En vän skickade mig den här länken, till The Cheesecake Factory’s hemsida, där jag möttes av en stor bild på en… ja vad ska man kalla det, cheesecake deluxe? Gånger tusen ungefär, för som ni ser på bilden var det mindre cheesecake och mer annat. Annat gott, för det var banne mig bara favorit på favorit staplade på varandra till ett enda maffigt bakverk. Såhär beskrivs kakan;
”Chunks of Reese’s® Peanut Butter Cups in our Original Cheesecake with Layers of Delicious Fudge Cake and Caramel”
Direkt visste jag att det här behövde jag göra. Jag behövde veeerkligen verkligen göra en peanutbuttercup-fudgybrowniecake-caramelsauce-cheesecake. Med chokladfrosting. Helt enkelt en copycat – men healthy.
Det var tur att det här projektet inleddes en fredag, så att jag i alla fall inte hade möten eller andra vardagssysslor att stå i utan kunde stanna hemma över helgen. För det tog ett tag att få ihop det här, kan jag tala om… Låt oss gå igenom alla lager, från botten och uppåt:
- chokladkaka
- hemmagjord kola- & jordnötsås
- hemmagjorda (mini) peanut butter cups
- jordnötskräm
- cheesecake
- chokladfrosting
När jag började var inte planen att det skulle dra ut på tiden så väldigt, så tyvärr hann botten (chokladkakan) bli lite torr under de dagar den fick ”vänta in” resterande komponenter till kakan.. men gör man brownien dagen innan kak-montering och frosting är den nog perfekt efter en natt i kylen! Också cheesecaken bör göras en dag i förväg, för att sedan få ”stå till sig” i kylen en natt.
Ja men hörrni, låt oss titta lite närmare på alla dessa lager… hejhej gott på gott på gott!
Receptet ser kanske skrämmande långt ut, men det är faktiskt enkelt även om ingredienslistan är lång. Gör som så att du dagen innan du planerar att servera kakan (man kan absolut servera denna med enbart sig själv som gäst, helt ok) gör i alla fall cheesecake och brownie. De ska som sagt stå i kylen över natten.
Kola- & jordnötssåsen går också bra att förbereda i förväg (det gjorde jag) och likaså peanut butter cups. Bara att ställa in dem i kylen också. Jordnötskrämen och frostingen skulle jag dock rekommendera att du gör nästa dag, men det kan du läsa mer om i instruktionerna för receptet nedan.
Men först… eeeen liten bild till!
CHEESECAKE:
- 15g vassle med vaniljsmak
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 360g keso avrunnen vikt
- 1,5 dl sötströ (som mäter som strösocker)
- 140g kvarg
- 2 ägg
BROWNIE:
- 40g mandelmjöl
- 25g kokosmjöl
- 30g vassle med chokladsmak
- 50g kakao
- 1 dl sötströ (som mäter som strösocker)
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/3 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- 40g kokosolja (flytande – dvs är din fast micrar du den några sekunder och låter svalna en gnutta)
- 1 ägg
- 1 äggvita
- 1,5 dl mjölk
- Ugnen på 175. Bakplåtspapper i botten av en springform (givetvis samma storlek; 16cm) och fetta botten+sidor.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop (flytande) kokosolja med ägg och mjölk. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör ihop.
- Över till formen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut, låt svalna, in i kylen.
KOLA- & JORDNÖTSSÅS:
- 1 burk (400 ml) kokosmjölk
- 40g jordnötssmör
- 1/2 dl jordnötsmjöl
- 4 msk (80g) fibersirap gold
- en nypa salt
Gör såhär:
- I en liten kastrull; vispa ner jordnötsmjölet i kokosmjölken.
- Rör i fibersirap, jordnötssmör och en rejäl nypa salt.
- Låt det hela koka upp försiktigt, rör hela tiden så jordnötssmöret ”smälter in” i mjölken. När det börjar bubbla, sänk värmen och låt puttra – länge, 1-2 timmar tar det kanske (det här är alltså en variant av den här kolasåsen). Rör då och då. Den är klar när det hela tjocknat och har en konsistens som… ja men som nötsmör ungefär? Dvs inte rinnigt men inte heller på-g-att-bli-knäck-tjockt. Dra från värmen och låt svalna, sedan in i kylen.
