CHEESECAKE & PAJ COPYCATS & DIY kitchenstories Kost Okategorierat PROTEINBAK Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Pajskal (basrecept)

Igår hade jag en sådan dag då jag drog igång lite fler projekt i köket än vad jag egentligen hade både tid och händer för. Innan jag hann bromsa stod jag med tio olika grejer igång och tiden bara flög. Ja och så skulle det fotas emellanåt… och mail skulle svaras på… och recept skulle renskrivas innan jag glömde hur jag gjort… plåtar och formar åkte in och ut ur ugnen, på spisen trängdes stekpannor och kastruller, diskberget växte och mixern gick varm.

Det är alldeles för ofta jag finner mig själv i en sådan situation, och dagarna är banne mig alltid för korta för mina spontana ryck av tusen-grejer-på-en-gång. Strax efter 22 på kvällen var jag klar med den sista disken och kunde äntligen lämna köket. Jag gick visserligen till soffan med datorn för att sätta mig och gå igenom dagens alla bilder, men ändå…

pajskal2

Gårdagens alla skapelser blev dock himla bra, och en av dem var något jag velat få till länge nu – nämligen ett bra basrecept för pajdeg. Ett recept som kan anpassas för både söta och icke-söta pajer, och dessutom bara innehåller 5 ingredienser.

Du behöver: (för en form med diametern 18cm)

* Om du ska göra en o-söt matpaj, använd ett neutralt/icke smaksatt proteinpulver (vassle). Jag skulle göra en söt paj med denna botten och använde därför ett smaksatt sötare pulver.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop mandelmjöl, proteinpulver och sukrin melis i en bunke.
  3. Tillsätt ägg och kokosolja (oljan ska vara flytande, micra några sekunder om den är fast)
  4. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i bakformen och nagga botten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Psst! Det går bra att förbereda pajskalet för att fylla/servera senare, låt i så fall svalna helt och förvara sedan i en lufttät behållare/burk i rumstemperatur.

pajskal1

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Lotta
    20 juli, 2016 at 20:15

    Alltså jaaaaaaaaaa du ANAR inte hur många dagar jag har gått runt och tänkt ”att paj, paj vore ju gott, och kul om en kunde hitta ett roligare recept än smör och mjöl”. Nu har jag alla nödvändiga ingredienser hemma (är hos föräldrarna över sommaren) och är alldeles för ekonomiskt lagd för att köpa nytt när jag vet att jag har, men i höst – då jäklar ska det bakas och ätas paj!

Lämna ett svar