Okategorierat

Vattenfyllda plastpåsar hängandes i taket och andra ”kreativa lösningar” – 3 exempel på hur det kan se ut ”behind the scenes” när jag fotograferar

Idag tänkte jag visa er hur det kan se ut när jag fotar här hemma; hur jag jobbar med så lite utrustning som möjligt och försöker vara kreativ med ”vad jag har nära till hands”. Jag har tre exempel, där jag visar det färdiga resultatet samt visar lite ”behind the scenes” och förklarar hur jag tänkt när jag fotat.


Exempel 1: Vattendroppar

När jag precis fått min första systemkamera och köpt till ett enklare macroobjektiv snöade jag in på att fota små, små detaljer, så som blommor, dagg och droppar. Här ägnade jag timmar åt att försöka fånga ögonblicket då droppen träffade vattenytan. Med kort skärpedjup, för att få den härliga och drömmiga bokeh-effekten i bakgrund och förgrund.

Det jag gjorde var att jag hängde en vattenfylld plastpåse i taklampan ovanför köksbordet. Där under hade jag en stekpanna fylld med vatten. Jag använde även en blixt, även om jag ska erkänna att jag inte hade någon större koll på hur den funkade, utan jag experimenterade mig fram under tiden jag fotade. Bakom stekpannan ställde jag ett vitt A4-ark, där ljuset från blixten kunde studsa och motivet (droppen på vattenytan) bli jämnt exponerat. För att få till själva dropparna använde jag en liten nål och stack jag helt enkelt hål i botten av den vattenfyllda plastpåsen. Jag testade också att lägga i lite allt möjligt i botten av stekpannan; exempelvis snäckor och sådana där prydnadskulor i färgat glas. Framförallt sistnämnda gav vacker bokeh.

Såhär såg det hela ut, och visst ser det hemskt proffsigt ut?! Ha..


Exempel 2: produktbilder Barebells proteinbars

När jag skulle fota Barebells proteinbars inför lanseringen ville jag följande:

  1. Visa barsen från sin bästa sida, givetvis. Framhäva det smarriga och vad som gör dem unika, exempelvis den salta kolasåsen i cashew-baren, eller den generösa mängden krisp på cookies & cream-baren.
  2. Arbeta med Barebells färger: blått och rosa. Utöver de färgerna ville jag hålla det neutralt, och valde därför servetter, burkar etc i naturfärg eller glas.
  3. Ha rekvisita i ”retro-stil”. Jag rotade fram saker som milkshakeglas, randiga sugrör och prickiga pappersark jag hade liggandes i pyssellådan här hemma.

Ett väldigt enkelt sätt att förstärka ”tanken/känslan bilden ger”, exempelvis att utan ord kommunicera att nötterna på cashewbaren är just cashewnötter, är helt enkelt att ha med cashewnötter i bak- eller förgrund. Som sagt – väldigt enkelt, och väldigt tydligt.

Jag använde en tunn gardin för att dämpa ljuset från fönstret, och som bakgrund använde jag en t-shirt i ”rätt” blå färg från Barebells. Så såhär såg det ut ”behind the scenes”…


Exempel 3: enkla kakbilder

När jag skulle fota de här kakorna var jag lat. Eller rättare sagt hade jag noll tid och behövde bara hinna få kakorna på bild. Så jag valde ett underlag jag gillade, placerade mig vid köksfönstret med den tunna vita gardinen, och ställde upp två vita kartongskivor; en bakom kakorna (för neutral bakgrund om jag fotat kakorna i profil) samt en på den sidan jag inte hade ett fönster. För att reflektera ljuset som kom utifrån och inte få fula skuggor.

Enkelt! De vita kartongskivorna är sparade från en insats till en ikeahylla (de här) och jag använder dem ungefär varje gång jag fotar. De är SÅ smidiga – enkla att förvara då de liksom inte tar någon plats, och lika enkla att snabbt dra fram när något ska fotas.

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Therese
    15 juni, 2017 at 08:06

    Jag fotar jättemycket (och är rätt duktig om jag får säga det själv 😉 ), men tycker att just mat är jättesvårt att få det se gott och aptitligt ut. Så mer sånt här, kanon!! 🙂

Lämna ett svar