Okej, bearnaise alltså. Såsen som normalt består av främst skirat smör och äggulor, och därför också är en väldigt fet och energirik sås i sitt orginalformat. Den såsen i protein-version. Med en bas på kvarg…
Tro mig, JAG VET hur o-gott det låter. Faktum är att orsaken att jag testade att göra det här alls, var just att jag var så otroligt skeptisk till hela grejen när jag fick höra om det. Syrlig kvarg som bas i en sås som brukar smaka smör? Liksom, någon måtta får det vara!
Men faktiskt (och ingen är mer förvånad än jag själv) det blev riktigt gott!
Det finns en del varianter på nätet, och vad jag förstått kommer ”orginalreceptet” på denna bea från Axon (här). Jag gjorde om lite och minskade mängden kvarg, hade vinäger istället för citron, skippade olivolja och använde torkad dragon då jag inte hade någon färsk hemma. Eftersom det med kvarg blir lite syrligt, droppade jag ner några (typ 5?) steviadroppar med citronsmak också.
Protein Beanaise: (en liten skål, runt 2dl kanske?)
- 150g kvarg
- 2 äggulor
- 1 tsk vit vinäger (jag använde vit balsamvinäger)
- 1/2-1 tsk torkad dragon
- en rejäl nypa salt
- valfri smaksättning (jag körde ”classic” denna gång; yttepyttelite vitpeppar)
- ev. några steviadroppar m citronsmak
Gör såhär:
- Rör ihop dragon och vinäger i en skål, salta och ställ åt sidan någon minut.
- Knäck äggen och separera gulorna från vitorna.
- Rör ner äggulor och kvarg i skålen med vinäger och dragon.
- Smaka av och smaksätt med eventuella kryddor, och vill du dämpa syrligheten tillsätt någon droppe stevia.
- Servera direkt, eller ställ in i kylen. Personligen tycker jag att denna bea smakar både bättre, men framför allt så smakar den faktiskt mer, efter en natt i kylen.
PS: på tal om Axon – det här inlägget han skrev om funktionell träning härom veckan tycker jag är läsvärt. Keep it simple!
8 Kommentarer
Yohanna
26 september, 2015 at 18:17Men oj! Att det går? Får väl testa någon dag. Äter bea typ jämt. Älskar det!
Yohanna
26 september, 2015 at 18:17Men oj! Att det går? Får väl testa någon dag. Äter bea typ jämt. Älskar det!
Kate
27 september, 2015 at 07:23Ser urgott ut juh!!!
Kate
27 september, 2015 at 07:23Ser urgott ut juh!!!
Michaela
29 september, 2015 at 21:49Vilken fetthalt hade du på kvargen? 🙂 Bara måste provas!
Michaela
29 september, 2015 at 21:49Vilken fetthalt hade du på kvargen? 🙂 Bara måste provas!
Fia
30 september, 2015 at 18:32Du skulle inte kunna hitta något recept på en bättre variant av currysås? (om du nu inte har det någonstans i registret) 🙂
Fia
30 september, 2015 at 18:32Du skulle inte kunna hitta något recept på en bättre variant av currysås? (om du nu inte har det någonstans i registret) 🙂