Det här med raw-food har fascinerat mig länge. Eller snarare, så fascineras jag av människorna som har kunskapen, engagemanget och fantasin att faktiskt äta raw till 100%.
Jag gör det då inte. Hade det varit enkelt, och jag redan haft all kunskap, så skulle jag dock kunna tänka mig att äta mer raw, om än kanske inte riktigt ”på heltid”. Jag tror det är rätt hyggligt för kroppen, att man känner sig ren.
Idag är det fredag och jag ville få till något gott och nytt till kvällens mys (framför julkalendern som missats 3 dagar i rad : julkalenders-maraton!). När jag därför gjorde den klassiska kolla-vad-som-finns-i-skåpen-rundan igår, hittade en påse pistagenötter, ett gäng överblivna cashewnötter, en kartong dadlar, massa hallon – och beslöt mig helt enkelt för att försöka mig på en raw cheesecake! Vilket jag gjorde himla rätt i, den blev fantastiskt god. Jag gillar alla typer av cheesecake’s, men denna var (med handen på hjärtat) den absolut godaste jag någonsin ätit. Att den dessutom är löjligt enkel att göra, inte kräver ugn (öh ja, raw var det ju) och listan på ingredienser är kort, stärker bara faktum : NI MÅSTE PROVA DENNA CHEESECAKE! Faktum är att jag inte gjorde en cheesecake, utan åtta stycken små söta fullständigt ljuvliga cheesecake-drömmar. Självklart kan man göra en stor istället (om du använder en vanlig stor form med löstagbara kanter, dubbla receptet) men dessa är perfekta portions-storlek och har man silikonformar ploppar de lätt ur formen och ner på tallriken! Enkelt och smidigt är min melodi, ni vet. Botten:
1,8 dl nötter (jag tog 1 dl pistage och en knapp dl mandlar)
0,6 dl dadlar (5-6 stycken)
1 liten nypa havssalt
Fyllning:
3 dl cashewnötter
0,9 dl citronjuice
0,9 dl agave el. honung
0,9 dl kokosolja
1/2 msk vanillpulver
(+en skvätt vatten om det behövs för att mixa)
Topping:
100g hallon
1 msk chiafrön
Gör såhär:
1. Släng nötter, salt och dadlar i en mixer. Blanda nötter och dadlar tills du har en någorlunda jämn ”gegga” (man får stoppa mixern då och då och peta ner från kanterna. Lite nöt-krisp vill man gärna ha kvar, så ”övermixa” inte)
2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar (använder du en stor ”vanlig” kakform kan du med fördel strö lite kokosflingor i botten av formen, för att sedan lättare få loss cheesecake’n).
3. Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt.) Häll blandningen ovanpå bottnen i formarna (eller formen).
4. Placera i frysen för en timme eller så.
5. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer. Häll i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, strö över hackade pistagenötter och NJUT.
69 Kommentarer
Uppochhoppa
7 december, 2012 at 18:11Aha! Såg något liknande i en film på blogilates och blev fascinerad. Cheesecake på casews liksom! Jag måste nog prova! Men det här med kokos… Smakar det det? (har lite svårt för kokos)
roethlisberger
7 december, 2012 at 18:13dessa blev verkligen fantastika! Så jaaa, du måste prova 😀
kokos? menar du den man kan ”bröa” formen med? eller kokosoljan? jag har ”smaklös” kokosolja, som alltså inte bidrar med någon som helst kokossmak, och jag ströade heller inte formarna då jag använde silikonformar.. så mina smakade inte alls kokos (är inte heller överdrivet förtjust i kokos så det var ju bra, haha)
Uppochhoppa
7 december, 2012 at 18:11Aha! Såg något liknande i en film på blogilates och blev fascinerad. Cheesecake på casews liksom! Jag måste nog prova! Men det här med kokos… Smakar det det? (har lite svårt för kokos)
roethlisberger
7 december, 2012 at 18:13dessa blev verkligen fantastika! Så jaaa, du måste prova 😀
kokos? menar du den man kan ”bröa” formen med? eller kokosoljan? jag har ”smaklös” kokosolja, som alltså inte bidrar med någon som helst kokossmak, och jag ströade heller inte formarna då jag använde silikonformar.. så mina smakade inte alls kokos (är inte heller överdrivet förtjust i kokos så det var ju bra, haha)
emma
7 december, 2012 at 22:06Dom var ju sjukt fina också!!!! Det här känns verkligen som ett recept jag kan prova, men jag älskar ju den där färskosten… men jag ska definitivt prova eftersom det var den godaste du ätit. 🙂 Men vad är kokosolja, är inte så insatt så jag vet bara om det vanliga koskosfettet?
