Efterrätt och gotte Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

nyårsafton och dess dessert : chokladbomb med hallonöverdrag

Jaha, då har vi glidit över då. Över till 2013. Jag har alltid tyckt att det är så himla roligt att kunna säga sådär ”ses nästa år!” den sista december. Ja, och så lättroad kan jag vara ja. Ha. Så jag passade givetvis på att säga så igår.

Förutom att säga sådär (och asflabba inombords för att det var så himla skoj sagt) så hängde jag i en del i köket igår. Det var där, och det var på Ica. För igår var en sådan där dag när man liksom skrev upp hälften man skulle handla, glömde det viktigaste av allt (för det skrev man ju alltså inte upp, då det var typ huvudingridienser och ja – självklara.) och så fick det bli tre turer till affären ändå. Jävla tur att jag skrev den där listan ändå. HURSOMHELST, så lagades det mat igår. Mest förbereddes det mat ; det hackades, skars, frästes, blandades, bakades i ugn, kokades… och lite dukning på det. Lite ”röjj-undan-allt-skräp-typ-längst-in-i-skåpet”-städande i köket osv.. Fick en liten paus då huvudet rensades på gymmet.

Det viktigaste med ett nyårsfirande är väl ändå att ha trevligt. Att liksom avsluta året värdigt. Mitt år har som tidigare nämnt inneburit mycket nytt och jag har träffat en hel del nya människor. Därför passade det ju alldeles utmärkt att också de sista timmarna av året tillbringades med tre av årets ”nykomlingar”. Fina människor jag väldigt gärna sett äntrat mitt liv lite tidigare, men nu i alla fall hittat himla rätt. Fyra personer var vi alltså (en väldigt lagom skara människor att laga tre-rätters till, måste jag säga) och allting kändes väldigt lagom. Lagom stort och lagom seriöst firande, lagom mycket mat och lagom festligt. Lagom mycket deep-talk varvat med lagom mycket fnitter och skoj. Vi hade det väldigt trevligt och jag är väldigt väldigt nöjd med avslutet på 2012 och starten på 2013!

Nå. Nu till maten. Förrätten var en simpel, kall tallrik med avocado, räkor och avocado/wasabi-kräm, toppat med granatäpple. Till huvudrätt åt vi ugnsbakad kyckling med världens bästa citron/basilika-sås och baugette (att suga upp såsen med. För tro mig, man vill typ slicka tallriken. Och på en tillställning likt nyår gör man givetvis inte det. Ingen förutom jag. Jag får, för jag är kocken) och till det en sallad i regnbågens alla färger. Efterrätten, var återigen ett vågat drag från min sida. Huvudrätten har jag gjort många gånger förr, så det var ett säkert kort, men recept på efterrätten skissade jag ihop på morgonen. Och jag ville göra någpt smyg-healthy, såklart. Så jag slängde i lite quinoa. Och skippade sockret. Och råkade visst skapa min nya favorit-chokladbakelse. Woops och way to go, me!nyars2Tyvärr blev frostingen inte vad jag tänkt. Konsistens-mässigt alltså, för smaken blev insane. Perfektion. Men på tok för rinnig och lös. Så det var här Ica fick besökas en tredje gång, och philadelphia inhandlas. Man hade säkert kunna rädda den på bättre sätt (hade jag haft tiden hade jag gjort om den helt, och då dubblat mängden kokosolja. Då hade den under stelning förmodligen blivit perfekt fast och fin) men nu fick det bli såhär. Och det blev himla himla bra ändå faktiskt! Kakan kan man antingen gör som en stor, men då krävs det att man har två lika stora bakformar. Vilket inte jag har, utan jag gjorde muffins som jag sedan vände upp och ned, skar bort den ojämna ”toppen” på och delade i två lika tjocka lager. På så vis fick jag portions-storlek direkt. Gör man en stor kaka bör man dock grädda de två lagerna i varsin form, istället för att skära upp dem efter gräddning.nyars3Den här kakan är fyllig men ändå perfekt saftig, och alldeles underbart chokladig. God att äta precis som den är, men smakar som allra bäst med tillhörande hallon-frosting. Alla tummar upp från min (och mina gästers) sida!

Kakan:
0,8 dl quinoa, okokt
2 dl vatten
4 msk mjölk
1 ägg
2 äggvitor
0,5 tsk vaniljpulver
(knappt) 1 dl smält kokosolja
1,8 dl socker/sötning (brunt)
1,2 dl kakao
0,75 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk havssalt

Frosting:
1 liten burk fullfet kokosmjölk (165 ml)
4 msk agavesirap
2,5 tsk arrowrot
0,5 msk vatten
0,5 dl smält kokosolja (som sagt, dubbla!!)
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk hallon (om du använder frysta, se till att tina dem)
–> Om du som jag får en för lös frosting, se till att ha ett paket cream cheese hemma. Blanda då ut frostingen med det tills önskad konsistens uppnås. Låt stå kallt innan ”bakelse-byggande”. Jag fick i princip köra 50/50 frosting/cream cheese.

Gör såhär:
Börja med frostingen : i en medelstor kastrull, kombinera kokosmjölk och agave. Koka på medelvärme, vispa kontinuerligt tills det kommer till att koka.

