Okategoriserade Tankar om ting

ideal : jag

Ideal. Ideal som de senaste åren gått från twiggy-skinny till amazonkvinna, ”strong is the new skinny” och thinspo är utbytt mot fitspo. Jag är överlag mest för ideal: jag. För det finns trots allt inte så jävla mycket annat jag kan vara, än just mig själv. Vare sig jag vill det eller ej så kommer jag liksom alltid ha den här kroppen. Jag är inte född med en typiskt kvinnlig kropp med smal midja, runda tuttar och smala spiror. Nä, jag har mina breda axlar, raka kropp och små bröst. Japp. Hullet sätter sig på låren och mitt ansikte har inga vidare skarpa drag. Jag hade kunnat må fruktansvärt dåligt över det här (och det har jag), men till vilken nytta?

Okej, den har vi hört. Var nöjd med dig själv. Lär dig älska dig själv. Bla bla bla. För mig, blev vändpunkten mot detta, vändpunkten mot att faktiskt tycka riktigt bra om min kropp, när jag började träna på riktigt. När jag började äta ren mat. När jag började följa hjärtat och släppa mina orosballonger. Ni vet de där man går och krampaktigt håller i snöret, så rädd för att tappa greppet om när de börjar lyfta mot himmelen. Men det är faktiskt bäst att bara let them go, så att säga. Låta dem sväva upp, bort och iväg. Då har man två fria händer, tid och ork att istället ägna sig åt det fina här runt omkring oss som inte hela tiden strävar bort och ifrån oss. Istället för att så prompt önska mig lite slankare ben, började jag fokusera på att ta fram konturerna på axlar och armar. Istället för att beklaga mig över bristen på bröst, började jag träna musklerna där under. Istället för att deppa över hur min midja knappt existerar så började jag jobba på ryggtavlan. För det var saker jag kunde ”göra något åt”, det var saker jag kunde förändra och förbättra – inte för att passa in i något ideal (utöver ideal: jag) utan för att faktiskt se hur många kvalitéer min kropp har och hur starkt mitt psyke är.

Att vara nöjd är inte att älska allt. Och på samma vis är inte att inte älska allt, att vara missnöjd. Det handlar om att se det som är bra, och framhäva det. Det handlar om att acceptera det som inte går att förändra och sedan släppa den jävla ballongen. För det finns faktiskt ett ideal som är rimligt, hälsosamt och vackert att uppfylla, och vet ni vilket det är? Det är ideal: jag.

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Victoria
  17 augusti, 2012 at 12:25

  Bra skrivet som vanligt! 🙂 ps. 2 veckor kvar imorgn!! Galet! Jag kan förresten bo hos min kusin men kanske sover hos dig någon kväll om du vill såklart 🙂 det löser sig! Längtar! Kram kram

  • Svara
   roethlisberger
   17 augusti, 2012 at 12:28

   men GUD förlåt jag har ju inte svarat om det där!! 😮 förlåt, klant-fanny! Men jaaaaa, snart sitter vi där 😀 kan bli klurigt med övernattning, men kan förklara det senare och inte här i kommentarsfältet. Ser SÅ fram emot det hela; skolan, plugget, du&jag, skratten, sömnbristen 😉 … kommer bli HUR BRA SOM HELST 😀 kram ses snart !!

   • Svara
    Victoria
    18 augusti, 2012 at 14:45

    Hihi, ingen fara, jag lovaar 🙂 Eller hur, inte alls långt kvar!! Snart borde schemat komma upp, om det nu mejlas eller om det finns på hemsidan.. 😀 Okej, jag förstår, men det är ingen fara vännen! JAG MED, WIHII 🙂 Det gör vi!! Ha det fint så länge, kraam

    • Svara
     roethlisberger
     21 augusti, 2012 at 08:52

     men, schemat har funnits uppe sedan i våras vännen? Jag gick ju de tre första dagarna i maj… 11-timmars föreläsningar, pratar vi alltså om… 8-19…. mmm <3 😉 roligt, men man är DÖD. Kram!

 • Svara
  Victoria
  17 augusti, 2012 at 12:25

  Bra skrivet som vanligt! 🙂 ps. 2 veckor kvar imorgn!! Galet! Jag kan förresten bo hos min kusin men kanske sover hos dig någon kväll om du vill såklart 🙂 det löser sig! Längtar! Kram kram

  • Svara
   roethlisberger
   17 augusti, 2012 at 12:28

   men GUD förlåt jag har ju inte svarat om det där!! 😮 förlåt, klant-fanny! Men jaaaaa, snart sitter vi där 😀 kan bli klurigt med övernattning, men kan förklara det senare och inte här i kommentarsfältet. Ser SÅ fram emot det hela; skolan, plugget, du&jag, skratten, sömnbristen 😉 … kommer bli HUR BRA SOM HELST 😀 kram ses snart !!

   • Svara
    Victoria
    18 augusti, 2012 at 14:45

    Hihi, ingen fara, jag lovaar 🙂 Eller hur, inte alls långt kvar!! Snart borde schemat komma upp, om det nu mejlas eller om det finns på hemsidan.. 😀 Okej, jag förstår, men det är ingen fara vännen! JAG MED, WIHII 🙂 Det gör vi!! Ha det fint så länge, kraam

    • Svara
     roethlisberger
     21 augusti, 2012 at 08:52

     men, schemat har funnits uppe sedan i våras vännen? Jag gick ju de tre första dagarna i maj… 11-timmars föreläsningar, pratar vi alltså om… 8-19…. mmm <3 😉 roligt, men man är DÖD. Kram!

 • Svara
  lina
  17 augusti, 2012 at 18:12

  TACK för det här inlägget. Du hjälper mig framåt med dina välskrivna texter.

 • Svara
  lina
  17 augusti, 2012 at 18:12

  TACK för det här inlägget. Du hjälper mig framåt med dina välskrivna texter.

Lämna ett svar