Efter en lång körning ner till Österlen i onsdags var det med iver jag klev upp torsdag morgon, för det var en dag jag sett fram emot väldigt länge – närmare bestämt hade jag längtat efter denna dag ända sedan september (!) förra året. Det var nämligen dagen då jag tog med mig Jennifer på studiebesök hos Österlen Choklad’s fabrik och kafé i Skåne-Tranås.
När vi anlände till Skåne-Tranås stod det redan flertalet bilar parkerade utanför den mörkröda, ståtliga tegelbyggnaden som en gång var skola, men idag alltså är både chokladfabrik och kafé. Jag trivdes så fort jag klivit över tröskeln, det är något jag gillar lite extra när en rustik grund med tegelstenar och rejält trä mixas med stilrena inredningsdetaljer. Lovely!
Innan vi gick loss i kaféet fick vi en guidad tur i fabriken av Ulrika, som berättade hur hon och hennes man Fredrik arbetar med sin choklad och vad som gör den så speciell (för att inte tala om fantastiskt god). Vi fick lära oss en hel massa choklad-nyttigt under timmen bland bönor och maskiner; vi fick se de olika stegen i chokladtillverkning, från böna till förpackad kaka, och vi fick smaka på både kakaobönor och färdig choklad. JAG VAR I HIMMELRIKET. Ja och Jennifer klagade inte heller…
Efter den lärorika turen i fabriken rörde vi oss vidare mot kaféet, och tja, där ville en givetvis ha ungefär allting. Förutom praliner i alla möjliga frestande och nytänkande smaker, så kunde en också välja bland de mest ljuvliga bakverk, och på vägghyllorna stod påsar på rad med olika chokladiga snacks, redo att plockas med hem.
Jag visste knappt vart jag skulle rikta kameran, så mycket fint fanns att finna. Jag menar, kolla in marängerna! Och chokladbollarna! Och gräddbullarna! Och kakorna! Herregud, bara att sätta ihop det här inlägget får det att vattnas i munnen på mig. Igen.
Jennifer tog en kaffe, medan jag som var sugen på något kallt drack bubblig citrondricka med sugrör, och till detta serverade Ulrika oss ett helt fat av chokladiga läckerheter. Allt från praliner med getost till gräddbulle till sega kolabars med nötter och havssalt… Sa jag att jag var i himmelriket? Det var jag i alla fall. Himmelriket.
Tiden flyger som bekant när en har trevligt, så efter drygt två timmar i denna underbara chokladdimma var det dags för oss att åka vidare på äventyr. Givetvis avslutade vi besöket med att köpa med oss lite praliner.
Om du har vägarna förbi Skåne-Tranås kan jag varmt rekommendera ett besök hos Österlen Chokladfabrik och kafé. Faktum är att även om du inte har vägarna förbi så skulle jag vilja påstå att det är värt resan, var du än tar dig ifrån. Kaféet är öppet året runt så hinner du inte sitta på uteserveringen nu under sommaren kan du istället svänga förbi i vinter för en värmande kopp av husets choklad. Jag längtar redan till mitt nästa besök!
Vill du veta mer? På Österlen Choklad’s hemsida kan du läsa mer om fabriken, chokladen och kaféet.
Vill du smaka? Har du inte möjlighet att göra ett besök själv kan du kika in deras webbshop eller se om du har någon av återförsäljarna nära dig.
6 Kommentarer
Rund är också en form!
17 juli, 2016 at 16:28Där var jag för några år sedan, när vi besökte Österlen. Exkl. visningen bakom då.
Men jaaa, himmelriket!! 🙂
ISA
17 juli, 2016 at 18:27JÄKLARRRRR, vilket himmelrike! nån gång måste jag ju gå på chokladprovning. vidga vyerna från Marabou liksom 😉
Linda Assarsson
18 juli, 2016 at 07:30Alltså hallå vilket paradis ????
Lotta
18 juli, 2016 at 07:34Alltsååååååå ÅH. Dit vill jag. Typ nununu. Jättefina bilder!
Karin Fitness & Hälsa
20 juli, 2016 at 16:14Jag och familjen bodde granne med den där chokladfabriken förra sommaren när vi var i Skåne-Tranås och Österlen på semester. Jag tänkte varje dag att jag skulle gå in där, men det blev inte av. Nu ångrar jag mig ju såklart väldigt mycket. Ser helt ljuvligt ut!
Dewey Balduf
22 augusti, 2016 at 08:19I Nordamerika anvandes choklad for medicinska syften fran och med 1500-talet till 17- och 1800-talet . I dryckform troddes den bota sjuka och blev homeopatiskt forordnad for att forebygga sjukdom. Detta anvandningsomrade har idag aterfatt viss popularitet i form av mork choklad som ska motverka hjartsjukdomar.