Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

Chockladcookies med sötsalt cashewfyllning

Igår var mitt kök k-a-o-s. Kaos som i möbler staplade till torn, tallrikar och annat porslin spridda som farliga fällor på golvet – och mitt i allt ett gäng småkakor, en moussetårta, några cheesecakebollar, en laddning raw cookie dough glass-bars… Såklart!

För som jag nämnde häromdagen fick jag nu med inte ens en veckas marginal, börja om med allt till min föreläsning på BBC, och igår förmiddag passade jag på att fota lite exempelbilder att visa på lördag. Ett av motiven var dessa krispiga chokladkakor med sötsalt cashewfyllning:

chokladkakorsaltcashewkola

Du behöver: (6 kakor)

Sötsalt cashewfyllning:

*Du behöver ca 2/3 till kakorna. Resten kommer du ändå vilja äta upp direkt så ja – gör hela laddningen.

 • 50g cashewnötter
 • 25g mullbär
 • 1/3 tsk salt
 • 1 msk mjölk

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper eller en silikonmatta på en plåt.
 2. Mixa ihop cashewnötter och mullbär snabbt, så att det blir ett ”crunchy mjöl”. Häll över i en skål, tillsätt salt och mjölk och rör ihop. Ställ åt sidan.
 3. Rör ihop alla torra ingredienser för kakorna (dvs allt utom kokosolja och mjölk) i en skål.
 4. Smält kokosoljan och låt den svalna något, tillsätt sedan den + mjölken i den torra blandningen och arbeta ihop till en smidig deg.
 5. Dela upp degen och rulla till 6 lite större bollar och 6 lite mindre bollar. Platta till de 6 större bollarna och lägg på en rejäl sked av cashewfyllningen (jag förberedde små ”bollar” även av fyllningen, ca 1/2-1 msk, som jag sedan bara fördelade) på var tillplattad boll.
 6. Platta till de 6 mindre bollarna och lägg ovanpå fyllningen som ett ”lock”. Nyp ihop kanterna med den undre degbiten och lägg på den förberedda plåten (med ”locket” nedåt)
 7. Grädda i 10-15 minuter (jag hade mina i ugnen i 13 min), ta ut och låt svalna på galler.

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Clean Eating by Annika
  10 mars, 2016 at 04:28

  Var har du fått tag på de vita skivorna som du använder? Letar själv som en tok för att hitta nåt inte allt för dyrt alternativ 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 mars, 2016 at 10:33

   Jag kommer prata om det på min föreläsning imorgon och sedan tänkte jag även blogga lite om ämnet ”bloggfoto tips&trix”, meeen kan ju svara på just den här frågan snabbt 😛 det är kartongbitar som blev över när jag monterade en ikeahylla och behövde dra en sladd på baksidan, jag skar bort två fyrkanter och behöll dem för att ha såhär när jag fotar exempelvis mat eller bakverk 🙂

 • Svara
  Clean Eating by Annika
  10 mars, 2016 at 04:28

  Var har du fått tag på de vita skivorna som du använder? Letar själv som en tok för att hitta nåt inte allt för dyrt alternativ 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 mars, 2016 at 10:33

   Jag kommer prata om det på min föreläsning imorgon och sedan tänkte jag även blogga lite om ämnet ”bloggfoto tips&trix”, meeen kan ju svara på just den här frågan snabbt 😛 det är kartongbitar som blev över när jag monterade en ikeahylla och behövde dra en sladd på baksidan, jag skar bort två fyrkanter och behöll dem för att ha såhär när jag fotar exempelvis mat eller bakverk 🙂

 • Svara
  Vattenfyllda plastpåsar hängandes i taket och andra "kreativa lösningar" – 3 exempel på hur det kan se ut "behind the scenes" när jag fotograferar – Roethlisberger.se
  13 december, 2017 at 11:07

  […] jag skulle fota de här kakorna var jag lat. Eller rättare sagt hade jag noll tid och behövde bara hinna få kakorna på bild. […]

Lämna ett svar