Recept TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Karamelliserade valnötter med honung & chili (på ett fat med en himla massa annat gottit)

Det första jag ville göra när vi landat i Schweiz förra veckan var att åka till närmsta mataffär. Det brukar jag visserligen vilja göra, men denna gång kändes det extra angeläget eftersom jag var väldigt ivrig att visa Jocke alla mina ät- och drickbara favoriter som jag alltid passar på att förtära under mina Schweizbesök. Det slog mig att jag har en rätt fin lista över goda grejer att prova, och att jag givetvis borde dela med mig av den även till er!

Först tänkte jag berätta om mina Schweiz-favoriter här i detta inlägg, men det blev så väldigt långt att jag bestämde mig för att dela upp det istället; idag håller jag mig till karamelliserade valnötter, och i nästa vecka postar jag ett eget inlägg med mina främsta ”must-tries” vid ett Schweizbesök. Det blir bra det!


Nu fullt fokus på dagens huvudrollsinnehavare: karamelliserade valnötter med honung och chili. Vi köpte ju med oss en hel del gott från Schweiz, bland annat lite ostar och korv. Dessa ville vi äta så som vi gillar att äta mest; plockmiddag. Det är bland det bästa jag vet, att fylla ett helt bord med enbart favoriter och sedan bara sitta och plocka och äta i timmar.

Men jag kände att bland de smakrika ostarna, kryddiga korvarna och salta snacksen så fattades något. Något litet, gärna lite knaprigt och framför allt sött.. Jag hade passande nog några kilon (!) valnötter i skafferiet, så lite honung, salt och chilipulver + några minuter i ugnen och vips så kändes vår ostbricka komplett.

Det är ju dessutom säsong för persimon nu. Med andra ord: ÄT PERSIMON TILL OCH MED ALLT.

KARAMELLISERADE VALNÖTTER med honung & chili:

  • 300g valnötter
  • 2-3 msk honung
  • 1 tsk salt
  • valfritt: lite chilipulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop honung, salt och chilipulver. Vänd ner valnötterna och blanda ordentligt så att alla nötter täcks av honungsblandningen.
  3. Sprid ut nötterna på den förberedda plåten och släng in i ugnen i ungefär 10 minuter, tills nötterna är fint karamelliserade. Låt svalna helt, så blir de knapriga och goda!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar