Efterrätt och gotte Julmys Kost Recept

fem fina julbak, innan jag sätter igång med nya experiment

Man tycker alltid att man har sååå lång tid på sig att julbaka, pyssla och pynta, julafton känns liksom rätt avlägsen och långt fram i tiden. Ändå springer man där, på gågatan på lilljulafton och är uppe halva natten, sysselsatt med paket-inpackning och kanske lite sista knäck-kokande.

Så jag tycker nog att det är väl motiverat att påbörja julbaken redan nu (eller ja, själv började jag ju för flera veckor sedan), och det här är första året jag faktiskt känner mig så pass ”hajj” på hälsosamma alternativ till socker- fett- och mjölsprängda godsaker, att jag bakar egna varianter på klassikerna. Som ni vet skulle jag aldrig kompromissa med smaken, det viktigaste när man äter (iaf ”gotte) är trots allt just smaken. För mig är det antingen ”the real thing”, eller om jag lyckas få till något eget som smakar väldigt bra – inte bara ”gott, för att vara nyttigt”… För som sagt, nu börjar jag lära mig, jag vet hur man får konsistens, smak och näringsinnehåll att samverka och faktiskt bli riktigt riktigt bra.

I dagarna tänkte jag slänga ihop ett par lussebullar (och så har jag ett par andra recept på lager, när tiden finns), tills dess rekommenderar jag er att prova något av mina jul-inspirerade recept:

Mjuk pepparkaka – storfavoriten. Fantastiskt god på alla sätt och vis!Bästaste saffranskakan – jag skippar alla lussebullar i världen för en bit av denna!Crunchy saffransmüsli – på tal om saffran, liksom. Bästa toppingen till vaniljglass, frukostyoghurten eller som gott snacks bara.Biscotti – skippa kakao och ersätt med saffran, himla himla gott!Chokladpraliner med pepparkaksfyllning – choklad + pepparkaka. Do I need to say more?

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  1 december, 2012 at 21:49

  Önskar jag läst lite mer på din blogg innan jag började experimentera själv. Allt låter supergott!

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  1 december, 2012 at 21:49

  Önskar jag läst lite mer på din blogg innan jag började experimentera själv. Allt låter supergott!

 • Svara
  Bryndis
  2 december, 2012 at 20:53

  Alltså, sen jag hittade din blogg vill jag bara komma igång och baka, så nu har jag skrivit ut vartenda recept! Ska i veckan prova baka en hel del av dina julkakor och ditt julgodis – och väntar med spänning på lussebullsreceptet!
  Superfin blogg och jag är glad att jag hittat hit!
  Kram Bryndis

 • Svara
  Bryndis
  2 december, 2012 at 20:53

  Alltså, sen jag hittade din blogg vill jag bara komma igång och baka, så nu har jag skrivit ut vartenda recept! Ska i veckan prova baka en hel del av dina julkakor och ditt julgodis – och väntar med spänning på lussebullsreceptet!
  Superfin blogg och jag är glad att jag hittat hit!
  Kram Bryndis

Lämna ett svar