Efterrätt och gotte Kost Recept Vardagsuppdatering

Mandelkakor med dadelfyllning

Idag har jag två graders feber, träningsvärk i ben, bröst och triceps, och som pricken över i en faslig värk i ländryggen (älska att vara kvinna). Så, hoppar träningen idag och hoppas kroppen, med hjälp av energi (mat) i överflöd, gott sällskap och något underhållande på tv:n, återhämtar sig snabbt så att jag imorgon är pigg, kry och redo att träna igen.

Om inte annat kanske dessa underbart goda mandelkakor med dadelfyllning påskyndar tillfrisknandet. Krispig yta, härlig mandelsmak och en söt och kladdig mitt av dadlar. Perfekta snabb-baket för den sötsugne, med få ingredienser och om jag får säga det – nästintill omöjliga att misslyckas med!

En sats på 12 kakor:
3 dl mandelmjöl
2 msk kokossocker
1/4 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 msk kokosolja
1 ägg (eller 1/2 dl äggvita)
5-6 dadlar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

I en liten skål, blanda mandelmjöl, socker, vaniljpulver och salt. I en större skål, blanda kokosolja och ägg. Häll i den torra blandningen och blanda tills degen är jämn och fin. Forma till en stor boll som du lindar in i plastfolie och lägger i frysen i 20 minuter.

Medan degen är i frysen: kärna ur dadlarna (har de ”skal” så pilla bort så mycket du kan) och rulla ihop till en enda dadel-klump. Dela i 12 bitar och rulla till små bollar.

Efter 20 minuter, ta ut och dela degen i 12 delar, rulla och platta till. Lägg i en dadel-boll på varje deg-platta, vik ihop och rulla till en boll. Se till så dadelfyllningen inte kikar fram. Platta till bollarna en aning och grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, låt svalna en aning och njut!Dessa kakor var verkligen en succé, jättegoda! Får mig att minnas mina favoritkakor jag alltid köpte massa under mina semestrar i Schweiz (där jag är född och hela min familj på pappas sida fortfarande bor). De smular inte sönder när man tar i dem (som många andra healthy kakor tyvärr lätt gör, då man inte använder ”bindning” som tex smör), men ytan är perfekt krispig för att innanför ha smak och konsistens som påminner om mandelmassa, och så dadel-mitten som är härligt kladdig och söt. Perfekta småkakorna?! Kan vara så.

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  19 december, 2012 at 18:01

  Som alltid ser dina kakor alldeles amazing ut Fanny!

 • Svara
  Frida
  19 december, 2012 at 19:40

  Åh! Jag är jättejättesöt sugen men har inga ingredienser hemma! Kokosoljan är slut, kakaot, honungen, vaniljpulvret och mandelmjölet lika så. Men så fort jag har varit till affären ska jag prova de där, de såg jättegoda ut!

 • Svara
  Mathilda Gustafsson
  19 december, 2012 at 23:41

  Hej!
  en snabb fråga, på julafton fyller min lillebror år (OCH det är ju just julafton) funderar på att baka någon god efterrätt/kaka/tårta till måndag då, men vilken av alla dessa goda recept skulle du rekommendera? 🙂 har svårt att bestämma mej.
  kramar

 • Svara
  Ellinor
  20 december, 2012 at 07:56

  Som alltid både låter- och ser det fantastiskt gott ut! Lägger även detta till favoriterna att testa framgent.
  Kram

 • Svara
  Lina
  20 december, 2012 at 20:00

  Mmmm, jättegoda!! Gjorde dom precis 🙂 tack!

  • Svara
   roethlisberger
   22 december, 2012 at 13:27

   Kul! Så lite så 🙂

Lämna ett svar