Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER

Burgare med morotschutney

Vem är sugen på burgare?portobelloburgare1chutneyDet var vad som åts till middag här hemma igår. En smakrik och saftig burgare på nötfärs med sambal oelek och persilja, mellan två grillade portobello-svampar med massa morots-chutney.

Inspiration till Chutneyn fick jag från blueberrys receptsida men i vanlig ordning när jag ska ”följa recept” så blev det att jag uteslöt en del, la till och ändrade om.. så ni får mitt recept och tillvägagångssätt här 😉portobelloburgare3chutney

▪ 1 liten gul lök, finhackad
▪ 1 vitlöksklyfta, finhackad
▪ 3 cm färsk ingefära, finhackad
▪ 1-2 cm hackad röd chili
▪ 2 morötter, i bitar
▪ 4-5 torkade fikon, hackade
▪ 2 mandariner, saft av båda och skal av en
▪ ¼ grape, finhackad, skal och kött
▪ 1 msk honung
▪ Olivolja

Gör så här: Fräs lök, vitlök, ingfära och chili i olivolja i en kastrull på medelhög värme tills löken är genomskinlig. Lägg i morot, fikon och fräs ytterligare tre minuter tills smakerna blandat sig. Tillsätt mandarinsaft och skal, hackad grape+skal och honung. Låt småputtra i ca 15 minuter och stompa sedan till den med en potatisstomp eller baksidan av en slev så chutneyn mosar sig lite. Smaka av med havssalt och peppar (& kanske lite malen kanel om du vill ha kvar lite jul-känsla).portobelloburgare2chutneyDenna chutney är en riktig smak-bomb, med bra balans mellan söttsalthett och syrligt. Den passade väldigt bra till nöt, och lär vara gott till lite ”tråkigare” fisk så som torsk, eller en enkel grillad kycklingfilé.

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  pilla
  10 januari, 2013 at 13:09

  Mumma! Jag ska äta burgare idag, men klassisk en!

  • Svara
   roethlisberger
   10 januari, 2013 at 14:19

   åh mums! Jag hoppas på ett maxmål till helgen jag 😉

 • Svara
  Louise
  10 januari, 2013 at 14:34

  Men gud vad smart med svamp istället för bröd! Ser riktigt gott ut 🙂

 • Svara
  Louise
  21 januari, 2013 at 20:24

  Oh Herre Gud vad gott det där lät! Det måste jag testa! Tack för tipset! 🙂

 • Svara
  Linda
  22 januari, 2013 at 10:33

  Så otroligt gott det såg ut!!

Lämna ett svar