kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

Sommarmat: Hemmagjord kebab med kiwi- & jordgubbssalsa

I fredags bestämde jag mig för att smygstarta sommarmats-säsongen. Sommarmat för mig är fräsch mat, och får gärna ha fruktiga inslag. Den måste inte nödvändigtvis vara kall, även om i alla fall mina luncher på sommarhalvåret tenderar att vara härliga färgsprakande ”ihopplock” av diverse goda favoriter – ofta passar till exempel lite rester av det man föregående dag grillat perfekt att toppa en matig sallad med.

Fast till grillen har jag inte hunnit ännu, utan i fredags tillagades den matiga salladstoppingen i ugn, och det som serverades var hemmagjord kebab! En enkel salladsbas, en färsch kiwi- & jordgubbssalsa och tsatsiki till det. Sommarfeeling!

kebab2 

HEMMAGJORD KEBAB (4 port)

Du behöver:

  • 500g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • kryddor (jag använde fiesta lime och grillkrydda)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Arbeta ihop färs, ägg, pressad vitlök och kryddor (med händerna)
  3. Dela upp kebabfärsen på hälften och ta fram två plåtar.
  4. Kavla ut en färs-hälft i taget, mellan två bakplåtspapper, så tunt som möjligt (ca 1/2 cm).
  5. Ta bort det översta bakplåtspappret och grädda i några minuter (5-6 st). Ta ut ur ugnen och skär i bitar, förslagsvis med pizzaskärare.
  6. Upprepa med resten av färsen.

Tsatsiki: riven gurka + tjock matyoghurt + pressad vitlök + citronsaft + salt & peppar

Jordgubbssalsa: jordgubbar + kiwi + rödlök + färsk persilja + äppelcidervinäger + lime + agave + salt & peppar

kebab1

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    ett × 3 =