Inspiration och pepp Kost Okategoriserade

kolhydrats-substitut

Elin frågade vad jag brukar ”ersätta” kolhydraterna med, vilket faktiskt är en fråga jag får rätt ofta… äter du aldrig pasta, ris, bröd?? Jo, det gör jag. Återigen – jag äter allt men inte alltid. För mycket behöver man inte alltid, mycket mår jag bättre av att skippa 90% av tiden, för att sedan njuta de övriga 10% när jag med gott samvete och vid god hälsa äter dem 🙂

Sedan tycker jag faktiskt det godaste är köttet, såserna, rörorna, biffarna, dressingarna… allt det där som inte är smaklösa pastaskruvar, vitt klibbigt ris eller studsbolls-potatis. Visst, en fin fralla till frulle sitter sällan fel, inte heller vitlökskryddade klyftpotatisar eller en drypande pizza. Men samtidigt – jag trivs bra med mina knäckemackor med mosad avocado och ägg till kaffet på morgonen, jag klarar mig på goda, kolhydratssnåla middagar 5-6 dagar i veckan, för jag vet ju att när jag vill ha något annat lite extra mycket, då kan jag äta det! Så för mig är det inte en uppoffring, alls. Tvärtom!

Jag tycker att man ofta inte ens behöver ersätta så mycket, jag menar en bit lax med sås och sallad, behöver man mer? Jag saknar då inget! Eller urbankad kycklingfilé med någon god fyllning på en bädd av alla ens favorit grönsaker, vad borde man lägga till där? Men, ibland kan det vara kul att bara ha mer på tallriken, liksom. Så här kommer mina favorit kolhydrats-substitut.

 • proteinpastan kommer utan tvekan på första-favorit-plats!! Så himla gott, den här pastan smakar faktiskt något, har perfekt konsistens, enkelt att laga och går bra att spara i kyl/frys
 • mirakelnudlar smakar däremot ingenting, men det gör ju i ärlighetens namn inte vanliga snabbnudlar heller – så de är perfekta att blanda i wooker eller ha till smakrika såser
 • blomkålsris – fantastiskt. Gott som det är (kokt i lite buljong eller kryddor) men också att blanda med andra rivna grönsaker, som rödbetor eller morötter. Och världens bästa grej att få över av, för man kan göra så mycket. Tex;
 • blomkålsbiffar med massa olika smaker. Egen favorit hittills var gårdagens currykryddning, mmmm så gott!
 • blomkåls-paella! Ja men visst, blanda överblivet ”ris” med vad du har hemma; kyckling, räkor, ost, grönsaker, ägg – whatever – bara att röra ihop och äta!
 • Vitkål. Jag älskar vitkål, så himla gott. Stekt strimlor med soya och du har en kalasgod bas till allt möjligt, blanda med rivna morötter och dressing så har du cole slaw. Jättegod utfyllnad i wooker också 🙂
 • ost. Plocketallrikar is the shit! Ofta har vi kokta ägg i kylen, och lite keso, och någon grönsaksblandning från gårdagen.. kanske lite uppstekt kyckling eller någon korvbit kvarliggandes. Då brukar jag slänga upp allt på en tallrik,och för att vara säker på att få i mig tillräckligt med fetter och proteiner så avslutar jag gärna med några ostskivor (och, om vi nu ska vara sådana, för att jag är ostoman och älskar ost)
Sen är det ju bara att go crazy med såser (som jag nämnt tidigare älskar jag såser och röror, blir liksom inte riktigt middags-feeling om Fanny inte får en rejäl klick S-Å-S på tallriken). Min bästaste bästa quick-fix är mosade avocado med kvarg och Persillade. Klart på två röda och gott till… ja, allt! Lax, kyckling, på macka, tonfisk, köttbullar – allt!
När jag inte äter kolhydrater i maten (annars också i och för sig) så ser jag till att ha minst en bra proteinkälla (så som kött, fisk, fågel, etc..), och en bra fettkälla (tex avocado, olja, ägg, bra ost, etc..) Man brukar känna rätt bra vad man behöver och vad som eventuellt saknas, själv känner jag direkt jag lagt ifrån mig gaffeln om måltiden var för fettsnål, för liten eller kanske innehöll dolda kolisar… vilket är rätt häftigt, och nyttigt! Jag har sagt det för och säger det igen – kroppen är cool!

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Elin
  21 april, 2012 at 22:55

  Tack! <3

 • Svara
  josefine
  12 maj, 2012 at 13:05

  Det finns faktiskt såå mkt godare grejer att ha brevid kyckligen eller vad det nu är. Min favorit är strimlad vitkål.. smakar typ som tagliatelli. 🙂
  gud va bra blogg! ska följa!

Lämna ett svar