Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Tankar om ting topslide Träning Uncategorized Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Typ, låt mig bara äta ifred!?

Ibland blir jag bara så trött på att förklara, försvara och motivera. Trött på att behöva ta ställning, välja sida och tydligt markera värderingar. Ibland känns det där med mat och ätande så laddat att jag helst bara skulle vilja sluta helt, leva på vitamintabletter eller sondmat.

Så fort någon får veta vad jag gör, kommer direkt frågan vad lagar du för typ av mat då? Ja… god mat? Och när hälsosamt ätande kommer på tal ja då jäklar drar diskussionen igång, frågor som äter du någonsin vanligt godis? Hur ofta är det okej att äta onyttigt? Är LCHF bra? Vilka tillskott ska man ta? Hur får jag i mig tillräckligt protein, är sååå rädd att äta för lite så jag tränar heeelt i onödan!? Va vänta nu äter du POTATIS?! Det är väl typ rent SOCKER!?!

Såhär är det: Jag äter MAT. Jag äter kolhydrater, fett och protein. Försöker variera färger och former på frukt och grönt så mycket jag kan. Jag räknar, väger eller måttar INGENTING. Jag äter ibland mitt i natten. Vissa dagar äter jag 6 gånger, andra bara 2.

Jag älskar att skapa näringsrika bakverk och maträtter där energin (kalorierna) är mindre väsentliga och näringsmängden mer i fokus. För mig är det sann glädje att kunna skapa något fantastiskt gott som bygger upp kroppen, som ger den byggstenar. Inte för att jag tycker att allt man äter måste vara näringsrikt, jag äter mycket ”tomt” också, och det är det här jag menar ‚ varför måste man välja?!

Jag vill inspirera till att sluta räkna kalorier och istället försöka öka sitt näringsintag i stort. Jag tänker att ju mer näring och bra grejer jag kan få in i min kost, desto mer utrymme har jag att äta ”tomma grejer” utöver min bas. Om jag äter en näringsrik frukost, lunch och middag är den där godispåsen med absolut inget vettigt i SÅ okej! Jag har gett min kropp det den behöver, och genom att tillaga det gott (givetvis, jag är ingen ”tonfisk och ris-människa”) är det ingen uppoffring utan ett sant nöje, OCH jag har gett min själ det den behöver i form av något rätt och slätt GOTT.

Så hur jag äter? Jag äter helst gott. Ofta näringsrikt, i folkmunn kallat ”nyttigt” (inte mitt favoritord..) och ibland inte alls vidare näringsrikt. Och framför allt, så är det så att det spelar faktiskt ingen roll hur jag äter för det är ju JAG. Hur DU ska äta? Det du tycker är gott, det som bygger din kropp och det som gör sin själ alldeles varm, lycklig och glad.kanelmandlar

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Sandra Nilsson
  15 juli, 2014 at 13:48

  Återigen har du satt ord på mina egna tankar kring hur jag ser på det här med hälsa och min vision om att äta ”bra” och näringsrikt! Alltid lika roligt, du inspirerar mig både med dina tankar och allt gott du lagar/bakar 🙂 ha det bra! Kram

 • Svara
  Sandra Nilsson
  15 juli, 2014 at 13:48

  Återigen har du satt ord på mina egna tankar kring hur jag ser på det här med hälsa och min vision om att äta ”bra” och näringsrikt! Alltid lika roligt, du inspirerar mig både med dina tankar och allt gott du lagar/bakar 🙂 ha det bra! Kram

 • Svara
  Joanna
  15 juli, 2014 at 16:48

  Det blir lätt komplicerat detta med mat fast det inte skulle behöva vara det. Det viktiga är ju som du skriver, att man äter det som passar en själv.

 • Svara
  Joanna
  15 juli, 2014 at 16:48

  Det blir lätt komplicerat detta med mat fast det inte skulle behöva vara det. Det viktiga är ju som du skriver, att man äter det som passar en själv.

 • Svara
  Anneli
  16 juli, 2014 at 09:49

  Word!
  Som vegetarian av födsel och ohejdad vana får jag många liknande frågor jag med och det är ganska tröttande… Varför är det så mycket värderingar kring det vi äter – eller inte äter? Nästan ingen förfasar sig över nån som lever på pizza och annan snabbmat, men så fort man ”går ut med” att man försöker leva ett någorlunda hälsosamt liv så blir man ifrågasatt och utfrågad!
  Jag tycker du har jättehärliga recept och just att t ex göra typ fikabröd och godis nyttigare är ju helt fantastiskt bra, för ingen orkar ju vara 100 % superhälsosam hela tiden – man behöver få äta olika saker för att det är gott också, precis som du skriver! Men om det BÅDE är gott OCH relativt nyttigt så är det ju win – win!
  Heja dig! Bra rutet! 😀

 • Svara
  Anneli
  16 juli, 2014 at 09:49

  Word!
  Som vegetarian av födsel och ohejdad vana får jag många liknande frågor jag med och det är ganska tröttande… Varför är det så mycket värderingar kring det vi äter – eller inte äter? Nästan ingen förfasar sig över nån som lever på pizza och annan snabbmat, men så fort man ”går ut med” att man försöker leva ett någorlunda hälsosamt liv så blir man ifrågasatt och utfrågad!
  Jag tycker du har jättehärliga recept och just att t ex göra typ fikabröd och godis nyttigare är ju helt fantastiskt bra, för ingen orkar ju vara 100 % superhälsosam hela tiden – man behöver få äta olika saker för att det är gott också, precis som du skriver! Men om det BÅDE är gott OCH relativt nyttigt så är det ju win – win!
  Heja dig! Bra rutet! 😀

 • Svara
  Sofia Smedman
  19 juli, 2014 at 05:03

  Fanny! Du har helt rätt. Tycker självklart att folk ska få fråga. Men då ska det vara av nyfikenhet och för att få inspiration. Men idag möts jag ofta av att de som anspråkar ett sunt/nyttig matlagning och bakning blir ifrågasatta och framförallt granskade. Men mycket kommer nog av att de som ifrågasätter lite väl mycket vill nog hitta dina ”brister” för att de inte är så nöjda över vad de stoppar i sig. Sen så undrar jag om det bara är jag men det har blivit en väldans skriver vad man får äta och väldigt mycket fokus framför allt på vad man inte får ett. Ett tag var jag rädd för det mesta. Kanske kunde det leda till en hjärtattack på sekunden eller om jag åt en godisbit skulle jag lida av extrem fetma. Snälla kan det inte bara få vara kul med mat och bak igen?

 • Svara
  Sofia Smedman
  19 juli, 2014 at 05:03

  Fanny! Du har helt rätt. Tycker självklart att folk ska få fråga. Men då ska det vara av nyfikenhet och för att få inspiration. Men idag möts jag ofta av att de som anspråkar ett sunt/nyttig matlagning och bakning blir ifrågasatta och framförallt granskade. Men mycket kommer nog av att de som ifrågasätter lite väl mycket vill nog hitta dina ”brister” för att de inte är så nöjda över vad de stoppar i sig. Sen så undrar jag om det bara är jag men det har blivit en väldans skriver vad man får äta och väldigt mycket fokus framför allt på vad man inte får ett. Ett tag var jag rädd för det mesta. Kanske kunde det leda till en hjärtattack på sekunden eller om jag åt en godisbit skulle jag lida av extrem fetma. Snälla kan det inte bara få vara kul med mat och bak igen?

 • Svara
  Iris
  20 juli, 2014 at 18:54

  Jävlar vilket bra inlägg! Tänker precis likadant och blir varm i magen över att det finns likasinnade ändå, all skevhet och sjuka ideér om ”hälsosamt” förstör så mycket. Mycket kloka tankar som jag tror behöver tänkas lite oftare!

 • Svara
  Iris
  20 juli, 2014 at 18:54

  Jävlar vilket bra inlägg! Tänker precis likadant och blir varm i magen över att det finns likasinnade ändå, all skevhet och sjuka ideér om ”hälsosamt” förstör så mycket. Mycket kloka tankar som jag tror behöver tänkas lite oftare!

 • Svara
  Jenny
  22 juli, 2014 at 11:49

  Heja dig!!! 🙂

 • Svara
  Jenny
  22 juli, 2014 at 11:49

  Heja dig!!! 🙂

Lämna ett svar