Under tiden, i en liten skål (eller smidigast är det kanske i ett glas), blanda arrowrot och vatten. Lägg till i kastrullen och fortsätt att vispa frostingen tills den tjocknat (ca 1 minut). Ta bort från värmen och tillsätt långsamt kokosolja. Häll sedan frosting-blandningen, vaniljpulver och hallon i en mixer. Mixa tills du har en slät smet, häll smeten i en glas-burk och låt svalna på diskbänken innan du ställer in den i kylskåpet för att ”frosta till sig” helt. 2 timmar bör du ge den i alla fall.

Sen går du över till kakan. I en medelstor kastrull, koka upp quinoa och vatten under lock. När den kokat upp, sänk värmen direkt och låt sjuda i 10 minuter. Ta bort från värmen (fortfarande täckt) och låt stå i 10 minuter till. ”Fluffa” med gaffel och ställ åt sidan. Under tiden, värm ugnen till 175 grader.

Mixa mjölk och ägg. Tillsätt den kokta quinoan (det borde vara knappa 3 dl), och kokosolja. Blanda så gott det går, quinoan ska helst ”försvinna”.

I en stor skål, vispa ihop socker/sötning, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt. Tillsätt innehållet i mixern och blanda med en stavmixer eller stor slev. Om du gör en stor kaka, dela upp smeten jämnt mellan de två formarna (som du fettat och klätt med bakplåtspapper) och grädda i mitten av ugnen i nånstans mellan 30-50 minuter, skulle jag gissa. Testa som vanligt med tandpetare eller prov-sticka, den ska inte vara kladdig. Gör du muffins, som jag gjorde, räcker 13 minuter (plusminus beroende på ugn).nyars1Låt kak-bottnen svalna helt innan du antingen skär lager av dina muffins, eller bara bygger kaka. Jag gjorde kakan på morgonen och byggde först efter middagen, precis innan vi skulle äta. Då vispade jag upp lika delar frosting och cream cheese, bredde på ett lager mellan chokladkakorna, och så runt hela kalaset, givetvis. Toppade gjorde jag med hallon som jag mosat med en gaffel. En väldigt god och en väldigt uppskattad efterrätt – och ett värdigt avslut på mitt fina bak-år!

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Rebecca
  1 januari, 2013 at 10:04

  Vad fina de blev! 🙂

 • Svara
  Ellinor
  1 januari, 2013 at 13:09

  Det låter som en riktigt fin kväll! Alldeles perfekt och lagom som du skriver, ett värdigt avslut på året och en fin början på 2013.
  Jag firade också över en fantastisk 3-rätters middag tillsammans med goda vänner och hade inte kunnat önska mig en bättre kväll!
  God fortsättning!
  Kram

 • Svara
  Åsa
  1 januari, 2013 at 13:51

  Ser hur smarriga ut som helst ❤❤ testade ditt recept på raw cheesecake med pistach, vanilj och hallon – blev hur gott som helst!! Tack för att du delar med dig av dina ljuvliga recept och din blogg är hur inspirerande som helst!! Kram på dig ❤
  Åsa

  • Svara
   roethlisberger
   1 januari, 2013 at 18:04

   det var de! Åh men vad roligt 😀 de är en stoooor favorit här med 😉 jätteroligt att du gillar bloggen och mina recept, gör mig fantastiskt glad. Kram och gott nytt år! <3

 • Svara
  emma
  1 januari, 2013 at 22:43

  Hej!
  Det här har inte alls med inlägget att göra, men jag funderar på fröknäcket som du har recept på. Jag gjorde det innan jul men det blev inte bra, det föll isär så fort man petade på det, och att bre något på det kunde jag glömma. Jag bytte ut 1/4 chiafrön mot linfrön och funderar på om det var det som gjorde att det blev så ömtåligt? Känns ändå som att det inte borde spela så stor roll??? Har du något tips, vill så gärna kunna äta ett helt fröknäcke!

  MVH

  • Svara
   roethlisberger
   2 januari, 2013 at 13:24

   hm, det var konstigt, mina höll ihop väldigt bra. Jag vet inte, det borde funka med linfrön (då de också drar åt sig vätska.. men kanske inte lika bra då, tydligen..?) testa med chiafrön. Annars kan det vara en idé att låta degen stå och dra ihop sig lite innan utbakning, och att inte grädda så länge i ugnen! lycka till!

   • Svara
    emma
    4 januari, 2013 at 23:22

    Okej! Tack för tipsen. Jag har letat efter chiafrön i butiker men det finns inte! Men om det borde gå lika bra med linfrön så provar jag igen, och gräddar lite kortare den här gången.

    • Svara
     roethlisberger
     4 januari, 2013 at 23:48

     av märket risenta borde det finnas i vanlig butik.. ofta bland bluten-fria grejer, eller frön. fråga!

 • Svara
  Rund är också en form!
  2 januari, 2013 at 15:47

  Rinnig eller inte, den såg riktigt smaskig ut! Hallon = gott! Choklad = Jättegott! 😉

  • Svara
   roethlisberger
   2 januari, 2013 at 18:28

   Haha ja men precis 😉 bara man har choklad så kaaan det ju inte gå fel!

Lämna ett svar