Efterrätt och gotte GODIS kitchenstories Kost Okategorierat Recept

Semmelpraliner

Årets ”semmel-trend” verkar som tidigare konstaterat vara prinsess-semlan. Men jag har spottat en till söt liten godsak, har ni också sett semmelpralinen? Den finns i lite olika varianter och former, men den sötaste jag sett måste vara den här från Chokladkompaniet.

Efter några dagars fnulande och recept-skissande testade jag i helgen att göra en egen variant; en mjölkchokladpralin fylld med vanilj- & kardemummaganache gjord på vit choklad, samt en mörkare chokladtryffel med mandelmassa.

semmalpraliner1

Jag brukar vara känslig mot kardemumma, även om jag gillar semlor, och ska ärligt säga att jag var osäker på vad jag skulle tycka om en pralin med de klassiska semmel-smakerna. Men jodå, jag blev positivt överraskad – SÅ gott!

För mandelmassan använde jag i det här receptet fettreducerat mandelmjöl, vilket ger en mer ”marsipan:ig” smak. Det går självklart utmärkt att använda vanligt mandelmjöl, och då skulle jag gissa att en får en lite ”grövre” klassisk mandelmassa.

semmalpraliner2

SEMMELPRALINER
mjölkchokladpraliner fyllda med chokladtryffel med mandelmassa och en vanilj- & kardemummaganache gjord på vit choklad

receptet ger ca 25-30 praliner, beroende på form

Vit choklad-tryffel med kardemumma:

 • 100g vit choklad
 • 50g/0,5dl grädde
 • 20g kokosolja
 • 12g vit sirap, jag använde fibersirap clear
 • kardemumma, efter smak

Mandelmassa:

 • 1 äggvita
 • 1 dl mandelmjöl* jag använde fettreducerat (46g) men gissar att vanligt går bra
 • 2 msk (10g) vassle proteinpulver med vaniljsmak, jag använde Tyngre’s vaniljdrömmar
 • 2 msk (18g) sukrin melis, eller vanligt florsocker
 • några droppar bittermandelarom

Mörk tryffel med mandelmassa:

 • all mandelmassa enligt recept ovan (100g) eller 100g av valfri annan mandelmassa/marsipan
 • 100 g mjölkchoklad
 • 1/2 dl grädde
 • 10g kokosolja

+ mjölkchoklad att täcka pralinerna med, samt vit choklad att ringla över

* jag använde fettreducerat mandelmjöl (1 dl vägde 46g) vilket ger en mer ”marsipan:ig” smak – det går utmärkt att använda vanligt mandelmjöl, för en lite ”grövre” klassisk mandelmassa *

Gör såhär:

 1. Börja med mandelmassan; rör ihop alla ingredienser och ställ in i kylen så länge.
 2. Gör ganache; hacka den vita chokladen, lägg i en skål och ställ åt sidan. Värm grädde, sirap och kokosolja i en liten kastrull eller, under noga uppsikt bara en ≈20 sek, i en kopp i micron. Rör så att kokosoljan är helt smält och häll sedan blandningen över den hackade chokladen. Rör om tills du har en helt slät smet. Smaka av med kardemumma. Ställ in i kylen att svalna och stelna.
 3. Gör chokladtryffel; hacka chokladen, lägg i en skål och ställ åt sidan. Värm grädde och kokosolja, häll över den hackade chokladen och rör tills helt slätt. Smula ner den förberedda mandelmassan (om du använder färdigköpt mandelmassa kan du enkelt riva ner den) och arbeta in den i tryffeln. Ställ in i kylen att svalna och stelna.
 4. Pensla pralinformar med smält choklad (jag använde mjölkchoklad) och låt stelna. Ha i lite ganache i botten, och fyll sedan på med tryffel, lämna en liten bit till kanten och täck med smält choklad. Låt stelna, och ringla slutligen över lite vit choklad.

TIPS! Det finns få saker jag tycker är så trååååkigt som att pensla pralinformar. Är du som jag, kan du göra det enkelt för dig genom att helt enkelt skippa pralinformen och istället bre ut tryffelsmeten som en rektangel på ett bakplåtspapper, toppa med ganache och slutligen hälla över smält choklad. När chokladen stelnat kan du bara skära upp i bitar. Lite kladdigare, inte lika fint att se på kanske – men smaken är precis lika härlig!

semmalpraliner3

Du kanske gillar

1 Kommentar

Lämna ett svar