PEANUT BUTTER CUPS: (8 st små, och du får lite fyllning över – som är går väldigt bra att äta precis som den är…)
- 30g choklad
- 1 msk (15g) jordnötssmör
- 3 msk (15g) jordnötsmjöl
- 1 msk flormelis (eller florsocker)
- 1 msk kasein (mitt var vaniljsmak)
- 2 msk mjölk
- en nypa salt
Gör såhär:
- Smält chokladen och skeda ut ca 1/3 av den i 8 små formar (jag använde formar i ”knäck-storlek”, silikon. Men det går givetvis bra att göra större också – de ska ända hackas senare)
- Ställ in i frysen att stelna. Rör under tiden ihop resterande ingredienser till fyllningen. Rulla små bollar av fyllningen, som du sedan lägger i mitten av varje form. Fördela resten av chokladen mellan formarna. Ställ in i kyl eller frys att stelna.
- När de stelnat hackar du dem i mindre bitar.
OBS! När ovanstående tre lager är gjorda, och de två kakorna fått stå i kylen över natten, är det dags att påbörja bygget;
- Bre kola- & jordnötssåsen över brownien
- Strössla över hackade PB-cups
- Gör nu jordnötskrämen (nedan) för att ”ringla” på toppen här. Den stelnar nämligen och blir lite fastare, och håller på så vis ”saker på plats”.
JORDNÖTSKRÄM:
- 1 dl flormelis (eller florsocker)
- 2 msk (10g) jordnötsmjöl
- 20g risprotein med vaniljsmak
- 10g kasein med vaniljsmak
- 20g kokosolja (flytande – samma som ovan; micra snabbt och låt svalna)
- 1/2 dl kokosmjölk
Gör såhär:
- Rör ihop kokosolja och kokosmjölk i en skål. I en annan skål, rör ihop resterande ingredienser.
- Häll torra i blöta och rör ihop till en jämn, tjock smet. Häll smeten över de förberedda kak-lagren och ställ in i kylen att stelna något.
- Lägg sedan på cheesecaken, ställ tillbaka in i kylen medan du gör chokladfrostingen.
CHOKLADFROSTING:
- 20g kokosolja (flytande – samma här; micra snabbt och låt svalna)
- 20g choklad
- 1 dl kokosmjölk
- 1 dl flormelis (eller florsocker)
- 3 msk kakao
- 30g risprotein med vaniljsmak
- 10g kasein med vaniljsmak
- 70g kvarg
Gör såhär:
- I en skål; klicka ner kokosolja, bryt ner chokladen, och häll över kokosmjölken. Micra 10 sekunder i taget och rör om mellan varven, du vill bara att chokladen ska smälta så du får en jämn ”chokladmjölk”.
- I en annan skål, rör ihop torra (dvs allt utom kvargen)
- Vänd ner den torra blandningen i ”chokladmjölken”, rör ihop och rör slutligen ner kvargen.
- Frosta din kaka och TAADA!
Låt gärna hela härligheten stå till sig i kylen ett tag innan servering. Frostingen stelnar och smakerna ”sätter sig” ytterligare lite. Men sen – servera och imponera!
9 Kommentarer
Andrea
1 oktober, 2015 at 14:28Alltså, woooow!! Vilken kaka, vill ha!!!!
Ida
1 oktober, 2015 at 14:58Du.är.amäääääjzing???
Ida
1 oktober, 2015 at 14:58Du.är.amäääääjzing???
Jojje
1 oktober, 2015 at 20:20Du får trixa lite med F-talet (styr skärpedjupet) när du fotar närbild med macro.
Så slipper du den där utspridda/fläckiga suddigheten. 🙂
Blir extra krispigt om du använder ett litet kameraställ (om vinkeln tillåter), sen fjärrutlösare eller timer som poppar bilden.
Marja - Baka Sockerfritt
2 oktober, 2015 at 07:27Men SLUTA! Jag börjar nästan gråta för att det ser så gott ut! Vilken grym skapelse 😀
Karin FitnessochHälsa
2 oktober, 2015 at 21:17Oj, vilket bakverk! Grymt jobbat!
Anna - Trend o träning
19 oktober, 2015 at 19:38Livsfarlig! Måste ha tagit en dag att baka eller två, men förstår att den måste vara rena himmelriket.
roethlisberger
21 oktober, 2015 at 07:07Jo men det tog mig cirka 4-5 dagar, allt som allt 😉
Elsa
30 december, 2015 at 10:12Är just nu in the making av denna underbara tårta! brownies, cheesecaken, PB-cups och kolasås är gjorda!
Använder du kokosolja med eller utan smak när du bakar denna tårta? När du endast skriver ut ”kokosolja”, menar du då med eller utan smak? Eller är det vilket som? 🙂
Kram!
…Längtar bara liiiiite efter att få smaka den färdiga kakan. Alla de olika smeterna har ju liksom varit a m a z i n g.