Vi kan ju börja med att titta på dagens middag här hemma:Sen kan i alla fall jag konstatera att det dessutom var en fantastiskt god middag. Kycklinggryta med len smak från jordnötssmör, hetta från sambal oelek och vitlök, sötma från honung, lätt syrlig touch från apelsin, och en gnutta färg från rödlök och färsk basilika. Och så lite färsk ingefära! Här serverad med blomkålsris och sallad.
Jag gjorde detta recept och det var lagom för två hungriga kottar, just hemkomna från gymmet efter ett tungt benpass:
- kycklingfilé
- 1 stor rödlök, eller 2 små
- 6 vitlöksklyftor
- 1 tsk sambal oelek
- 2 msk honung
- 4 msk jordnötssmör
- en näve färsk basilika
- en bit färsk ingefära (motsvarande 2 msk ungefär)
- 3 msk vatten
Skär kycklingen i munsbitar och stek upp så de får lite yta, ta sedan av och ställ åt sidan. Hacka rödlöken och 5 av vitlöksklyftorna fint. Hetta upp lite olivolja och fräs 2/3 av rödlökshacket och allt vitlökshack. Lägg i kycklingen och sänk värmen.
Mixa resten av rödlöken, sista vitlöksklyftan och 3 msk vatten till en slät sås. Tillsätt jordnötssmör, sambal oelek och honung och mixa lite till. Pressa i saften från en halv apelsin och ha i basilikan. Mixa lätt, inte för mycket utan det är gott med känslan av ”hackad” basilika. Häll såsen över den stekta kycklingen och löken, ha i lite extra vatten för mer sås. Salta efter smak, och servera! 😀
4 Kommentarer
Jessica
1 november, 2012 at 21:32Testade denna rätt ikväll och blev väldigt positivt överraskad! Mycket gott! =)
roethlisberger
2 november, 2012 at 07:51Vad roligt! Jag tyckte också det var supersmarrigt 😀 hoppas du vågar prova fler av mina recept!
Jessica
1 november, 2012 at 21:32Testade denna rätt ikväll och blev väldigt positivt överraskad! Mycket gott! =)
roethlisberger
2 november, 2012 at 07:51Vad roligt! Jag tyckte också det var supersmarrigt 😀 hoppas du vågar prova fler av mina recept!