Före - efter Inspiration och pepp Kost Resan Tankar om ting Vardagsuppdatering

ett år är lång tid, men går väldigt fort

Det händer mycket på ett år.

För ett år sedan var jag på en stökig plats. Både i livet och inombords, det var ett enda känslokaos och livspusslet verkade ofantligt svårtlöst, om inte rent utav omöjligt. Jag visste inte vem jag var, vart jag ville eller hur jag skulle bete mig.

Rent fysiskt, var läget att det var då ungefär 9 månader sedan jag så försiktigt började ”ta tag” i mitt liv. Under de 9 månaderna hade jag tappat alla överviktskilon, och vågen visade nästan 38 kilo mindre än året tidigare. Ungefär då, började jag göra förändringar : jag ökade portionerna, införde kolhydrater i kosten igen, drack proteinshakes efter alla pass, och ägnade mig enbart åt styrketräning. Jag ville bygga, öka i styrka och få till volym och konturer.

Rent psykiskt, var det kaos på riktigt. Jag bodde sedan över ett halvår inte hemma. Jag hamnade i fel umgänge, som i sin tur dränerade mig totalt på energi, ork och livslust. Jag var sur, lättirriterad, ledsen, uppgiven. Väldigt många gånger övervägde jag att ge upp, en sista gång.Nu såhär i efterhand, ser jag på bilderna ovan och är ärligt talat förvånad. Att det gick?! Jag kunde på mindre än ett år gå från överviktig (bmi 29.7) till att vara… ja, inte så mycket mer än skin och ben, faktiskt (bmi 17.5 som lägst). Även om det kanske inte var ideal-kroppen direkt, så valde jag att gå ner innan jag började bygga. Det för att kunna glädjas åt framsteg hela tiden, istället för att försöka gå ner i fett och bygga muskler samtidigt. Man kan lätt tycka att framsteg och förbättring uteblir då.

När jag sedan, i maj-juni någon gång, kom på fötter och började må bättre igen, tog också den fysiska utvecklingen fart. Sedan i somras har jag ätit väldigt mycket mer mat, tränat hårdare och omgett mig med människor och saker som ger energi, inte bara tar. Nu ligger vikten stabilt, nästan tio kilo tyngre (bmi 19.8) och jag känner hur min kropp lever. Det är häftigt, och jag är stolt. Över min resa, min starka kropp, min psykiska styrka.

Jag undrar hur allt ser ut om ett år? Snart har vi 2013 och jag har verkligen ingen aning om vad kommande år har att bjuda på… Men jag ska göra allt i min makt för att det ska bli ett bra år.

Du kanske gillar

19 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  13 december, 2012 at 10:21

  Så glad att du mår bättre – heja dig. <3

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2012 at 19:53

   Tack fina du! <3

 • Svara
  MariaG
  13 december, 2012 at 11:15

  Hurra och heja dig – och mig! Min resa påminner om din och jag känner ren och skär lycka över vad du åstadkommit so far 🙂 Med ren jävlar anamma kommer man långt men det kan sitta långt inne och vägen dit kantas av en massa omvägar.
  KRAM

 • Svara
  Hilda
  13 december, 2012 at 11:46

  Hej Fanny, känner att jag måste skriva något här.
  Hittade din blogg för någon månad sen, då hade jag gett upp allt vad träning och kosthållning heter och gick upp alla 14kg som jag kämpat så för att gå ner året innan.
  Min första tanke när jag såg de första bilderna på dig va ”Jahapp, ännu en naturligt smal tjej. Mycket muskler, men hur svårt kan det vara när man är sådär liten och spänstig.” Sen kollade jag som tur var vidare och JÄVLAR. Du är rätt fantastiskt, hoppas du vet och känner det! Att vara på båda helvetets sidor och tillbaka, jag är så gaaalet imponerad. Tycker du har så fin inställning om allt från mat, träning och hur man ska vara mot sin omgivning. Från att jag hamnade i din blogg har jag lyft upp mig själv igen, tränar och äter rätt. Psyket är som det är men livet är som sagt svårt, ibland mer ibland mindre. Nu skriver jag en roman haha men jag vill bara tacka dig tror jag. Tack för att du är sån inspirationskälla för mig och många, många fler. Att du är bland det vackraste jag sett och ändå är så ödmjuk gör det bara bättre haha. KRAM! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2012 at 19:55

