Pepparkakshuset jag bloggade om i förra veckan var officiellt starten för årets julbaks-säsong och jag har laddat upp med ett gäng nya smarriga recept på julgottis som jag kommer dela med mig av till er här i bloggen kommande veckor. Först ut är denna saffranskola med havssalt.
SAFFRANSKOLA MED HAVSSALT
Du behöver:
- 50g kokosolja (eller smör)
- 1 dl grädde, jag använder milda 4%
- 110g (inte riktigt 1,5 dl) sukrin
- 70g (drygt 0,5 dl) fibersirap clear
- 1/2 pkt saffran
- flingsalt
Gör såhär:
- Lägg ett bakplåtspapper/smörgåspapper i botten av en rektangulär plastlåda (exempelvis en vanlig matlåda)
- Smält kokosoljan (eller smöret) i en kastrull, tillsätt grädde, sukrin, sirap och saffran. Rör om och låt koka upp.
- Sjud till 125-130 grader (eller tills smeten klarar kulprovet) och rör om då och då under tiden.
- Häll sedan över kolan i den förbereda formen/lådan, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur innan du skär upp i bitar.
5 Kommentarer
Julia
25 november, 2017 at 14:14Funkar det med sukrin gold och fibersirup gold tror du? 😘
Rebecka
26 november, 2017 at 15:48Hur länge tror du att de håller i kylen?
Jes
26 november, 2017 at 19:54Blir det stor skillnad på att använda fet komjölks-grädde mot 4%-ig?
Tänkte ifall det kan funka att göra på kokosmjölk, ev. utblandad med lite mandeldryck eller så 🙂
roethlisberger
27 november, 2017 at 09:11Jag TROR vanlig grädde (alternativt kokosgrädde) funkar utan problem! Det är ju med ”vanlig” grädde den mesta kola görs. Så testa! Att spä ut grädden skulle i alla fall inte jag göra i första hand, utan köra på en fullfet variant 🙂
Julkola med julmust – Roethlisberger.se
13 december, 2017 at 11:09[…] saffranskola med havssalt […]