Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

recept: low carb-sushi

Det finns många som av en eller annan orsak väljer att utesluta, eller dra ner på, kolhydrater i kosten. Det råder som bekant rätt delade meningar om huruvida vi behöver kolisar eller ej, och själv har jag efter påbörjad utbildning ändrat uppfattning kring ämnet. Förr var jag 100% positiv till exempelvis LCHF, för att idag veta mer, ha lite kunskap och ja, kött på benen när det gäller att faktiskt motivera mina kostval. Alla kolhydrater är INTE socker och kroppen reagerar INTE likadant på alla sorters kolhydrater. Men mer om det någon annan gång..

För egen del äter jag nu gärna kolhydrater, i form av tex frukt, nötter, quinoa, fröer, kikärtor… magen min är tacksam om jag hoppar de där sakerna som gärna lägger sig som en klump i magen, typ pasta, vitt ris och bröd. Men då och då sitter en pizza fint, och nybakat bröd är ju svårslaget! Till vardags, försöker jag dock gärna hitta alternativ. Ikväll gjorde jag sushi, utan kolisar, dvs utan ris. Och det gick ju hur bra som helst! Vackert och så-himla-gott.Såhär enkelt görs low carb-sushi (två rullar):

 • sjögräsark
 • 1 blomkålshuvud
 • japansk vinäger
 • ev. socker eller stevia strö
 • wasabi
 • lax
 • gurka
 • morot
 • avocado
 • japansk soya till servering
Skär gurka, morot och avocado i stavar, och riv blomkålen grovt. Laxen skär du också i ”lagom” tjocka skivor. Koka upp vatten i en kastrull och ha i morotsstavarna, inte många minuter, bara så de får lagom tuggmotstånd och inte är råa, lägg åt sidan. Koka blomkålsriset i någon minut, häll av vattnet, tillsätt 1 msk vinäger och nästan lika mycket socker/sötning. Blanda väl och platta ut på en skärbräda i trä (eller annat trä-underlägg, typ träfat..), låt svalna. När riset svalnat kan det vara en god idé att lägga lite hushållspapper över och trycka till lätt för att ”suga ur” eventuell vätska. På ett sjögräs-ark lägger man sedan på ris, grönsaker och fisk (är man som jag ett fan av wasabi, stryker man på ett tunt lager av det också). Rulla ihop och ställ i kylen (ungefär lika länge som det tar att röja diskbänken och duka bordet..), skär sedan upp i fina bitar och servera med soya och wasabi. Jag skar upp alldeles för mycket lax och grönsaker så det som inte fick plats i rullarna åt jag som sashimi bredvid mina rullar 🙂 finfin söndagsmiddag!

(givetvis kan man ha i precis vad man vill! Räkor, crabsticks, tonfisk, rom, omelett.. bara fantasin sätter gränser!)

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Emmas träningsblogg
  1 juli, 2012 at 20:13

  Spännande! 🙂 Jag föredrar kolhydrater i form av frukt och grönsaker. Sjukt gott och jag mår bra av det! Dock har det blivit lite väl mycket bröd sen jag avslutade min deff, så det ska bli skärpning på den fronten nu! Orkar inte gå omkring och se gravid ut bara för att jag äter bröd ;P Vätskan kommer direkt. Behöver nästan bara titta på ett bröd för att bli vätskefylld och uppsvälld ;P

 • Svara
  Emmas träningsblogg
  1 juli, 2012 at 20:13

  Spännande! 🙂 Jag föredrar kolhydrater i form av frukt och grönsaker. Sjukt gott och jag mår bra av det! Dock har det blivit lite väl mycket bröd sen jag avslutade min deff, så det ska bli skärpning på den fronten nu! Orkar inte gå omkring och se gravid ut bara för att jag äter bröd ;P Vätskan kommer direkt. Behöver nästan bara titta på ett bröd för att bli vätskefylld och uppsvälld ;P

 • Svara
  Hanna
  2 juli, 2012 at 12:08

  Gärna mer om vad du lärt dig om kolisars olika inverkan på kroppen och blodsockret! Är (förmodligen helt obefogat) skrämd för kolisar, och även om jag jobbar på det så sitter en sån grej som frukt-är-godis-rädslan som berget. Ser fram emot!

 • Svara
  Hanna
  2 juli, 2012 at 12:08

  Gärna mer om vad du lärt dig om kolisars olika inverkan på kroppen och blodsockret! Är (förmodligen helt obefogat) skrämd för kolisar, och även om jag jobbar på det så sitter en sån grej som frukt-är-godis-rädslan som berget. Ser fram emot!

 • Svara
  meimoa
  2 juli, 2012 at 21:51

  så himla gott det är med sushi! detta ska jag lätt pröva någon gång! 😀

 • Svara
  meimoa
  2 juli, 2012 at 21:51

  så himla gott det är med sushi! detta ska jag lätt pröva någon gång! 😀

Lämna ett svar