   Åh, vad din kommentar värmde, Hilda! Tack ska du ha att du tog dig tid att skriva dessa rader. Och ja, precis som du säger, livet kan vara svårt och tufft – men med rätt inställning, motivation och beslutsamhet så är VI ännu TUFFARE! Önskar dig all lycka till, och välmående, kram!

 • Svara
  Linn
  13 december, 2012 at 13:02

  Det är så grymt inspirerande att få läsa om din resa. Grymt starkt! Och framför allt måste jag säga bra jobbat! Jag har förlorat två vänner till ”skin och ben”-idealet, de gick för långt och lyckades inte vända tillbaka innan det var försent. Blir glad av att läsa om hur du lyckats, du är fantastisk tjejen! Min blogg är en av mina absoluta favoriter och du ger mig daglig inspiration. Fortsätt så!

  Kram

 • Svara
  Cecilie Lykke
  13 december, 2012 at 13:47

  Stor forandring! Du ser veldig bra ut nå, det skal du være stolt av 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2012 at 19:55

   Tack så hemskt mycket Cecilie!

 • Svara
  Pia
  13 december, 2012 at 13:57

  Vilken resa du gjort! Grattis till din förändring, du ser så stark och välmående ut nu.

 • Svara
  Lina
  13 december, 2012 at 14:03

  Vilken resa! Håller tummarna för att 2013 blir ett stabilare år och att du når ytterligare mål som ligger framför dig 🙂

  Grattis!

 • Svara
  Ellinor
  13 december, 2012 at 14:16

  Vilken resa och framför allt VILKET JOBB du gjort – grymt imponerande!

 • Svara
  Jenny svarar
  13 december, 2012 at 17:07

  Det här är ju värt alla applåder i världen, faaan va grymt av dig!

 • Svara
  evelina
  13 december, 2012 at 17:51

  Du är en himla inspiration för mig Fanny. Jag har anorexia och har legat på gränsen. Varit döende men kämpat mig upp på egen hand. Har inte haft någon kontakt med vården då mamma jobbar inom BUP och därför funkade inte det. Men! Nu är jsg på en hälsosam vikt och får äntligen träna igen. Det känns så skönt att ha fått tillbaka min frihet. Jag tror inte att någon annan än de som själva varit i denna skiten kan förstå känslan.
  Jag vet inte vad jag ville säga med denna kommentaren egentligen, bara att jag tycker du är så himla stark.

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2012 at 19:56

   Underbart att höra, både att jag kan inspirera dig, och att du mår bättre! Fortsätt så! Kram

 • Svara
  Catrin
  13 december, 2012 at 21:34

  Hade ingen aning om din svåra resa, men har för inte så längesen hittat hit.. Det jag har uppfattat av dig är en glad tjej med livsglädje och en otrolig förmåga att inspirera andra. Du motiverar mig varje dag till träning, ett hälsosamt liv och att jag är värd att må så bra jag bara kan 😉

 • Svara
  Ellinor
  13 december, 2012 at 22:49

  Duktiga fina du!!

 • Svara
  Danne
  15 december, 2012 at 18:11

  Ser riktigt bra ut, bra jobbat !!!

 • Svara
  Annah
  15 december, 2012 at 18:56

  Wow, vilken resa och vad snygg du är. Tycker det är så snyggt med starka tjejer! Du ser verkligen hälsosam ut!

 • Svara
  Cezette
  17 december, 2012 at 20:33

  Du är verkligen helt otroligt vacker nu och jag är så imponerad av dig! verkligen en inspirationskälla på många sätt och det är väldigt kul att du mår bra nu 🙂

Lämna ett svar