Kost Morgonstund PROTEINBAK Recept

frukost-förslag för den som tröttnat på ”vardagen”

Jag älskar frukost. Sådär superdupermega mycket att jag skulle kunna äta frukost 5 gånger om dagen (och ja, det finns dagar då jag gör det). Men allra godast, är ju frukost-maten på just morgonen. Själv är jag en periodare, och snöar in totalt på en viss frukost och kör på den i veckor. Just nu, gör jag något så knasigt som att koka min havregrynsgröt tillsammans med 1 dl riven (och välsköljd) blomkål och en sked chiafrön, och toppar den sedan med jordnötssås (1 stor sked jordnötssmör + vatten tills önskad konsistens) och hallon-proteinfluff + ännu mer frysta, söndersmulade hallon. Det är så löjligt gott att jag slickar skålen. Varje gång.

Men det är lite skumt, jag vet. Blomkål till frukost liksom, det låter ju helt crazydazy. Så, jag tänkte visa er lite andra idéer till en roligare frukost. I mina tidigare ”perioder” har mina frukostar nämligen sett ut ungefär såhär:

Vaniljkesokvarg med topping – det här var min grej i MÅNADER. Jag åt det varje dag till frukost, mellis och kvällsmål. Ibland även lunch eller middag. Vaniljkesokvarg görs av lika delar keso och kvarg, och lite vaniljpulver. Toppa kan man göra med vad som helst, såklart, jag gillar att blanda sött och salt, tex frukt och salta nötter.

Gröt i olika form – jag vägrade länge den klassiska gröten, och valde istället att göra lite roligare varianter. Tex ugnsbakad gröt (storfavvon är päron/vanilj, och morotskaksvarianten är inte heller fy skam), eller overnight oats som jag helst varvar med vaniljkesokvarg, jordnötssås och banan.Pannkakor – åh, möjligheterna är oändliga! Olika mjölsorter (kokos-, havre-, mandelmjöl tex), proteinpulver om man känner för det, frukt och grönt i smeten, eller varför inte go crazy med kryddor (pepparkakskrydda eller saffran nu i juletid kanske?) ja, ni ser, bara att låta fantasin flöda! Några favoriter hos mig är chokladpannkakor, bananplättar i ugn och fluffiga ”american-style” kokos/citron/vanilj-pannkakor.

Sist men inte minst – det är fortfarande inget fel på den hederliga (och ack så goda) rostade mackan med hushållsost och gurka. Precis som en smoothie på precis-det-som-råkade-finnas-hemma kan bli dagens godaste mål. Inte heller sitter en nybakad fralla från bageriet en söndagmorgon fel, inte någonstans va? Ta dig tiden att göra något ”ovanligt” och nytt de dagarna du har ork och lust, och gör det då för att du vill och är sugen. Inte för att du vill hitta ett alternativ till grejer du förbjudit dig själv att äta. För förbud är dumma och destruktiva, och när det kommer till mat är de dessutom allt som oftast helt onödiga och gör mer skada än nytta.

Så, nu är klockan sju (på kvällen) och jag är galet sugen på frukost. Otroligt ogenomtänkt att skriva detta inlägg en tid som denna. Jag anar frukost till kvällsmål idag.

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Patrik
  9 december, 2012 at 19:14

  Frukosttips gillar jag 🙂 Just för att jag är riktigt dålig på att hitta på bra och goda frukostar så det är ett område jag måste bättra mig på. Nu har jag fuskat med frukost i några veckor, men har löst problemet med att sova så länge att jag kan starta dagen med lunch 🙂 Tror det var i din blogg jag läste om ”over night oats” så det har jag testat. Perfekt med frukost som lagar sig själv över natten…

  Gillar förresten ”bredden” på din blogg, att man får läsa om både träning, mat och godsaker.

 • Svara
  Patrik
  9 december, 2012 at 19:14

  Frukosttips gillar jag 🙂 Just för att jag är riktigt dålig på att hitta på bra och goda frukostar så det är ett område jag måste bättra mig på. Nu har jag fuskat med frukost i några veckor, men har löst problemet med att sova så länge att jag kan starta dagen med lunch 🙂 Tror det var i din blogg jag läste om ”over night oats” så det har jag testat. Perfekt med frukost som lagar sig själv över natten…

  Gillar förresten ”bredden” på din blogg, att man får läsa om både träning, mat och godsaker.

 • Svara
  Johanna
  9 december, 2012 at 20:24

  Vilken härlig inspiration!
  I morse lagade jag en stor omgång helt UNDERBAR apelsin- och safransmüsli som jag åt med grekisk yoghurt och hallon. Det var lycka!

  Recept här:
  http://yeah.shapemeup.se/tag/breakfast/

 • Svara
  Johanna
  9 december, 2012 at 20:24

  Vilken härlig inspiration!
  I morse lagade jag en stor omgång helt UNDERBAR apelsin- och safransmüsli som jag åt med grekisk yoghurt och hallon. Det var lycka!

  Recept här:
  http://yeah.shapemeup.se/tag/breakfast/

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  10 december, 2012 at 20:24

  Min senaste favorit är alla dessa varianter av pannkakor, man behöver ju inte ens ett recept utan man kan gå på känsla. Senast i helgen gjorde jag saffranspannkakor, innan det blev det banan-plättis-omellet (banan och ägg). Riktigt lyckat också.

  Har själv aldrig testat kvarg, men jag gillar keso så då kanske den blandningen skulle vara något för mig. Får prova efter semestern till Indien som bär av på torsdag.

  Tack för tipsen. Trevlig kväll. /Sabine

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  10 december, 2012 at 20:24

  Min senaste favorit är alla dessa varianter av pannkakor, man behöver ju inte ens ett recept utan man kan gå på känsla. Senast i helgen gjorde jag saffranspannkakor, innan det blev det banan-plättis-omellet (banan och ägg). Riktigt lyckat också.

  Har själv aldrig testat kvarg, men jag gillar keso så då kanske den blandningen skulle vara något för mig. Får prova efter semestern till Indien som bär av på torsdag.

  Tack för tipsen. Trevlig kväll. /Sabine

 • Svara
  julia
  11 december, 2012 at 21:08

  GUD så GOTT! Vill att det ska bli morgon nu direkt så att man får fylla en nyvaken och tom mage med något sådant här gott!

 • Svara
  julia
  11 december, 2012 at 21:08

  GUD så GOTT! Vill att det ska bli morgon nu direkt så att man får fylla en nyvaken och tom mage med något sådant här gott!

 • Svara
  Cathie
  12 december, 2012 at 10:22

  Jag har börjat med gröt på polenta, med lite äpplen och kanel till. Supergott!!

  • Svara
   roethlisberger
   12 december, 2012 at 11:00

   låter kanongott verkligen! jag är förtjust i polenta, så detta ska testas 🙂

 • Svara
  Cathie
  12 december, 2012 at 10:22

  Jag har börjat med gröt på polenta, med lite äpplen och kanel till. Supergott!!

  • Svara
   roethlisberger
   12 december, 2012 at 11:00

   låter kanongott verkligen! jag är förtjust i polenta, så detta ska testas 🙂

Lämna ett svar