Kost Tankar om ting Vardagsuppdatering

Helgspecial

Okej. Efter att jag i förra veckan bloggat om en himla smarrig vegetarisk korvstroganoff (inkl väldig utsvävning i inledningen om hur jag under en sommar för typ tio år sedan var vegetarian osvosv) och konstaterat att dagens vego-alternativ ute i butikerna är något helt annat än vad de var för tio år sedan, fick jag lite feeling, kan en säga. Jag ville prova mer. Så, det gjorde jag! Näst på tur stod ännu en produkt från quorn, eftersom tiden att testa den är något begränsad då det är en säsongsprodukt som bara finns nu i juletider; nämligen deras Helgspecial.

Det är nu tredje året Helgspecialen säljs, och även om jag har sett den i butik tidigare år så nja, beskrivningen ”ett grönare alternativ till julskinkan” har inte låtit så övertygande i mina öron. Eller för den delen lockande; förutom att det är något i mig som provoceras när saker ska ”likna något de inte är”, så har jag faktiskt aldrig varit vidare förtjust i julskinka. Jag äter extremt sällan gris överhuvudtaget. Men okej nu fick jag vego-feeling som sagt, så jag bestämde mig för att testa Helgspecialen i alla fall.

Själva tillagningsprocessen är väldigt enkel. Den sköter sig själv i ugnen en knapp timme, och sedan kan en griljera den precis som en vanlig julskinka. Jag rörde ihop 1 äggula + 3 msk dijonsenap + 1 msk honung + 1 msk majsmjöl och penslade över, samt toppade med 2-3 msk ströbröd.

Ja, jag blev positivt överraskad. Men det stora här är faktiskt inte vad jag tyckte om den, för jag tror ni vet vid det här laget att jag inte skulle ta mig tiden att skriva ett helt inlägg om något jag inte uppriktigt gillar och känner för att tipsa om. Det stora här är nämligen vad min sambo tyckte om helgspecialen. För tro mig; han var skeptisk. Vegetariska alternativ är svåra att sälja in hos honom. Till och med stroganoffen jag serverade veckan innan, vars korvslantar i alla fall var formade precis som ”vanlig” korv, gjorde honom misstänksam. Han gillade den, det gjorde han, men han kom efteråt och frågade vad det var för speciell korv jag haft i maten.

När jag precis tagit helgspecialen ur ugnen skickade jag honom en bild och skrev ”ikväll testar vi vegetarisk julskinka!”. Tydligen hade han redan på jobbet himlat lite med ögonen när han visat sina kollegor bilden med tillhörande meddelande. För till skillnad från mig, så gillar min sambo verkligen julskinka – vilket givetvis innebär att en vegetarisk variant får betydligt svårare att imponera på honom än på mig.

När jag senare samma kväll satt och arbetade i rummet intill ropade Jocke på mig från köket. Ungefär såhär lät det:

”jag lovade mina kollegor att återkomma med ett utlåtande efter att ha smakat den här… julskinkan”

*några sekunders tystnad*

”och jag vill bara ha sagt nu först att jag trodde ALDRIG att något kunde vara godare än riktig julskinka…”

*ytterligare några tysta sekunder, jag kunde riktigt höra honom ta en tugga till, som för att känna efter en extra gång innan han gav slutkommentaren;*

”men den här var ju faktiskt godare!?”

*ridå*

Jag tror att det här var en väldigt omtumlande och lärorik smakupplevelse för min kära sambo.

Slutligen, och för att komma till det som väl egentligen är den väsentliga och den riktiga frågan här; kan och/eller bör den klassiska julskinkan ersättas av Quorns Helgspecial på julbordet? Personligen skulle jag inte ha något emot det bytet, men det är väl som sagt kanske främst för att jag aldrig har gillat julskinka. När jag ätit julbord har jag alltid valt bort skinkan till förmån för allt annat gott, men om det istället var en helgspecial som trängdes mellan sillar och köttbullar på julbordet, tja, då skulle jag faktiskt gärna ta en bit.

Min sambo, och de flesta andra, skulle nog helst ta en bit av var. Och det tycker jag är en alldeles utmärkt mellanväg överlag när det gäller vego*; det måste inte vara allt eller inget. Om alla bytte ut hälften (eller ännu mindre) av köttet de åt mot vegetariska alternativ så skulle det givetvis göra stor skillnad för djuren, människorna och klimatet.


*Det gäller givetvis ätande överhuvudtaget, det måste inte vara 100% på det ena eller andra sättet. Varje bra val räknas och gör gott, jag tycket det är så tråkigt att förminska de bra val vi gör bara för att alla ens val inte alltid är ”opti”. *

Du kanske gillar

2 Kommentarer

  • Svara
    Linda
    17 december, 2017 at 00:24

    Hej!

    Har läst din blogg ett tag nu och du håller verkligen ett osannolikt tempo med allt bakande osv. Men jag förstår inte riktigt… ALLT du bakar/gör i köket är ju substitut för något annat? Du säger ju emot dig själv med i stort sett nästan varje recept?

    Visst, man vill dra ner på socker men detta är ju fan sjuktligt och substitut om något. Du kanske borde ta en reflektion över vad du faktiskt skriver. För vad jag har sett på, helt ärligt, dina 10 senaste recept så finns det inte ett enda som faktiskt är äkta vara.

    Det där är ingen julskinka, det är en klump i form av ett substitut till en skinka. Vi människor är knappt skapta för att hantera gluten, men en klump som sägs vara bra för miljön bara för att det inte är en slaktad gris ska då vara bättre för oss?

    Nä, du verkar uppenbarligen älska substitut. Stå för det istället så kanske man faktiskt kan tro på något utav det du skriver.

    Önskar en fortsatt bra dag!

    Mvh/ En legitimerad dietist

    • Svara
      Rebecka
      18 december, 2017 at 16:01

      Men hjälp, vad är grejen med den aggressiva tonen Linda?

Lämna ett svar