Okategorierat Tankar om ting

att välja att inte se problem är inte att ignorera, det är att lägga fokus på lösningar istället

Har ni sett dokumentären Supersize Me? Jag har sett den flera gånger och tycker den är rätt ”underhållande”, om man nu kan säga så. Några riktigt absurda fakta tas upp och det är helt sjukt hur man kan se ”huvudpersonen” (som äter McDonalds 3 gånger om dagen i 30 dagar) verkligen bli sjukav det han äter, kombinerat med den genomsnittliga amerikanens (obefintliga) vardagsmotion.. I den dokumentären i alla fall, tar de upp en sak jag tycker är rätt viktig att man pratar om.

Det är idag helt okej att kritisera, ifrågasätta och dumförklara rökare. Alla vet att det är farligt att röka, alla vet att det skadar hälsan, alla vet att det kan leda till en tidig död. Även rökare vet detta. Det är socialt accepterat att både visa och tala om hur man tycker det är äckligt med rökning, man får säga det rakt ut ”men fyfan, jag hatar rökare, så vidrigt!!”

Övervikt är också farligt. Oavsett om man är överviktig pga dåligt leverne eller man är det ”oskyldigt” (fått fel mat sedan barnsben och därav utvecklat matmissbruk i någon grad, har någon sjukdom etc..) så är det skadligt att vara fet. Punkt. Det här däremot, är inte socialt accepterat att säga rakt ut; ”men fyfan, jag hatar tjockisar, så äckligt!!”

Man kan bära några extra kilon och ändå vara frisk. Absolut. Men, vi måste komma ihåg att dagens ”normala” kropp, är större än det optimala. För det är ofta svaret man får slängt i ansiktet (om man vågar sig på att försiktigt försiktigt antyda detta ”in public”..) ; att vikten x är faktiskt heeelt normal, de flesta är faktiskt såhär stora/tunga. Och ja, idag är också majoriteten fetare, svagare och framför allt – sjukare, än vad som egentligen är normalt.

Våra kroppar ska klara fysiskt arbete. Våra kroppar mår bäst av ren mat. Det är liksom inte en teori eller en fix idè vi ”tränings-frälsta” har, det är ren fakta. Sen är det däremot så att våra kroppar (som är kick-ass-awesome!!) klarar av en jävla massa skit. Det finns folk som misshandlar sina kroppar dagligen och ändå lever helt normal-långa liv. Vi kan äta en himla massa dumma grejer och ändå må rätt bra. Vi kan skippa träningen och ändå fungera. Men alla -utan undantag- skulle må ännu bättre om de åt bra och tränade regelbundet.

Det här får vi alltså inte säga högt. Men jag tycker det är så fruktansvärt viktigt att vi gör det ändå. Vi ska inte ens nudda utseendet, för det är trots allt rätt irrelevant. Inte heller ska vi ta fram felen eller bristerna, för man ska aldrig fokusera på det negativa. Nej, vi slår om och ser motsatsen – det positiva. För har man levt ohälsosamt i 30 år betyder det att man har en himla massa år, veckor och dagar på sig att leva hälsosamt. Det gäller att ta fram allt det positiva, ljusa och fina med att leva hälsosamt, för att inte ens ägna en tanke åt allt det negativa, skadliga och tråkiga med att leva ohälsosamt. Det är väl totalt ointressant att hitta de dåliga sakerna, hittar vi däremot de bra sakerna så kan vi bara gå åt ett håll – det hälsosamma, glada och lyckliga! Det gäller allt i livet, inte bara fysisk hälsa. Vi måste bli bättre på att vända på saker och istället för problem se lösningar.

Jag vill sist men inte minst betona att jag inte tycker varken rökare eller överviktiga är äckliga. Det var ett exempel jag tog upp för att belysa skillnaden på det sociala planet och vad som anses ”okej” och inte. Jag skulle aldrig säga till en överviktig vän att den skulle ”ta tag i sig själv, äta nyttigt och bli smal och fin”. Jag skulle inte säga ett ord om bristerna, det ohälsosamma eller det rakt av skadliga. Däremot skulle jag uppmuntra all typ av träning, näringsrik och hälsosam mat, vila och återhämtning – för det skulle min vän må bra av. Att höra hur man är fel, ful, fet eller ohälsosam mår ingen bra av. Återigen, man ska alltid bara belysa positiva saker och inte ägna det negativa en endaste tanke. För det är man utrotar det ”dåliga” i livet, och drar in bra, fina saker i det istället.

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Veronica
  13 augusti, 2012 at 21:46

  Fantastiskt bra inlägg..du har helt rätt, håller verkligen med!!

 • Svara
  Lins
  14 augusti, 2012 at 09:53

  På tal om rökning, håller du på fortfarande? 🙂

 • Svara
  erika
  14 augusti, 2012 at 13:29

  Väl talat!

 • Svara
  H
  14 augusti, 2012 at 16:27

  Ja och när det gäller personer som är väldigt smala är det elt accepterat att vräka ur sig kommentarer om hur vidrigt och äckligt det ser ut, äen om det kanske ligger en sjukdom och ätstörning bakom den smala kroppen. På något vis är det mer okej att kritisera människor som äter för lite än de som äter för mycket. Inte för att jg tycker att någon n å g o n s i n kan ta sig rätten att generalisera en kroppsform eller ett utseende som äckliga eller vidriga.

  • Svara
   roethlisberger
   14 augusti, 2012 at 16:56

   Precis, min tanke var faktiskt att skriva en ”fortsättning” på detta inlägg som skulle handla om just detta.. så det kommer! 🙂

 • Svara
  Emma
  14 augusti, 2012 at 19:59

  Mycket bra skrivet, håller med dig till punkt och pricka och tänkte på samma sak som ovanstående. Smala/hälsosamma människor är okej att kritisera, men tjocka männikskor som överäter är inte okej? Spännande att få höra din fortsättning 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   15 augusti, 2012 at 18:51

   precis, fortsättning följer, så att säga.. 🙂

Lämna ett svar