Frågor och svar

svar på frågor

Ni har ställt en himla massa frågor och det är självklart superkul. Det har inte riktigt funnits tid att svara de senaste veckorna, men nu så. Här kommer alla frågor och svar, utom några som var så galet långa att jag får ta dem separat senare. Jag vill verkligen hjälpa alla jag kan, och jag uppskattar att ni berättar och ber om råd (värmer att få det förtroendet!), men jag vill ge er ordentliga svar och inte bara slänga ihop något halvdant tips. Så här kommer de (någorlunda..) ”korta” frågorna och tillhörande svar 🙂

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Jobbar du? Vad gör du på ”fritiden”? Vad har du för framtidsplaner?
Just nu är det väl ungefär: upp vid 7-tiden (för då vaknar jag..) kaffe och the voice-tittande, frukost och ännu mer kaffe. Plugg plugg plugg, lunch, ev bak eller förberedande av middag, plugg, träning, middag, film. När det är ”skol-vecka” är det upp 6, avfärd, skola, slut 19, träna, hemma vid 21-22, sova. Replay. Jag jobbar inte nu nej, det kommer jag göra när jag är klar med utbildningen 🙂 på fritiden (innan jag började skolan, kan man säga) var det som nu, fast mindre plugg och mer bak, haha. Och så träffar jag vänner ibland, skriver en hel del, fotar och redigerar. Tidigare höll jag hus på ett kontor i Stockholm och layoutade temabilagor till bla SvD, Sydsvenskan och Göteborgsposten. I framtiden vill jag -som det ser ut just nu- arbeta dels som personlig tränare, men den stora drömmen är att driva ett gym och hälso-fik 🙂 och ge ut en kokbok då.

Jag undrar hur du gick ner så mkt i vikt men samtidigt byggde muskler. Hur såg din kost ut och hur tränade du? Gjorde du det på ett hälsosamt eller mer besatt sätt (vet inte om du förstår hur jag menar?) Körde du någon form av cardio alls el var det bara styrketräning som gällde? Skulle du gjort något annorlnda nu när du blickar tillbaka?
Jag åt mindre än jag förbrukade, svårare än så är det faktiskt inte. Jag var väldigt noga med att få i mig alla näringsämnen som är viktiga (om inte annat är jag väldigt känslig rent psykiskt, märker direkt när något fattas. Så som fett, salt eller järn) och att äta regelbundet. Jag tycker inte jag var ”besatt”, men målet var tydligt och då måste man ju ha en viss grad av disciplin, antar jag. Det var främst styrka, för det tycker jag är roligt och ska något vara hållbart en längre tid är det viktigare än hur mycket man ”bränner” varje träningspass. Nej, jag har aldrig och kommer aldrig ångra något jag gjort, det är enbart slöseri med tid och energi – och det blev ju bra såhär!För inte ens 14 månader sedan var det hemmaträning som gällde, jag var ”för tjock för gymmet”..

Hur ser dina pass ut idag, längd, reps, tugnt/lättare osv.
Jag kör oftast rygg/biceps, bröst/triceps, axlar/mage och ben/rumpa. Så låter jag det rulla och tar det pass jag känner för just den dagen! Beroende på om jag tränar själv eller tillsammans med någon, eller träffar någon rolig att prata med på gymmet, så tränar jag i regel mellan 50 och 70 minuter per gång. Repetitioner och set är väldigt olika, beroende på övning, dagsform och tidigare dagars träning.

Var finner du inspiration till dina recept och styrketräningsövningar?
Jag följer en del bloggar, googlar mycket, leker mycket med egna idéer och framför allt så vågar jag experimentera. Tro mig, ni får bara se de lyckade baken och de välsmakande måltiderna 😉 när det gäller träning så har jag lärt mig otroligt mycket i skolan, och innan jag började plugga så var det mycket läsa läsa läsa. Träning är det bästa man kan göra för sin hälsa, men tränar man fel gör man mer skada än nytta!! Så var försiktiga.

Favoritövning?
Oj. Det varierar, men just nu gillar jag chins, alla typer av axelövningar och benböj. Och en lite avancerad rygg/hela-kroppen-ungefär-övning som verkligen k-ä-n-n-s.

Din absoluta favoriträtt, Favoritgotte & Favoritlivsmedel
Maträtt kan jag ärligt talat inte svara på, jag gillar så mycket. Det mesta faktiskt. Av det jag gör själv är rödbets-salladen med rödlök, chévre och honung en stor favorit. Favoritgotte är allt som innehåller choklad. Havssalt/pistage-bollarna, min senaste chokladkaka, och den mjuka pepparkakan är alla tre favoriter. Favoritlivsmedel… förmodligen keso (gott som det är, att fixa till ostsås, att ha i gratänger etc etc..), kokosolja (till all typ av bak, för att inte tala om egen choklad!) och sojamjölk.Ugnsbakadgröt går snabbt, värmer kalla morgnar och mättar bra tillsammans med lite kvarg, keso eller creamcheese 🙂

Hur ofta äter du ”vanligt” godis, fikabröd, glass osv?
Det är väldigt olika, ibland någon gång i veckan, ibland går det en månad utan att jag ens tänker på det. När jag är sugen!

