Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Chokladkaka med honungsrostade pekannötter och havssalt

Vad jag saknat mest de nio långa (men alldeles fantastiska fina!) dagarna i Stockholm och skolan?

Att laga mat. Och att baka. Förmodligen mest att baka. Att laborera med smaker, få till udda kombinationer och att slutligen kunna servera hälsosamma godsaker man aldrig någonsin skulle ana var hel-healthy.

Men, det går och man behöver inte kompromissa med smaken för att vara hälsosam! Eller ser detta ut som en tråkig, torr och smaklös kaka man äter istället för den där kladdiga, goda sockerbomben man egentligen vill ha…? . För en bit av den här kakan är allt annat än ett godsaks-substitut. En bit av den här kakan är nämligen så chokladig, len och god att ingen skulle tro på innehållsförteckningen 😉

Kakan:
 • 2-3 dl kakao (beroende på hur stark chokladsmak som önskas)
 • 3 mogna avocado
 • 2 dl dadelpuré (se nedan)
 • 2 dl silkestofu
 • 6 ägg
 • 5 äggvitor (inte riktigt 2 dl)
 • 1 dl vatten
 • 2 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk salt
Frosting:
 • 1-2 dl kakao (beroende på hur stark chokladsmak som önskas)
 • 1 dl dadelpuré
 • 1,5 dl silkestofu
 • 4 msk kokosolja
 • 1 dl varmt vatten
Honungsrostade pekannötter med havssalt:
 • pekannötter (ca 80-100 g)
 • 1 msk fett (kokos, smör eller rapsolja)
 • 2 msk honung
Sätt ugnen på 190 grader, och klä botten en form med löstagbara kanter med aluminiumfolie. Sätt på kanterna, spänn fast och vik upp folien på utsidan av formen. Mixa avocado och dadelpuré till en jämn smet, tillsätt äggen och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten och häll smeten i formen. Grädda i ungefär 30 minuter, håll koll på ytan och täck med aluminiumfolie om den det behövs. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i ugnen en halvtimme. Låt sedan svalna utanför ugnen, och slutligen ”stå till sig” i kylen, tills helt svalnad.
Mixa allt utom kakao till frostingen, när den är slät tillsätt kakao, lite i taget. Låt också den stå till sig i kylen ett tag. Rosta under tiden nötterna i fettet, tillsätt honung och havssalt mot slutet och sprid sedan ut på ett bakplåtspapper för att svalna och torka.
Vänd kakan upp och ned på ett serveringsfat, häll frostingen mitt på och bred ut mot sidorna. Toppa med de rostade nötterna, ta dig en stor bit och – NJUT 😀
.
Såhär gör du dadelpuré:
Lägg dadlar i en burk, fyll upp med vatten och låt stå i kylen några timmar. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Supergott att bre på macka, ha i gröten eller i bars.

Du kanske gillar

31 Kommentarer

 • Svara
  Anonym
  10 september, 2012 at 21:06

  DU borde ju verkligen öppna ett café som serverar nyttiga bakelser/kakor! Jag skulle iallafall komma dit, ser alltid hur gått ut som hellst när du har bakat!

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 06:18

   åh vad glad jag blir av din kommentar – det vore drömmen !!!

 • Svara
  Emmas träningsblogg
  10 september, 2012 at 21:37

  Wow, den där ser verkligen gudomligt god ut! Ska helt klart testas 🙂 Exprimenterar också en hel del i köket och gör massvis av nyttiga bakverk.. Så denna får jag göra när vi hunnit äta lite av det som finns. Våran frys är full! 😉

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 06:16

   haha ja ”problemet” blir ju att man har en himla massa gott att hinna äta 😉 men när du har lite plats i frysen (eller ska bjuda på fin-fika) så tycker jag absolut att du ska testa denna 😀

 • Svara
  Elin
  11 september, 2012 at 09:57

  Ser onekligen väldigt gott ut det där 😀 En fundering jag har är dock om inte fettet i avocadon härsknar när man har den i ugnen?

