Black Bean Brownie är en av mina favoriter när det kommer till chokladiga godsaker. Med en krämig och fyllig mitt kan man njuta av dem precis som de är, och känner man för det passar de alldeles utmärkt att toppa med nutella eller någon annan god topping.
Ni som följt mig ett tag vet att jag tidigare bakat med kikärtor (chocolate-chip-cookie-dough-giant cookie, PB&J-cookies, PB&J-cheesecake, och favoriten: kletig äppelkaka) och gör man bara rätt känner man inte alls av kikärtorna utan de bidrar bara med en fantastisk konsistens och bra näringsvärden. Så jag ville hitta på något nytt med en av alla kikärts-burkar jag har ståendes i skafferiet, vilket resulterade i två sorters Blondies. Vilket helt enkelt är som brownies, fast ljusa. Först presenterar jag pecan/caramell-blondies som blev fantastiskt goda. På lager har jag också en juligare variant med pepparkaks-smak och fräsch mandarinfrosting. Recept på dem kommer i dagarna!Innan jag ger er receptet vill jag dock varna er… dessa kakor luras. Man tror de är kaloribomber. Sockerfällor. Fettproppade. I själva verket är de proteinrika, innehåller fina fibrer och kan med fördel ätas vareviga dag. Japp. True story. Dessutom, kan de eventuellt vara beroendeframkallande. Så goda är de. Med det sagt kommer här receptet:
1,5 dl mjölk
1,5 msk chiafrön
1,2 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/8 tsk salt
5 msk osötat äppelmos
2-3 dl (en normal konservburk á 240 g avrunna) kikärtor
0,5 msk kokosolja utan smak (eller någon annan neutral olja)
4 msk kokossocker (eller annat brunt socker)
2 msk socker eller motsvarande sötning
0,5 tsk agavesirap
1/2-1 tsk vaniljpulver
30 g pekannötter
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll av och skölj kikärtorna noga. För att minska risken för ”smak” kan du (och ja, det tar lite tid – men är så värt det!) skala dem. Det yttersta skalet lossnar lätt när kikärterna är sköljda. En i taget, så säger det plopp, och du har kikärta i ena handen och ett tunt skal i andra. Skölj dem sedan igen och låt rinna av.
2. I ett litet glas, värm mjölken tills varm (ca 30 sek). Rör i chiafrön och ställ åt sidan så det ”gelé:ar ihop sig”. Chiafrön sväller och bildar en geléliknande hinna runt sig, så det mesta av mjölken kommer ”försvinna”.
3. Mixa havre till ett grovt mjöl. Häll mjölet i en separat liten skål och rör ner bakpulver, bikarbonat och salt.
4. Mixa sedan äppelmos, kikärtor, kokosolja och chiafrön-gelblandning tills du har en jämn smet.
5. I en medelstor skål, rör ihop socker, agavesirap och vaniljpulver. Rör ner den blöta blandningen, blanda, och vänd sedan ner havremjölsblandningen och nötterna också.
6. Fördela smeten i två lika stora ”kakor” på den bakplåtspappersklädda plåten, bre ev. ut så de blir jämn-tjocka och får någorlunda raka kanter. Grädda i ugnen i 25-30 min. Låt svalna efter gräddning i ungefär en timme, innan du skär kakorna i 8-10 stycken härligt söta, lagom kladdiga blondies med pecan-krisp.
Frostingen gör du enkelt med lika delar cream cheese och kvarg, och sötning efter smak. Sedan ringlade jag över av denna kola-sås, och lite hackade pekannötter på det så har du perfektion!
10 Kommentarer
Alexandra
12 december, 2012 at 13:40går du aldrig i skolan?
Alexandra
12 december, 2012 at 13:40går du aldrig i skolan?
Ellinor
12 december, 2012 at 14:07Kan det bli så mycket bättre!? Smarriga kakor att äta varje dag, ja tack!
Dina recept är verkligen helt fantastiska och jag bli lika glad varje gång ett nytt dito dyker upp här på bloggen.
Kram
Ellinor
12 december, 2012 at 14:07Kan det bli så mycket bättre!? Smarriga kakor att äta varje dag, ja tack!
Dina recept är verkligen helt fantastiska och jag bli lika glad varje gång ett nytt dito dyker upp här på bloggen.
Kram
Ellen
13 december, 2012 at 16:11Vart kan jag köpa kolasåsen och hur mycket kostar den ungefär? 🙂
roethlisberger
13 december, 2012 at 18:38i välsorterade matbutiker.. jag har bara sett den på ett ställe (en ICA maxi), men jag har å andra sidan aldrig letat heller så 🙂 de har chokladsåser och massa fint också!
Ellen
13 december, 2012 at 16:11Vart kan jag köpa kolasåsen och hur mycket kostar den ungefär? 🙂
roethlisberger
13 december, 2012 at 18:38i välsorterade matbutiker.. jag har bara sett den på ett ställe (en ICA maxi), men jag har å andra sidan aldrig letat heller så 🙂 de har chokladsåser och massa fint också!
Sanna Backman
16 december, 2012 at 12:30Grym du är!!! 🙂
Sanna Backman
16 december, 2012 at 12:30Grym du är!!! 🙂