roethlisberger
8 december, 2012 at 07:29ja det är samma sak. den där stenhårda klumpen som finns i vissa livsmedelsbutiker (med silver förpackning) ska du INTE köpa. men kokosolja kan lätt bli fast i konsistensen, så då bara värmer du den, då blir den lös 🙂
emma
8 december, 2012 at 11:02Hahah okej inte den! Men finns kokosoljan på vanliga matbutiken också eller i någon hälsokostbutik?
roethlisberger
8 december, 2012 at 11:23absolut, det brukar numera finnas i de flesta ”vanliga” livsmedelsbutiker, som ica och coop 🙂 kung markatta brukar det vara som finns lite överallt 🙂
emma
7 december, 2012 at 22:06Dom var ju sjukt fina också!!!! Det här känns verkligen som ett recept jag kan prova, men jag älskar ju den där färskosten… men jag ska definitivt prova eftersom det var den godaste du ätit. 🙂 Men vad är kokosolja, är inte så insatt så jag vet bara om det vanliga koskosfettet?
roethlisberger
8 december, 2012 at 07:29ja det är samma sak. den där stenhårda klumpen som finns i vissa livsmedelsbutiker (med silver förpackning) ska du INTE köpa. men kokosolja kan lätt bli fast i konsistensen, så då bara värmer du den, då blir den lös 🙂
emma
8 december, 2012 at 11:02Hahah okej inte den! Men finns kokosoljan på vanliga matbutiken också eller i någon hälsokostbutik?
roethlisberger
8 december, 2012 at 11:23absolut, det brukar numera finnas i de flesta ”vanliga” livsmedelsbutiker, som ica och coop 🙂 kung markatta brukar det vara som finns lite överallt 🙂
Alexandra
7 december, 2012 at 22:08Tror du att det funkar med psylliumfrön istället för chia, de sväller ju också? eller är det något speciellt med chiafrön, smak eller liknande? 🙂
roethlisberger
8 december, 2012 at 07:30det borde väl funka. är osäker på om de, likt chiafrön, bildar som en gelé-liknande hinna runt sig? det är lite det som är så fiffigt här, så man slipper använda gelatin eller liknande 🙂
Alexandra
7 december, 2012 at 22:08Tror du att det funkar med psylliumfrön istället för chia, de sväller ju också? eller är det något speciellt med chiafrön, smak eller liknande? 🙂
roethlisberger
8 december, 2012 at 07:30det borde väl funka. är osäker på om de, likt chiafrön, bildar som en gelé-liknande hinna runt sig? det är lite det som är så fiffigt här, så man slipper använda gelatin eller liknande 🙂
Lale
8 december, 2012 at 13:10oj vf skall man inte köpa den stenhårda med silverförpackning? det är den jag använt när jag lagat ”hälsosamt” lr har man blivit lurad? haha:-) bra blogg
roethlisberger
8 december, 2012 at 17:07Silverpaket är av lägre kvalité, innehåller kemikalier och är inte lägre ett naturligt livsmedel, som kokosfett annars är 🙂
Lale
8 december, 2012 at 13:10oj vf skall man inte köpa den stenhårda med silverförpackning? det är den jag använt när jag lagat ”hälsosamt” lr har man blivit lurad? haha:-) bra blogg
roethlisberger
8 december, 2012 at 17:07Silverpaket är av lägre kvalité, innehåller kemikalier och är inte lägre ett naturligt livsmedel, som kokosfett annars är 🙂
hanna
8 december, 2012 at 20:50åh herregud! måste prova! men var hittade du dina silikonformar? jag har vanliga muffinsformar i papper, det kanske går lika bra?
