Vem är sugen på burgare?Det var vad som åts till middag här hemma igår. En smakrik och saftig burgare på nötfärs med sambal oelek och persilja, mellan två grillade portobello-svampar med massa morots-chutney.
Inspiration till Chutneyn fick jag från blueberrys receptsida men i vanlig ordning när jag ska ”följa recept” så blev det att jag uteslöt en del, la till och ändrade om.. så ni får mitt recept och tillvägagångssätt här 😉
▪ 1 liten gul lök, finhackad
▪ 1 vitlöksklyfta, finhackad
▪ 3 cm färsk ingefära, finhackad
▪ 1-2 cm hackad röd chili
▪ 2 morötter, i bitar
▪ 4-5 torkade fikon, hackade
▪ 2 mandariner, saft av båda och skal av en
▪ ¼ grape, finhackad, skal och kött
▪ 1 msk honung
▪ Olivolja
Gör så här: Fräs lök, vitlök, ingfära och chili i olivolja i en kastrull på medelhög värme tills löken är genomskinlig. Lägg i morot, fikon och fräs ytterligare tre minuter tills smakerna blandat sig. Tillsätt mandarinsaft och skal, hackad grape+skal och honung. Låt småputtra i ca 15 minuter och stompa sedan till den med en potatisstomp eller baksidan av en slev så chutneyn mosar sig lite. Smaka av med havssalt och peppar (& kanske lite malen kanel om du vill ha kvar lite jul-känsla).Denna chutney är en riktig smak-bomb, med bra balans mellan sött, salt, hett och syrligt. Den passade väldigt bra till nöt, och lär vara gott till lite ”tråkigare” fisk så som torsk, eller en enkel grillad kycklingfilé.
5 Kommentarer
pilla
10 januari, 2013 at 13:09Mumma! Jag ska äta burgare idag, men klassisk en!
roethlisberger
10 januari, 2013 at 14:19åh mums! Jag hoppas på ett maxmål till helgen jag 😉
Louise
10 januari, 2013 at 14:34Men gud vad smart med svamp istället för bröd! Ser riktigt gott ut 🙂
Louise
21 januari, 2013 at 20:24Oh Herre Gud vad gott det där lät! Det måste jag testa! Tack för tipset! 🙂
Linda
22 januari, 2013 at 10:33Så otroligt gott det såg ut!!