Tankar om ting

när blev hälsan så ohälsosam?

Det provocerade mig något ofantligt när unga tjejer (eller o-unga, för den delen) öppet smal-hetsade på bloggar, tidningar skrev om snabba dieter, eller man råkade höra sorgliga bantnings-knep på bussen, för några år sedan. Då när man skulle vara smal, punkt. Typ viktigast i livet var att vi var smala. Och släppte lite på självhatet, vi skulle givetvis ”älska oss själva precis som vi är” också. Man får ju multitaska lite. Älska dig själv – och gå ner fem kilo på två veckor.

Precis lika jävla provocerad blir jag av dagens hets. Hetsen där man inte bara ska vara smal (för det ska man fortfarande) utan det där lilla som ska finnas där under skinnet, det ska vara muskler. Jag skulle nog våga påstå att dagens ideal (”strong is the new skinny” – världens dummaste uttryck, hatar det) är ännu osundare än föregående. För nu ska du som sagt inte bara vara smal (det fixas enkelt – ät inte rör dig inte. Några veckor och du är skinny.) utan nu ska följande punkter prickas av:

du ska nu äta. Helst mycket (för då är du så jävla cool, som är smal, har magrutor 24/7 och kan äta som en häst).
du ska vara medveten. Det ska vara ekologiskt, närodlat, gärna både vegetariskt och ännu hellre veganskt. Kör RAW på heltid och du får en stjärna i kanten. Vi ska rädda djur, oskyldiga ägg och givetvis alla firrar i havet. Allra helst ska du även tvätta håret med något regnskogs-räddande schampoo och smörja dina vintertorra ben med någon lika eko lotion.
du ska tycka att det är enkelt, roligt och bara alldeles alldeles underbart. Det är väl ingen big deal att slänga ihop en raw-lasagne? Tänk bara på att grodda fröna, lägga nötterna i blöt och köp för bövelen inte fel icke-raw-godkända vinäger nu. Och ha roligt, det är nämligen kul det här! Och så glad du känner dig! Full av energi, levande och så himla fantastiskt ren, visst?
du ska träna för att det är askalas-kul varenda gång. Ja, det ska ju inte vara någon hets här inte. Nej, du ska skutta till gymmet (fylld av energi från din gröna smoothie du swischade ihop strax innan du begav dig) och väl på plats är du lokalens mest avslappnade, but still so focused, brud.
du ska lyfta tungt. För man blir inte biffig av det! Och det är givetvis ofantligt viktigt. Vi ska inte bli biffiga. Helst ska vi inte få stora, synbara muskler överhuvudtaget. Det är nämligen manligt, och vi är väl ändå kvinnor. Men, lyfta tungt ska vi. Allra helst på tom mage då vi kör periodisk fasta (the shit, hörrni!).
du ska löpa. Det vill säga, du ska älska att löpa. De där frostiga mornarna tycker du är uppfriskande och den fuktiga luften klockan 04.00 på semestern (enda tiden på dygnet du kan springa om du beger dig söder om malmö-trakten) gör bara att du svettas ut lite extra skit, vilket är såååå skönt. I din garderob har du inte bara färgmatchande löpar-set, utan barfota-skorna och pulsklockan ligger alltid redo bredvid.
du ska bli mamma (och ha tvättbräda några veckor efter). No need to further explain. Dina magrutor blir nämligen tusen gånger ballare om du nyss kläckt en unge (eller sju).

Visst låter det väl hälsosamt? Visst är det en rimlig målbild vi sammanställer när man plussar ihop ovanstående punkter?

Alltså, ursäkta mig. Men no fucking wonder att folk mår dåligt. Går in i väggen. Får magsår, depressioner och sömnproblem. Känner sig otillräckliga. Det sorgligaste i sammanhanget är att detta ideal, ”det sunda idealet” går oss näst intill obemärkt förbi och godkänns av våra optimistiska välmenande avsikter – för vi kallar det hälsa. Problemet är att när vi har en mall för vad som är rätt, så blir det genast rätt orealistiskt. Inget levande får någonsin plats i en färdigkonstruerad mall.

Fitness bikini-modeller har ett jobb. Vet ni vad det är? Att ha en schysst bikini-kropp. Men inte året om. De är, precis som tävlande fitness-modeller och body builders, i toppform under en väldigt kort period. Någon vecka om året. De är medvetna om att den formen inte är hälsosam att ha året om, den är tillräckligt ohälsosam de få veckor de har den. Sorgligt nog verkar det vara idealet tjejer kommer till gymmet med nu. Jag får, på riktigt, ofta frågan hur man får magrutor och om det är normalt att ha över tio procent i fettprocent. Det är helt jävla rubbat och så långt ifrån vad som en gång startade som något hälsosamt.

Jag blir uppgiven och ledsen. När blev hälsan så ohälsosam? 

Du kanske gillar

91 Kommentarer

 • Svara
  Patrik
  10 februari, 2013 at 17:13

  Riktigt bra skrivet av dig, som vanligt 🙂 Handlar kanske om att man försöker mäta hälsa med en gemensam måttstock som inte passar på alla. Varje individ har ju sin egen toppform och förutsättningar. Längden är bra, den är lätt att mäta och man kan inte göra något åt den.

 • Svara
  Hanna
  10 februari, 2013 at 17:15

  Tack! Det du säger borde ju vara en självklarhet men det är så skönt när någon säger det sådär. Det är så sant och så lätt att tappa bort när man översköljs av det varenda dag nästan överallt.

 • Svara
  Sandra
  10 februari, 2013 at 17:20

  Kan inte annat än att hålla med… Det står mig upp i halsen.. Min målbild för hur jag vill att min kropp ska se ut är skev och knappast nårbar om jag ska lyckas ha ett liv utanför heltidsarbete och träning. Vilket jag faktiskt vill för vem vet när livet tar slut? Då har jag bara tränat och försummat mina nära och kära? Nej tack. Jag tar tag i sunda och rimliga mål nu. Jag ska leva hälsosamt absolut, men jag måste byta fokus! Tack för detta inlägg som väcker kritikern åt mina osunda ideal!

 • Svara
  Catrin
  10 februari, 2013 at 17:31

  Åh, Fanny! Du är så bra!

 • Svara
  Louisa
  10 februari, 2013 at 17:46

  Det är det bästa inlägget jag läst på länge! Det gå inte att läsa många träningsbloggar utan att bli hjärntvättad och tro att låg fett % och magrutor är standard. Jag känner mig alltid fläbbig jämfört med dom och att min träning är värdelös om jag inte kan lyfta tungt. Så himla bra att du tar upp det här! Fler såna texter!

  Jag älskar träningen, bra mat och min nya livsstil (gått ner 13 kilo senaste året) MEN ibland vill jag bara skita i träningen och äta godis men så verkar aldrig träningsbloggarna känna? Därför gillade jag även ditt 80/20 inlägg där du skrev att du också äter godis och är mänsklig! Du är grym och skitsnygg!

 • Svara
  Sally
  10 februari, 2013 at 17:48

  Är för trött för att skriva ett långt svar nu, men: WELL SAID! Låg precis och tänkte på samma sak när jag bläddrade runt på instagram!

 • Svara
  Tommy
  10 februari, 2013 at 17:49

  Usch vad plågsamt du satte huvudet på spiken, på ett bra sätt. Känner samma hets. Stark, snabb, snygg! Jämt! No more.

 • Svara
  johanna
  10 februari, 2013 at 18:03

  Preach! Sjukt bra inlägg, håller med om ALLT!

 • Svara
  Emelie
  10 februari, 2013 at 18:09

  Tack, kunde inte ha sagt det bättre själv!

 • Svara
  Träningsglädje
  10 februari, 2013 at 18:11

  väl rutet!

 • Svara
  Carro
  10 februari, 2013 at 18:12

  Kan bara säga att jag håller med, helt och fullt! Helt galet hur det är just nu.

 • Svara
  sara
  10 februari, 2013 at 18:24

  Oerhört bra skrivet. Jag spyr ärligt talat på alla ”fitspo”-bilder som jag ser överallt på instagram, träningsbloggar som skriver om hur ”mycket” dem äter (när det dem äter knappt täcker behovet för en ”vanlig” människa), träningsbloggar som skriver om hälsa och att må bra men samtidigt skriver ut kalorier och näringsvärde på ALLT de äter, träningsbloggar som skriver om hur dem ”syndat” när de ätit ett par godisbitar, träningsbloggare som skriver om att dem äter allt men samtidigt säger att dem inte äter socker, halv/helfabrikat och verkar sky personer som gör det, cleaneating . Jag blir så fruktansvärt ledsen, när ortorexia verkar vara det nya idealet.
  Som du skriver, när blev hälsa något ohälsosamt?

 • Svara
  jessica
  10 februari, 2013 at 18:31

  Intressant inlägg helt klart.
  Håller dock inte med till fullo.
  Jag tror inte att det är av ondo att man lyfter fram dessa olika livsstilar. För det är ju det det är. Rawfood, Periodisk fasta.
  Strong is the new skinny ska man ju ta med en nypa salt, tycker det är en bra slogan. Men det är ju jag. 🙂
  Jag förstår tanken med att främst unga osäkra tjejer kan bli påverkade av allt som skrivs om den träning och kost.
  Men nog vore det väl värre om man inget gjorde? Det är ju faktiskt så att fetman bland barn och unga ökar lavinartat det gör oxå diabetes.
  Visst man behöver ju inte ”go extreme” men alla har ju sin livsstil och gör sina val. Varför provoceras av det?
  Allt är ju så individuellt även när det kommer till kost, för vissa passar PF väldigt bra , andra som har problem med ex magen passar kanske paleo bra, sen finns det ju en stor del människor som fortf äter traditionellt med tallriksmodellen.
  Men framför allt finns det ett stort gäng som skiter i maten och tränar som fan vilket bara leder till nedbrytning av kroppen. Det är ju DÄR problemet sitter, det handlar inte om magrutor eller att vara nerdeffad året runt, det handlar om att ge kroppen det bränsle den förtjänar. 🙂
  Må gott!

 • Svara
  Clara
  10 februari, 2013 at 19:08

  Jag älskar din blogg och det du skriver är spot on MEN jag måste erkänna att din egna blogg faktiskt utstrålar ganska mycket av det du nu skriver är ohälsosamt. Du tränar, om inte varje så åtminstone nästan, varje dag.. äter precis vad du vill utan att räkna kalorier, väldigt clean och ibland ett stort maxmål, du springer gärna en morgonrunda för att sedan gymma på kvällen, dina muskler blir allt synligare etc etc… jag vill absolut inte att du ska ta det här som ett påhopp för som jag skrev gillar jag verkligen din blogg men jag tror att många bloggare inte tänker på att man som läsare bara ser det som skrivs och bygger sin bild utifrån det…

  Avslutningsvis, det du skrev om träningsuppehåll; jag själv mår väldigt bra av att då och då ta en eller två veckors uppehåll.. man får under dom veckorna plötsligt hur mycket tid som helst, man vilar upp kroppen, bygger upp lite ny träningsmotivation och kommer tillbaka med ny energi och styrka!

  • Svara
   Emma
   10 februari, 2013 at 21:19

   Håller med dig. Älskar Fannys blogg och läser den varje dag, OCH jag håller med om detta inlägg. Men det blir något paradoxalt med tanke på bloggens inriktning och innehåll. PT-Fia (bloggen) skrev ett liknande inlägg i veckan som var lika träffande.

