Inspiration och pepp Tankar om ting Vardagsuppdatering

LE MER, helt enkelt.

Ni vet hur man brukar säga att leende smittar av sig? So true.

Som jag skrivit om förut så inte bara tror jag på tankens kraft och att vi har verktygen att bygga våra liv -precis så som vi vill ha dem- inifrån oss själva – utan jag vet att det är så. Jag känner det, jag ser det om och om igen bevisas rakt framför näsan på mig, och jag har insett hur det är det enda möjliga och självklara. Denna insikt är det bästa som hänt mig. Nu när jag vet hur det funkar, hur jag ska göra för att få som jag vill och för att må bra, är jag så mycket lugnare, lyckligare och gladare!

Det där med leenden som smittar. De inte bara smittar av sig på andra, utan att le (eller ännu hellre skratta) sätter faktiskt igång en hel himla massa grejer, flera biokemiska processer sätts igång som påverkar bland annat vår egen produktion av endorfiner, kroppens egna glädjeämne. Andra hormoner utsöndras som stärker ditt immunförsvar (tex; en typ av vita blodkroppar, som kallas ”mördarceller” och bryter ner virus och bakterier, ökar när vi skrattar). Det är inte för intet man säger att ”ett gott skratt förlänger livet” alltså – vi blir friskare av att skratta (och får då dessutom ett himla mycket roligare liv)!

Har ni testat att bara le för er själva? När ni har en dålig dag – le. Japp, jag gör det. När jag snurrar ner i en neggo-spiral och bara tänker dumma tankar, är ledsen och uppgiven – så ler jag. Ser väl råfånig ut, men jo, den där lilla lilla rörelsen gör skillnad. Kanske för att den får mig att minnas en gång jag log på riktigt, hade en bättre dag med finare känslor. Det lilla leendet en dålig dag får kanske inte det som tynger mig att försvinna, men jag mår bättre. Några små endorfiner hinner man väl släppa lös under ett leende, hur ospontant det än må vara, och ibland räcker det långt.

I Grekland fick vi sådan otrolig respons för våra konstant glada ansikten. Vi log (utan att överdriva) precis hela tiden. Vi skrattade från det att vi vaknade tills det att vi la huvudet på kudden till natten. Inte en människa, utan alla vi hade att göra med, sa nästan förbryllat ”ni är alltid så glada!”. Serveringspersonalen sken upp när vi kom till restaurangen, poolpojken, städerskorna, mopeduthyrarna, reseledarna – samma sak där. Vi fick sådant fantastiskt bemötande överallt, och jag är alldeles övertygad om att det var en direkt följd av vår egen utstrålning av glädje. Kassörskan som såg ut att dö surhetsdöden när vi ställde oss i kön, men skrattade och ropade ”tacktack” på svenska efter oss när vi gick därifrån. Mopeduthyrarna som ritade upp gömda guldställen på kartan dit turister i vanliga fall inte tar sig. Serveringsgänget som bjöd med oss ut på öl söndag kväll. Städerskan som vek strumpor och hängde upp våra skjortor, dukade våra sängbord och diskade våra kaffekoppar. Sista dagen sa vi till en av serveringscheferna att vi verkligen uppskattade deras bra jobb och trevliga bemötande, och fick till svar; ”we behave in respons of the guests”. Och dagen innan den, när vi åt vår sista middag på hotellet och frågade om ett glas vin, hände det absolut finaste.. Man kunde inte få ett glas, utan det var flaskor som gällde, så vi sa nejtack och gick in för att plocka mat från buffén. När vi kom tillbaka stod en flaska vin på bordet och två glas var upphällda. En av killarna i serveringen log diskret och sa ”the wine is on me” och lämnade bordet. Fattar ni?! De här människorna har noll pengar, jobbar hela dagen 7 dagar i veckan varje vecka – och vill bjuda oss på vin!? Gråtkalas och gud så fint. När vi lämnade frukostbuffén dagen efter var det kramar och ledsna miner. Men vi alla sa ”ses nästa sommar!”, och lämnade hotellet gjorde vi ändå med ett leende på läpparna och värme i våra hjärtan.

Le. För att skapa glädje och lycka inifrån. För att skapa energi och harmoni inte bara i ditt eget liv utan också i allas runt omkring dig. Det funkar så! Och att någon annan smittas av ditt leende får inte ditt eget att blekna. Tvärtom.

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  lina palm
  5 augusti, 2012 at 09:52

  Ja, jag blev så lycklig när jag läste det här. Du är fantastisk.

 • Svara
  lina palm
  5 augusti, 2012 at 09:52

  Ja, jag blev så lycklig när jag läste det här. Du är fantastisk.

 • Svara
  Paula
  5 augusti, 2012 at 15:42

  Åh, detta gjorde min dag.

  • Svara
   roethlisberger
   5 augusti, 2012 at 17:45

   åh tack, betyder så mycket!

 • Svara
  Paula
  5 augusti, 2012 at 15:42

  Åh, detta gjorde min dag.

  • Svara
   roethlisberger
   5 augusti, 2012 at 17:45

   åh tack, betyder så mycket!

 • Svara
  jwes
  5 augusti, 2012 at 17:37

  det är så himla sant, jag bara log av att läsa detta fantastiska inlägget! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   5 augusti, 2012 at 17:45

   fantastiskt att få dig att le! 😀

 • Svara
  jwes
  5 augusti, 2012 at 17:37

  det är så himla sant, jag bara log av att läsa detta fantastiska inlägget! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   5 augusti, 2012 at 17:45

   fantastiskt att få dig att le! 😀

 • Svara
  Jennie
  5 augusti, 2012 at 19:28

  =)

 • Svara
  Jennie
  5 augusti, 2012 at 19:28

  =)

Lämna ett svar