kitchenstories Kost Lunch/Middag Okategorierat Recept Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Spännande grilltillbehör: Rabarberketchup

Nu är vi inne i juni och vädret talar sitt tydliga språk: det är sommar. Och SÅ härligt det är! Jag njuter i fulla drag av alla ljusa timmar, och insuper så mycket som möjligt av energin solens strålar ger och hur den värmer huden så fort en kliver utanför dörren.

Idag vill jag dela med mig av vad jag kan tänka mig blir ett sådant där recept jag nämner i tillbakablickar och kallar ”gammal favorit” i en lång tid framöver. Ett annorlunda och fantastiskt gott tillbehör som har en given plats på sommarens grillkvällar, men också gärna får hänga med resten av året då det är gott till det mesta. Idag vill jag dela med mig av ett recept på rabarber-ketchup!

rabarberketchup1

Och – hur söt är inte flaskan jag fyllde med min nygjorda rabarberketchup?! Ett litet fynd jag gjorde av en slump på Clas Ohlson härom veckan. Ja, jag är nördigt förtjust i sådana här egentligen rätt ”onödiga” prylar, men ett 2-pack flaskor för 49,90:- kändes liksom ändå rätt himla värt. För det är roligt att servera ätbart i ”fin förpackning”, även om jag bara serverar det till mig själv. Faktiskt!

bottles2

RABARBERKETCHUPreceptet ger ca 3,5 dl

Du behöver:

  • 250g rabarber
  • 5 tomater
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja (jag använde olivolja)
  • 1/2 röd chili, finhackad
  • 1/2 dl tomatpure
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl sukrin gold eller kokossocker eller farinsocker
  • 1 msk BBQ-sås (jag använde Kung Markattas)
  • 1 tsk Sriracha
  • 1 tsk salt

Gör såhär:

  1. Förbered grönsakerna – tärna tomaterna, skala och hacka löken, skölj och skär rabarbern i bitar.
  2. Fräs lökhacket några minuter i oljan i en stor kastrull, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen.
  3. Låt sjuda tills all vätska kokat bort, rör om då och då. Det tar runt en halvtimme*
  4. Låt svalna något och mixa sedan till en slät ketchup.

* det bör tar runt en halvtimme, men stirra dig inte blind på tiden utan låt det sjuda så länge det behövs helt enkelt. Jag ska erkänna att jag glömde bort min puttrande ketchup helt… men värmen är så låg att det gör ingenting. Blev ju bra ändå!

rabarberketchup2

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar