Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

(röd) chokladdröm

Morotskaka är ju något de allra flesta är bekanta med. Ändå denna skepticism när man nämner bakverk innehållandes någon grönsak… som ni vet har jag bakat kakor med blomkål, har kikärtor som bas i pajskal, jag älskar brownies med svarta bönor, och avocado är världens grymmaste ingrediens i kräm. Idag ville jag göra något av de sista rödbetorna som låg i kylen, och resultatet blev en otroligt saftig och härligt chokladig kaka.Jag ska inte ljuga; man anar rödbetssmaken. Men – det är faktiskt positivt. Rödbetan tillför en spännande touch som lyfter kakan ett snäpp, från god chokladkaka till saftig, alldeles ljuvlig chokladbomb. Det påminner alltså inte om rödbetssallad, om ni blev rädda där. För att verkligen uppnå maximal smaksensation rekommenderar jag att kakan serveras med världens godaste chokladkräm, DÄR snackar vi chokladdröm!

Blöta:
• 275 g råa rödbetor, skalade och rivna
• 1,2 dl osötat äppelmos
• 8 st blötlagda dadlar
• 1,2 dl mjölk
• 1 ägg
• 0,6 dl äggvita (2 äggvitor)

Torra:
• 140 g dinkelmjöl (2 dl)
• 35 g arrowrot (0,6 dl)
• 1 dl kakao
• 1 skopa proteinpulver med chokladsmak (kan uteslutas)
• 1 dl sötning, strö (el. socker)
• 1,5 msk bakpulver
• 1/4 tsk salt
• 1/2 tsk kanel
• 1/4 tsk muskotnöt
• 1/4 tsk vaniljpulver

Gör såhär:
Värm ugnen till 190° och lägg ett bakplåtspapper i en avlång ungsform (ni vet en sådan man gör bröd i).
Blanda de torra ingredienser och rör tills allt är ordentligt blandat. Ställ åt sidan och mixa (eller använd matberedare) de blöta ingredienserna tills du får en helt slät och fin smet. Häll sedan smeten över den torra blandningen och rör tills allt är helt blandat och du har en mörk, tjock och rödaktig smet.
Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 25-30 minuter, eller tills kakan är klar (en teststicka/tandpetare ska komma ut utan kladd).
Låt svalna i 5 minuter, flytta till galler och svalna helt.Jag delade min kaka i två delar, varav den ena fick flytta in i frysen. Den andra lär ätas upp i god tid före helg-baket 😉

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Sara Öhman
  21 november, 2012 at 16:11

  OMG! Måste prova!!

  • Svara
   roethlisberger
   21 november, 2012 at 18:55

   himla gott! gör det 🙂

 • Svara
  Sally
  21 november, 2012 at 21:22

  Hej! Jag har en fràga. Har du eller nègon làsare recept pà proteinbars so inte innehàller proteinpulver?

  Kan inte àta nègra av de barsen som man kòper i butik eftersom jag àr laktosintollerant och klarar inte av chokladsmak. Eller àr det nègon som vet en laktosfri proteinbar helt utan choklad eller kakaosmak?? Och som inte innehèller en massa socker och skit! Skulle bli òverlycklig fòr svar och tips!!

 • Svara
  Cam
  23 november, 2012 at 07:46

  Återigen… Jag dör! 😀

 • Svara
  Sofie
  23 november, 2012 at 11:09

  Vad är arrowrot för något? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 november, 2012 at 11:32

   googla! det är i princip en slags redning, som man köper i vanliga butiker (står bland kryddorna)

 • Svara
  Linda
  18 oktober, 2014 at 18:53

  Tack för receptet och för att du har väckt min matlagningslust till liv! Har nu bakat den här kakan två gånger på fyra dagar. Har inte följt receptet till punkt och pricka, har till exempel ingen muskotnöt hemma, men det blev gott ändå.

  Första gången blev hade jag i lite för lite kakao och jag tog ut den lite för kladdig, men det gick bra ändå om man skar den i tjocka skivor (ÅH NEJ, liksom). Blev totalt beroendeframkallande, trodde liksom inte att en kaka kunde bli godare. Det kunde det. Nu andra gången hade jag i proteinpulver med vaniljsmak, hade i mer kakao och dessutom lite lakritspulver. ”Råkade” smaka på smeten innan jag satte in den i ugnen. Dog nästan, så gott var det! Väntar nu på att den ska bli klar i ugnen. Sedan lär den inte räcka länge…

Lämna ett svar