roethlisberger
9 december, 2012 at 09:53Ja självklart, men se till att fetta dem tillräckligt så du får loss kakorna sen 🙂 (så tråkigt när hälften fastnar i formen)
hanna
8 december, 2012 at 20:50åh herregud! måste prova! men var hittade du dina silikonformar? jag har vanliga muffinsformar i papper, det kanske går lika bra?
roethlisberger
9 december, 2012 at 09:53Ja självklart, men se till att fetta dem tillräckligt så du får loss kakorna sen 🙂 (så tråkigt när hälften fastnar i formen)
pilla
8 december, 2012 at 22:44Vilka konstverk!
pilla
8 december, 2012 at 22:44Vilka konstverk!
Träningsglädje
9 december, 2012 at 01:33mmmm – ser smarriga ut!!
Träningsglädje
9 december, 2012 at 01:33mmmm – ser smarriga ut!!
Emma
9 december, 2012 at 17:48Ser fantastiskt goda ut! Tar och sparar ner receptet på dessa fina bakelser! Vad duktig du är 🙂
roethlisberger
9 december, 2012 at 21:06Gör så, måste göras och ätas! 🙂 tack vännen
Emma
9 december, 2012 at 17:48Ser fantastiskt goda ut! Tar och sparar ner receptet på dessa fina bakelser! Vad duktig du är 🙂
roethlisberger
9 december, 2012 at 21:06Gör så, måste göras och ätas! 🙂 tack vännen
Anna (orka mera)
9 december, 2012 at 18:44Ser helt fantastiska ut!!! Jag måste bara prova! Typ nu!!! 🙂
roethlisberger
9 december, 2012 at 21:05De var fantastiska! 🙂 prova prova!
Anna (orka mera)
15 december, 2012 at 07:18Har provat nu (lite modifierade) och kan intyga, de var underbara!!! Inte lika vacker som dina små konstverk, men fullständigt fantastisk i smak! Synd att hela familjen tyckte om den, den tog ju slut så fort…
roethlisberger
15 december, 2012 at 10:15vad kul! Haha ja det är ju just det, man får gömma en rejäl bit till sig själv 😉
Anna (orka mera)
9 december, 2012 at 18:44Ser helt fantastiska ut!!! Jag måste bara prova! Typ nu!!! 🙂
roethlisberger
9 december, 2012 at 21:05De var fantastiska! 🙂 prova prova!
Anna (orka mera)
15 december, 2012 at 07:18Har provat nu (lite modifierade) och kan intyga, de var underbara!!! Inte lika vacker som dina små konstverk, men fullständigt fantastisk i smak! Synd att hela familjen tyckte om den, den tog ju slut så fort…
roethlisberger
15 december, 2012 at 10:15vad kul! Haha ja det är ju just det, man får gömma en rejäl bit till sig själv 😉
Kajsa
9 december, 2012 at 19:05Hej!!! Gud vilket konstverk!! Tror du man kan ta något annat än kokosolja? Typ kesella? 🙂 ha en fin kväll!!
roethlisberger
9 december, 2012 at 19:37nej, det blir nog inte så bra med kesella.. varför vill du inte ha kokosolja? tack detsamma!
Kajsa
10 december, 2012 at 06:35Okej tack 🙂 har lite svårt för om det blir för mycket kokossmak 🙂
roethlisberger
10 december, 2012 at 06:48de smakar givetvis inte alls kokos, använd smak- och luktfritt fett 🙂
Kajsa
9 december, 2012 at 19:05Hej!!! Gud vilket konstverk!! Tror du man kan ta något annat än kokosolja? Typ kesella? 🙂 ha en fin kväll!!
roethlisberger
9 december, 2012 at 19:37nej, det blir nog inte så bra med kesella.. varför vill du inte ha kokosolja? tack detsamma!
