Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept

Vaniljfrostade gröna proteinbomber

Okej. Jag kan ju inte bara skriva om utsökta bakverk och smarriga måltider utan att faktiskt dela med mig av lite godsaks-kärlek också, eller hur?! Nä. Det kan jag faktiskt inte, det vore inte snällt.

Ni vet hur alla nyblivna föräldrar storögt ser på sina ny-utploppade barn och lyckligt uttrycker ord som ”tänk att just vi skulle få världens finaste bebis!”. Det är så jag ser på mina bakverk när de blir bra. Med munnen full av smakprov står jag och studsar lyriskt, helt fascinerad att just jag lyckats skapa detta fantastiska gotte… Men, denna gång var jag inte själv i köket. Det var söndagen för två veckor sedan som jag och duktiga Sanna slog våra kloka huvuden ihop och fick till två alldeles förträffligt smarriga godsaker!

När jag var i Thailand i Januari köpte jag med mig lite grönt te-pulver hem. Jag tänkte att det kunde addera en härlig färg till annars lite trista maträtter och bakverk (smaken hoppades jag kanske skulle utebli dock… är inget fan av grönt te). Det har dock stått orört i skafferiet sedan dess, så vi funderade; om det i bästa fall inte smakar grönt te, vad kan man smaksätta med som passar till den gröna färgen? När vi kom på kombon päron/vanilj, med inslag av mandel, var väl ett lyckat resultat rätt givet…

Eller vad sägs om en saftig päronmuffins, med mild mandelsmak och (icke smakbar!) vacker grön färg, täckt av ett lager len vaniljfrosting? Om beskrivningen inte är övertygande nog, skåda skapelsen nedan:
paronvanilj4Innan vi skar upp den, stod vi ett tag och bara tittade på vad vi skapat – en så vacker liten bakelse! Som sagt, föräldra-grejen… paronvanilj1I vanlig ordning pimpade vi muffinsen med proteinpulver, denna gång med vassle i smaken päron/vanilj. Det går att byta ut mot någon annan smak, och då får givetvis också muffinsen en annan smak. Men vanilj-vassle lär funka kalasbra det med, och ändå resultera i päronsmakande muffins då vi slängde i en burk päronpurée också. Eftersom det gröna te-pulvret inte smakar något, kan det uteslutas (det är ju kanske inte något alla har hemma) men för att få till färgen bör man då ha i lite grön karamellfärg.paronvanilj2

För att göra 6 st gröna proteinbomber behöver du:

 • 1 dl mandelmjöl (40g)
 • 1 dl malda boveteflingor (60g)
 • 1 skopa (20g) vassleproteinpulver päron/vanilj-smak (vanilj går också bra)
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 80 g päronpuré (1 liten barnmatsburk)
 • 1 msk (15g) vit mandelpasta/vitt mandelsmör
 • 1/2 kapsyl vaniljarom
 • 1,5 dl lättmjölk
 • 2 äggvitor
 • 1 tsk grönt te-pulver

Frosting:

 • 2 msk cream cheese (valfri fetthalt)
 • 2 msk vanilj casein
 • 1-2 msk mjölk (till önskad konsistens)

Gör muffinsen: blanda torra och våta ingredienser för sig, rör ihop och fördela i muffins formar (rekommenderar varmt silikon, så lätta att använda!). Grädda i 15-20 minuter i 175 grader. Simple as that! Ställ åt sidan och låt svalna med du gör frostingen som är lika enkel den: blanda ihop till tjock men följsam konsistens. När muffinsen svalnat, skär i två delar och bre frosting på underdelen. På med toppen och frosta hela vägen runt. Toppa förslagsvis med lite hackade mandlar och BOMBA DIN MUNN MED DENNA GRÖNA GODING. Eller alla 6. Up to you!paronvanilj3Det andra vi skapade förrförra söndagen? Åh, en kaka jag skulle vilja kalla ”the perfect four-cake”. Chokladbotten, ljuvlig kokosfyllning, tunna bananskivor och över allt det en len smörkola-kräm… sa jag att den var no-bake (snabbfixad) och typ superduper enkel? Och typ JÄTTEGOD? Recept och tillvägagångssätt hittar ni hos världens bästa Sanna.

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  Jennie
  26 mars, 2013 at 10:21

  Lägg av, hur gott?!!! =)

Lämna ett svar