Spröd, krispig botten. Söt, len fyllning. Choklad. Jag bara kände att det dags för en look-alike igen. En copycat med twist. En makeover av en klassiker, omgjord till healthy version. Så jag tog twix, la till mandel, kanel och pumpa. Tog bort raffinerat socker, mjöl och gjorde den dessutom vegansk för att passa alla. (och så hade jag inga ägg hemma, vilket egentligen var planerat ingå i basen. Glad för det nu, för oj så bra det blev!)
För 6 pumpa-twix:
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk arrowroot
- en nypa salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kanel
Blanda ihop ovanstående ingredienser i en skål. Smält 2 msk kokosolja och rör i 0,5 msk honung (agave om du är strikt vegan). Rör ihop med den torra blandnigen och platta ut till en rektangulär platta på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Ta ut och skär genast i 6 bitar, men låt dem ligga och börja inte försöka flytta dem. De är väldigt sköra och faller lätt isär, framför allt nu när de är varma. Låt svalna helt.
Mixa ihop 10 skalade dadlar med 1/2 dl pumpapure. En nypa salt för extra piff. Ställ i kylen tills barerna har svalnat helt. Då brer du försiktigt över kola-smeten, basen är ömtålig men väl som färdig twix kommer du uppskatta den spröda konsistensen, tro mig! Ställ in i frysen några timmar eller över natten. Smält choklad av valfri sort (välj givetvis vegansk sådan om du vill ha helt vegansk twix..) och doppa först botten, lägg över på ett bakplåtspapper innan du stryker över choklad också på ovansida och sidor. Låt stelna och sedan är det bara att hugga in!
24 Kommentarer
Paula
8 mars, 2014 at 09:52Herregud, ser helt fantastiskt ut!
Paula
8 mars, 2014 at 09:52Herregud, ser helt fantastiskt ut!
Ida
8 mars, 2014 at 11:27Åh. Vad gott det ser ut!
Ida
8 mars, 2014 at 11:27Åh. Vad gott det ser ut!
Sandra
8 mars, 2014 at 14:56Drooool! Finns ingen anledning att inte prova detta. Du är ett geni, tack för all inspiration du dagligen kommer med!
Sandra
8 mars, 2014 at 14:56Drooool! Finns ingen anledning att inte prova detta. Du är ett geni, tack för all inspiration du dagligen kommer med!
Marina
9 mars, 2014 at 09:38Mmmm de ser jättegoda ut!
Marina
9 mars, 2014 at 09:38Mmmm de ser jättegoda ut!
Viccys Biffblogg!
9 mars, 2014 at 17:03Men jösses! Kan du skicka några på posten eller? 😉 ”Fannys brevfika”… 😀
Viccys Biffblogg!
9 mars, 2014 at 17:03Men jösses! Kan du skicka några på posten eller? 😉 ”Fannys brevfika”… 😀
Veronica
10 mars, 2014 at 07:23Men gud- hur underbart?! 🙂
Men du- arrowroot, hur smakar det och kan man byta ut det till något annat?
Veronica
10 mars, 2014 at 07:23Men gud- hur underbart?! 🙂
Men du- arrowroot, hur smakar det och kan man byta ut det till något annat?
JOSEFINE ANDERSSON
10 mars, 2014 at 11:23MEN FANNY JAG DÖÖÖR.
Dessvärre har jag aldrig vågat mig på pumpapuré.. jag menar, jag skulle inte veta hur jag skulle göra när jag köpt hem en pumpa. xD
roethlisberger
10 mars, 2014 at 14:10Haha men vännen – bara skär bort skal och kärnorna i mitten. Skär i bitar och koka i vatten i några minuter tills de är mjuka. Häll av och mixa så har du pumpa puré! 😀
JOSEFINE ANDERSSON
10 mars, 2014 at 11:23MEN FANNY JAG DÖÖÖR.
Dessvärre har jag aldrig vågat mig på pumpapuré.. jag menar, jag skulle inte veta hur jag skulle göra när jag köpt hem en pumpa. xD
roethlisberger
10 mars, 2014 at 14:10Haha men vännen – bara skär bort skal och kärnorna i mitten. Skär i bitar och koka i vatten i några minuter tills de är mjuka. Häll av och mixa så har du pumpa puré! 😀
Sarah
16 mars, 2014 at 12:28Spg väldigt mumsigt ut, men är dessvärre allergisk mot pumpa. =(
Sarah
16 mars, 2014 at 12:28Spg väldigt mumsigt ut, men är dessvärre allergisk mot pumpa. =(
Amanda
16 april, 2014 at 15:04Vilka sorts dadlar använder du? Vanliga färska, vanliga torkade eller medjol?
roethlisberger
16 april, 2014 at 21:41hm, jag har använt massa olika.. är de lite hårdare bara låter jag dem ligga i blöt ett tag. Annars kör jag direkt. Just när jag gjorde dessa twix’s körde jag på fontanas.. de som man köper i en stor, blå ask 🙂
Amanda
16 april, 2014 at 15:04Vilka sorts dadlar använder du? Vanliga färska, vanliga torkade eller medjol?
roethlisberger
16 april, 2014 at 21:41hm, jag har använt massa olika.. är de lite hårdare bara låter jag dem ligga i blöt ett tag. Annars kör jag direkt. Just när jag gjorde dessa twix’s körde jag på fontanas.. de som man köper i en stor, blå ask 🙂
M
19 november, 2015 at 12:53Hur och var förvarar man dessa härligheter? Kyl eller frys?
M
19 november, 2015 at 12:53Hur och var förvarar man dessa härligheter? Kyl eller frys?