 • Svara
  Madde
  11 september, 2012 at 11:53

  Men herregud vad god den såg ut! Håller med kommenteraren där uppe, du borde öppna ett café 🙂

 • Svara
  Veronica
  11 september, 2012 at 14:34

  Du! det där såg ungefär SÅHÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄR gott ut. Mums. Men lite för avancerat för min del, jag klarar bara av enkelt fika så som chokladbollar… 😛 Håller med föregående talar, öppna ett café så får vi komma och smaka! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 20:44

   haha det kanske ser skrämmande avancerat ut, men det är det inte! jätteenkelt och snabbfixat 🙂 haha ja, en dag blir det verklighet!

 • Svara
  Sofie
  11 september, 2012 at 15:46

  Detta bara måste jag pröva! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 20:30

   DOET tjejen 🙂

 • Svara
  Mathilda
  11 september, 2012 at 16:27

  Hej! Har läst din blogg lite då och då och tycker att den är helt fantastiskt bra! Den har så många inspirerande bilder, goda recept och en massa kloka ord. Men jag undrar en sak, räknar du kalorier eller äter du enligt någon form av LCHF? Om inte, hur gör du för att hela tiden äta en ”hälsosam” måltid? Jag älskar nämligen själv att laga mat och allt det du gör ser jämt så himla gott ut, dock inbillar jag mej nu att allt som innehåller kolhydrater är onyttigt då jag själv har ätit LCHF en stund. Jag vill kunna äta allt möjligt men samtidigt äta rent och nyttigt, hur ska jag göra/tänka?

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 20:44

   jag svarar i ett separat inlägg, ok? 🙂 bra fråga nämligen!

 • Svara
  Victoria
  11 september, 2012 at 17:08

  http://dedication.blogg.no/ << En
  Norsk blogg med massa roliga sockerfria recept 🙂 tänkte att du kanske ville ha mera inspo, men kom nu på mig själv med att du förmodligen inte behöver det 😉 men ändå! Hihi 😀

  Hoppas allt är bra med dig, jag saknar dig verkligen redan! Dumma avstånd 🙁 kraaam

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 20:27

   haha söto. Nej i och för sig sprängs mitt huvud redan av idéer 😉 men alltid kul med mer inspo!! 😀 längtar tills vi ses igen, saknar dig också galet mycket 🙁 då ska du få smaka något gottigt jag bakat, promise! kanske att du kan sova hos mig någon natt? har ju lovat dig det! kramar

   • Svara
    Victoria
    12 september, 2012 at 09:15

    Hihi, jamen precis 🙂 du, detsamma! Åh vad trevligt, vad gullig du är 😀 ja gärna, om det skulle vara ok kanske jag skulle kunna sova hos dig fre-lör & lör-sön sista helgen för då skulle Ida & hennes pojkvän till NY.. Åh det är ju inte långt kvar tills vi ses igen! 🙂 kramar

 • Svara
  Anna
  11 september, 2012 at 18:05

  ÄLSKAR din blogg! Ser fram emot att testa flera av dina recept, allt ser jättegott ut på bilderna 🙂 Men jag undrar, var får man egentligen tag på silkestofu? Finns den i vanliga mataffärer?

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 20:25

   Vad roligt! 😀 jag köper det i en liten asiatisk butik i min hemstad (uppsala) men det finns i välsorterade livsmedelsbutiker (coop/ica etc) bland de asiatiska grejerna. Santa Maria! 🙂 värt att kika, annars be din butik ta hem bara 🙂 och – let me know vad du tyckte om bak-resultaten!

   • Svara
    Anna
    14 september, 2012 at 21:07

    Tack så jättemycket, hoppas jag hittar den! Det ska jag absolut göra, bara jag hittar alla de rätta ingredienserna (bor i en liten stad med ganska fattigt utbud).

    Lycka till med pluggandet! Ser riktigt intressant ut faktiskt 🙂

 • Svara
  soraya
  11 september, 2012 at 22:48

  Kan man frysa in kakan om de blir över? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2012 at 22:55

   jag har inte testat (gjorde den igår och har stått i kylen sedan dess, sista lilla biten kommer ätas till frukost, och så höll den bra!) så kan inte svara på det faktiskt. Testa (?) eller ät upp den bara 😀

   • Svara
    Soraya
    12 september, 2012 at 09:25

    Ja jag får väl äta upp den då 🙂 På frostingen så står de 1 vatten ska de vara 1 dl?