Kajsa
10 december, 2012 at 06:35Okej tack 🙂 har lite svårt för om det blir för mycket kokossmak 🙂
roethlisberger
10 december, 2012 at 06:48de smakar givetvis inte alls kokos, använd smak- och luktfritt fett 🙂
Danne
15 december, 2012 at 18:16Ser ruggit gott ut, måste testas. Bra bilder du får till också 😛
Danne
15 december, 2012 at 18:16Ser ruggit gott ut, måste testas. Bra bilder du får till också 😛
Emma
17 december, 2012 at 20:13Men shit va läskigt; bloggade precis om att jag beställt bl.a kokosolja och så hamnar jag här där världens smarrigaste rawrecept verkar finnas! Måste testa!
Emma
17 december, 2012 at 20:13Men shit va läskigt; bloggade precis om att jag beställt bl.a kokosolja och så hamnar jag här där världens smarrigaste rawrecept verkar finnas! Måste testa!
Nellie
9 april, 2013 at 21:11Vilken underbar efterrätt! Tack för tipset. /Nellie
roethlisberger
10 april, 2013 at 12:10ja jag älskar den! Såg att du gjort den.. kul 🙂
Nellie
9 april, 2013 at 21:11Vilken underbar efterrätt! Tack för tipset. /Nellie
roethlisberger
10 april, 2013 at 12:10ja jag älskar den! Såg att du gjort den.. kul 🙂
Hanna
21 augusti, 2013 at 20:30Hej! Precis mixat ihop din spännande cheescake. Mina blev inte så rosa och fina som dina i melkanlagret. Tror du det beror på honungen? Hittade heller inga chiafrön. Har gekatin hemma. Borde väl kunna ta det istället?
Hanna
21 augusti, 2013 at 20:30Hej! Precis mixat ihop din spännande cheescake. Mina blev inte så rosa och fina som dina i melkanlagret. Tror du det beror på honungen? Hittade heller inga chiafrön. Har gekatin hemma. Borde väl kunna ta det istället?
Annelie / blomsterochbakverk
15 april, 2014 at 18:22Vilken fantastiskt god cheesecake! Njutning när den är som bäst. Delar gärna med mig av receptet och länkar till dig – hoppas det är okej. Fin påskvecka till dig!
roethlisberger
16 april, 2014 at 06:02vad roligt att du gillade den!! Och självklart är du välkommen att dela receptet 🙂 glad påsk tillbaka!
Annelie / blomsterochbakverk
15 april, 2014 at 18:22Vilken fantastiskt god cheesecake! Njutning när den är som bäst. Delar gärna med mig av receptet och länkar till dig – hoppas det är okej. Fin påskvecka till dig!
roethlisberger
16 april, 2014 at 06:02vad roligt att du gillade den!! Och självklart är du välkommen att dela receptet 🙂 glad påsk tillbaka!
Annika
14 maj, 2014 at 12:52Alltså ÅH, de blev såå goda! Jag håller med dig, bästa cheesecaken jag någonsin ätit. Jag älskar alla dina recept, tack tack tack! 🙂 Köpte också för någon dag sedan din e-bok 🙂
roethlisberger
15 maj, 2014 at 08:51Visst är de goda de här! Stor favorit hos mig med 🙂 och tack för dina fina ord, och himla glad gör det mig att du köpt en av mina böcker också! 🙂
Annika
14 maj, 2014 at 12:52Alltså ÅH, de blev såå goda! Jag håller med dig, bästa cheesecaken jag någonsin ätit. Jag älskar alla dina recept, tack tack tack! 🙂 Köpte också för någon dag sedan din e-bok 🙂
roethlisberger
15 maj, 2014 at 08:51Visst är de goda de här! Stor favorit hos mig med 🙂 och tack för dina fina ord, och himla glad gör det mig att du köpt en av mina böcker också! 🙂
Linnéa
15 april, 2016 at 18:05kan en diabetiker äta detta?
Linnéa
15 april, 2016 at 18:05kan en diabetiker äta detta?
Susanne
24 september, 2018 at 11:38Hej, ser helt fantastiska ut. Måste testas. Blötlägger du dina cashewnötter innan? De som ska vara i fyllningen?
Din fyllning ser aningens rosa ut. Vad gör den rosa?