Hur hanterar du en dålig dag & negativa tankar?
Jag försöker göra det jag planerat. Ofta bakar jag, det är som terapi för mig. Och så tränar jag, såklart, det mår jag i 99 av 100 fall alltid bättre av.

Vilka bloggar följer du själv?
Väldigt få, faktiskt. Några amerikanska matbloggar, smaljeansen, Sofie’s matblogg.. och ett par fotobloggar, det är ju fortfarande ett stort intresse 🙂

Tar du några kosttillskott? Fettförbrännare, PWO, proteinpulver, BCAA osv?
Nope, inga alls. Eller jo, jag bakar med proteinpulver ibland. Och när jag inte orkar baka ”något gott” händer det att jag gör proteinfluff. Förr drack jag en celsius innan varje träningspass, vilket jag idag tycker var fruktansvärt dumt, snacka om att slösa onödiga pengar!Det är himla fiffigt (och gott!) att baka med proteinpulver.

Har du skrivit om din gymnasietid och varför du bestämde dig för att inte slutföra den? Isåfall, länka gärna till det inlägget. Vore intressant att läsa, då jag själv ”hoppade av” 🙂
Jag vet inte om jag skrivit om exakt varför, för det finns egentligen inget svar. Första gången var det för att jag gick in i väggen, försökte ta livet av mig och totalt gav upp allting. Nu i höstas var det för att jag efter en månads praktik på Stockholmskontoret jag skrev om ovan, var så fruktansvärt otaggad på gymnasiet. Det bara gav mig absolut ingenting och när saker inte ger mig något har jag en tendens att skita i det..

Äter du onyttigt ibland? typ ben and jerrys eller godis? Hur är din relation till det?
Absolut! Min relation till det är väldigt avslappnad, precis som den ska vara! Jag älskar hälsosam mat, och både lagar och äter den gärna, men fan, en B&J sitter sällan fel! 😉

Har du kontakt med Robin?

Nej det kan jag inte påstå.

Har du kommit över Robin?

Ja

Överäter/hetsäter du fortfarande?

Nej

Hur kommer man ur bulimi?

Man.. försöker. Om och om igen. Någon gång går det vägen, någon gång är sista gången man försöker.

Skär du dig fortfarande?
Nej

Frågorna kvarstår, röker du fortfarande och har du lagt med den andra bloggen helt?
Ja och ja.

Hur kommer man ur hetsätnings mönstret?

Som sagt, man försöker och man försöker. Regelbundenhet is key, att fokusera på alla bra och fina saker i livet. Att avdramatisera mat och ätande. Att inte vara så hård mot sig själv.

Kan du aldrig känna att träningen blir till ett tvång?

Nej. Absolut inte. Träningen är min hobby, jag tränar inte för att kompensera för något, jag tränar inte för att ”få” äta. Jag tränar för att jag tycker det är skitkul, ger mig energi, hälsa och välbefinnande. När jag inte känner för att träna gör jag det inte.

Hur försörjer du dig. Tar du studielån eller liknande?

Jag har inte tagit studielån, utbildningen nu är ett lån inom familjen.

Hur var din vikt/hälsoresa, från 90(?) kilo till där du är nu? Hur började du gå ner de första kilona, vad har du tränat, hur mycket, hur började du med styrketräning?
Jag har skrivit om detta så många gånger, bläddra bakåt i arkiven och läs under flikarna under headern. Jag har tidigare tränat handboll i många år, ridit i ännu fler, judo, friidrott, fotboll.. Styrketräning började jag med på riktigt förra hösten, och ännu mer på riktigt i våras. Men gymmet hittade jag till för strax över 4 år sedan.

Hej! Tack för en inspirerande blogg! 
Jag är själv väldigt nyfiken på mer ”ren” mat, vad har du för förslag att jag skulle kunna ”börja” med? Eller något tips på vad som är bra att ha hemma eller bara billigt?
 Jag pluggar på folkis just nu och får lagad mat av skolan (så jag ska börja med vegetarisk mat där), men på helgerna? Har du något tips på vart jag kan börja?
Vad roligt att du gillar bloggen och vill börja äta rent! 🙂 ren mat är varken avancerat eller dyrt – tvärtom! Det är snarare väldigt enkelt, så lite matlagning som möjligt desto renare blir det ju. Matiga sallader med avocado, frukt och fetaost äter jag till det mesta, och sedan blir det ofta kyckling eller fisk som jag kryddar med citrusfrukter, färska kryddor eller exotiska kryddmixer. Rotfruktsmos, rostade grönsaker i ugn och olika typer av gryn är snabbfixat och gott till 🙂

heeej jag undrar vem du va i grekland med?
Med en himla bra vän, och vi hade det hur bra som helst 🙂

Vad i din livssituation skulle du vilja förändra (om något)?
Hm, jag skulle vilja vara klar med skolan och kunna börja jobba med det jag älskar!