    • Svara
     roethlisberger
     12 september, 2012 at 13:14

     haha bra där 😀 yes, 1 dl varmt vatten! ) rättat till den missen nu, tack för att du uppmärksammade mig!

 • Svara
  Frida
  12 september, 2012 at 14:47

  Hej! Har letat som en galning efter silkestofu här hemma i Karlstad men inte hittat någon, får se om det kanske går att beställa på något sätt. Tror du att det går att byta ut den mot kvarg eller liknande annars? Har också det där lilla problemet att det är fullt i frysen och att det ofta inte riktigt passar sig att göra sådana lite större bak. Men nu har jag fått världens bästa tillfälle då det blir tjejkväll hemma hos mig i helgen, fast då kommer ju nästa fråga- vad ska jag göra för någonting? Det är ju så mycket som verkar så gott! Den här kakan såg ju helt fantastisk ut, är den godaste du gjort? Skulle du inte kunna göra en liten topplista över gottigheter så jag vet vad jag ska satsa på?:)

  • Svara
   fanny
   12 september, 2012 at 20:42

   Hej! jag köpte silkestofu på coopforum på bergvik i karlstad för bara några veckor sedan, den stog på hyllorna med utländsk mat, alltså inte i kyldisken. märket är blue dragon. hoppas det kan vara till ngn hjälp 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   13 september, 2012 at 07:14

   hmm jo jag kan kolla igenom recepten och skriva någon topplista, kul idé! 😀
   personligen gillar jag alla typer av gottebollar, denna chokladkaka (den blir som en mousse-tårta, kan man säga!) och den mjukapepparkakan 🙂 hoppas du får till något! juste, and silkes tofu, fortsätt leta (blue dragon är märket som brukar finnas) och annars testa med naturell yoghurt, kvarg kan kanske också funka, men smaken blir kanske lite annorlunda.. testa 🙂 något som däremot funkar är fullfet kokosmjölk, om du öppnar en burk UTAN att skaka och tar det tjocka lagret (låter det rinniga vara) 🙂

   • Svara
    Frida
    13 september, 2012 at 09:12

    Har just ätit två gottebollar med kakao och gojibär- mums!:) Ja jakten fortsätter! Tack för tipset om kokosmjölk! Går den här kakan att förbereda eller är den godast att äta nygräddad?

 • Svara
  Nathali
  25 september, 2012 at 20:05

  åååh den ser helt underbar ut! Den skall testas imorgon! =)
  Vet du hur många kalorier det är i 1 bit?

 • Svara
  alva
  27 september, 2012 at 14:00

  jag tycker att du är grym! 🙂 I kväll ska jag testa ett av dina recept! 🙂 De blir säkert jättebra!

 • Svara
  Malin
  24 oktober, 2012 at 19:29

  Hejsan!, såg så otroligt gott ut att jag provade att göra en idag, och jag gjorde exakt som på receptet, MEN..kakan var rätt mörk på ytan när den var ute(hade folie på dock) och jag tänkte att det inte var någon fara eftersom det bara var ytan..men det ljusa innehållet var helt enkelt inte ätbart..svårt att förklara smaken, besk..mer som en omellet med avokado än en sötsak då den söta goda smaken från dadlarna helt försvann efter uppvärmningen. Jag smakade på kakan innan jag värmde upp den och då var den otroligt god och man kände verkligen sötman. Frostingen var mkt god den med..vad har jag gjort för fel? :S

 • Svara
  Sofia Wallin
  14 november, 2012 at 13:01

  Hej! Det ser fruktansvärt gott ut! Kan man byta ut dadelpuren mot något annat, tex sötin eller stevia?

  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   14 november, 2012 at 13:13

   nja, jag skulle inte gjort det, då puréen bidrar till konsistens etc. Men testa, kanske funkar kalas! 🙂 kramar

Lämna ett svar