CHEESECAKE & PAJ Recept

frozen blueberry-cheesecake

I helgen gjorde jag en blåbärs-cheesecake med citron och vanilj, hur himla god som helst blev den! Saken är ju den att jag är rätt kass på att följa recept. För det första tycker jag nästan alltid att något saknas, och för det andra är det ju mycket roligare att kunna säga att man gjort det själv – på riktigt. Så den här kakan improviserade jag fram helt och hållet, och det gick ju bra!Som vanligt, när jag inte följer recept, så är det ju sisådär med måtten. Jag höftar och smakar av, tar vad jag har och kanske lite extra av det goda.. har hittills alltid funkat strålande! Jag kommer förmodligen göra ändringar nästa gång jag bakar en sådan här kaka, mest för att jag alltid kör vad-jag-har-hemma-grejen. Men såhär gjorde jag i helgen:

Botten:

 • blötlagda gojibär
 • 2-3 dl mandelmjöl (jag mal alltid nötter själv, tar ju två sekunder)
 • 1/2 dl malda solrosfrön
 • ca 1/2 dl hela solrosfrön
 • en skvätt vatten

Bara att gegga ihop allt tills du står med en fast ”deg”. Tryck ut i en bakform med löstagbara kanter. Ställ undan medan du gör fyllningen.

Blåbärsfyllning:

 • ett gäng halvtinade (fd frysta) blåbär. Jag hade kanske… 1-2 dl?
 • 1 förpackning silkestofu (Blue Dragon’s, den innehåller 349 g)
 • 3 rejäla klickar kvarg
 • 1/2 – 1 tsk vaniljpulver
 • rivet skal från en citron + lite av saften
 • lite sötningsmedel

Mixa ihop allt med stavmixer till en slät smet. Häll över bottnen och ställ in i frysen någon timme. Låt med fördel stå framme 5 minuter innan servering, och toppa förslagsvis som jag; med en citronskiva och några torkade blåbär. Mums mums mums!

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Anonym
  4 juni, 2012 at 13:37

  Älskar dina recept!

  • Svara
   roethlisberger
   4 juni, 2012 at 13:42

   Vad roligt 😀 hoppas det smakar!

 • Svara
  tian_eriksson@hotmail.com
  4 juni, 2012 at 19:30

  Hej där Fanny. Har följt din andra blogg av och till sen jag vet inte när. Har liksom du och många andra lidit av ätstörningar av alla dess slag. Efter min senaste behandlingsrunda inom ätstörningsvården har jag sakta men säker faktiskt kunnat leva ett ganska ”normalt” liv. Har upptäckt att jag helt avskärmat mig från allt vad hälsosam kost och träning heter och det är väll detta som gjort att jag mått okej. Jag har bara käkat och varit glad framför tv:n typ 🙂 Men på sistone har jag kännt mig sugen på att börjat träna igen och kanske möjligtvis äta lite hälsosammare. Inte för att jag behöver gå ner i vikt utan snarare tvärtom. Jag har blivit lat och bekväm, men efter att jag läst din blogg blir jag oerhört inspirerad och peppad. Så nu har jag faktiskt dammat av den gamla cykeln och införskaffat mig en hjälm. Ska börja cykla till jobbet iallafall en gång i veckan, en tur på dryga milen i tok branta backar. Så tack för den lilla extra peppen jag behövde för att få tummen ur. För om jag förstått rätt började du också din resa mot ett hälsosamt liv genom små förändringar åt gången.Vem vet kanske jag en vacker dag står på gymet igen och pumpar 😀

 • Svara
  Sanna
  4 juni, 2012 at 20:16

  hej !
  jag skulle verkligen behöva hjälp med bra och effektiva magövningar man kan göra på gymmet och hemma, har du någon du skulle kunna tipsa mig om ?

  Jag skulle uppskatta det till tusen !
  Kram

Lämna ett svar