Vilken egenskap uppskattar du mest hos andra människor?
Ödmjukhet, respekt och humor är de tre gyllene egenskaperna.

Vill du bo i uppis i framtiden eller ser du dig själv någon annanstans?
Nae, jag vet faktiskt inte! Uppsala är en mysig stad, men Stockholm lockar också.

oooch, hur mår lilla hunden?! puss och kärlek, jag saknar dig!
Hunden mår finfint haha, och jag saknar dig också en himla massa fina i.

Varför gick du DBT (självskadebeteende, m.m.?)

Jag blev tvingad efter självmordsförsöket. Slutade dock gå till mötena ganska direkt, så jag ”gick inte klart”, eller vad man ska säga.

Har du kontakt med Ditte fortfarande?
Ja gud ja 🙂

Flera av er frågade också vad jag pluggar och vilken skola, svaret på det är att jag pluggar till Personlig Tränare PT-School. Jag siktar på att tenta av allt till jul 🙂

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Ida
  15 september, 2012 at 21:27

  Vad kul att du läsa svaren på frågorna 🙂 Hoppas du även kan svara på de lite längre frågorna (skrev en om psykisk ohälsa) när du har tid. Kram

 • Svara
  Ida
  15 september, 2012 at 21:27

  Vad kul att du läsa svaren på frågorna 🙂 Hoppas du även kan svara på de lite längre frågorna (skrev en om psykisk ohälsa) när du har tid. Kram

 • Svara
  Kajsa
  16 september, 2012 at 01:53

  Jag som har väntat lääänge på ett videosvar!!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2012 at 07:22

   haha jag försökte.. jag SKA göra en video med något.. men det är banne mig klurigt att inte se ut -eller låta som- som en idiot. hehe 😉

 • Svara
  Kajsa
  16 september, 2012 at 01:53

  Jag som har väntat lääänge på ett videosvar!!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2012 at 07:22

   haha jag försökte.. jag SKA göra en video med något.. men det är banne mig klurigt att inte se ut -eller låta som- som en idiot. hehe 😉

 • Svara
  Jossan
  16 september, 2012 at 11:27

  En följfråga på en av de ovan ställda; Om nu nu åt mindre än vad du förbrukade, hur lyckades du isf bygga dessa muskler? Alla säger ju att man måste ha överskott för att kunna bygga?

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2012 at 16:15

   Jag byggde muskler när jag gått ner ”klart”. Man måste äta mer än man förbukar om man vill bygga, det är korrekt, men man måste inte äta väääldigt mycket mer. Bulka gör man för att vara på ”säkra sidan”, inte ”träna i onödan” utan vara säker på att faktiskt gå upp så mycket man bara kan (i muskelmassa, alltså). Det är svårare att bygga muskler och inte samtidigt gå upp i fettprocent. Därav bulk följt av deff. Men det går..

 • Svara
  Jossan
  16 september, 2012 at 11:27

  En följfråga på en av de ovan ställda; Om nu nu åt mindre än vad du förbrukade, hur lyckades du isf bygga dessa muskler? Alla säger ju att man måste ha överskott för att kunna bygga?

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2012 at 16:15

   Jag byggde muskler när jag gått ner ”klart”. Man måste äta mer än man förbukar om man vill bygga, det är korrekt, men man måste inte äta väääldigt mycket mer. Bulka gör man för att vara på ”säkra sidan”, inte ”träna i onödan” utan vara säker på att faktiskt gå upp så mycket man bara kan (i muskelmassa, alltså). Det är svårare att bygga muskler och inte samtidigt gå upp i fettprocent. Därav bulk följt av deff. Men det går..

 • Svara
  Victoria
  16 september, 2012 at 15:25

  Åh jag vill också sikta på att tenta av allt innan jul, let’s do it! 🙂 hihi, hur går det med plugget för dig? Kram kram, saknar dig mycket mycket :/

  • Svara
   roethlisberger
   17 september, 2012 at 07:38

   Haha jadu, det är myyyycket..! Själv, hur går det?? Saknar dig bamsemegamycket 🙁 <3 kraaam

   • Svara
    Victoria
    17 september, 2012 at 08:44

    Ja det är ju det, men går nog framåt i alla fall (tror jag).. Vad tar du först? Ja fyy, men vi ses ju faktiskt redan nästa vecka 😀 Stor kraam <3

 • Svara
  Victoria
  16 september, 2012 at 15:25

  Åh jag vill också sikta på att tenta av allt innan jul, let’s do it! 🙂 hihi, hur går det med plugget för dig? Kram kram, saknar dig mycket mycket :/

  • Svara
   roethlisberger
   17 september, 2012 at 07:38

   Haha jadu, det är myyyycket..! Själv, hur går det?? Saknar dig bamsemegamycket 🙁 <3 kraaam

   • Svara
    Victoria
    17 september, 2012 at 08:44

    Ja det är ju det, men går nog framåt i alla fall (tror jag).. Vad tar du först? Ja fyy, men vi ses ju faktiskt redan nästa vecka 😀 Stor kraam <3

Lämna ett svar