   • Svara
    Linn
    10 februari, 2013 at 23:38

    Håller med och även jag vill påstå att din blogg är exakt det du beskriver. Dina instagram-bilder säger en hel del de med (jag följer dig). Du strålar själv ut den här hetsen.

  • Svara
   Katrin
   11 februari, 2013 at 09:41

   jag håller också med. läser ett antal bloggar inom träningsgenren och vänder mig allt som oftast till din när jag är ute efter ”extrem” inspiration. missförstå mig inte, i likhet med föregående kommentarer gillar jag verkligen din blogg, men jag måste säga att din är den som är mest muskel, mat och träningsextrem. det är färgglada tallrikar, två träningspass om dagen, supernyttiga desserter där dumma kolisar, socker och onda fettkällor är bortrensade etc. och som sagt, det inspirerar mig även om jag fasiken ofta undrar hur i hela friden du har TID att träna två gånger om dagen. själv pluggar jag och spenderar hela mina dagar i skolan och skulle aldrig, som du, kunna klämma in ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. men det har du tid med, och det måste vara fantastiskt! dock så gör ju det att jag tyvärr ibland känner att min spinningtimme är lite futtig i jämförelse. hur som helst, jag gillar din blogg, men tycker faktiskt att du om någon är med och skapar detta. ett sätt att skapa mer medvetenhet hos dina läsare är kanske att påvisa att träning och kost på ett vis är någon form av halv- eller heltidssyssla för dig? tror att det blir lättare att acceptera att det inte går att hänga med i tempot om man är medveten om att du faktiskt ägnar 4 av dina 8 arbetstimmar till att planera och utföra träning!

 • Svara
  Linda
  10 februari, 2013 at 19:17

  Mycket bra skrivet!

  Bloggar har ju en stor nackdel och det är just att den som bloggar själv väljer vad som ska synas. Bra dagar med tunga träningspass och perfekt kost visas i text och/eller bild, dåliga dagar får stanna irl. Och självklart, har man en tränings- eller hälsoblogg så är det ju de sakerna man väljer att skriva om, men det är svårt att alltid komma ihåg det när man som läsare möts av texter som beskriver hur bra allt är.

 • Svara
  minatraningstajts
  10 februari, 2013 at 19:43

  Kul inlägg och du har onekligen en poäng. Samtidigt tycker jag att om vi ska syssla med något är det bara toppen om det samtidigt är någorlunda schysst mot naturen och våra kroppar genom att exemeplvis vara ekologiskt. Den typen av trender är bara bra. Dock ska alla följa sina egna hjärtan, kroppar och möjligheter och man ska så klart inte göra saker bara för att imponera på eller tillfredställa andra! Då har något gått snett, oavsett vad det är man gör.

  • Svara
   roethlisberger
   10 februari, 2013 at 19:50

   jag håller helt och hållet med dig! Givetvis är eko-vänligt, träning och god kost överlag BRA. Självklart. Det jag tycker är så tråkigt, och faktiskt det jag ställer mig kritisk mot i detta inlägg, är hur många tror att ETT steg inte betyder något. Utan att man måste vara allt hela tiden. Jag är all for bra val, hälsosamma ”trender” och vanor – så länge man inte mår dåligt av att inte kunna/hinna/orka följa dem alla och göra ALLT så himla rätt och felfritt hela tiden..

   • Svara
    Minatraningstajts
    11 februari, 2013 at 21:28

    Nej precis, som sagt – mår man dåligt är det dåligt. Man ska absolut vara snäll mot världen, men allra främst mot mot sig själv. Så klart.

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  10 februari, 2013 at 19:59

  Jättebra inlägg! Tycker det är kanon att många tar upp detta.

  Kram

 • Svara
  Caroline
  10 februari, 2013 at 20:03

  Bra skrivet för precis så upplever jag det också. Kött med sallad, proteinpulver och kesella verkar vara grejen i kombination med värsta ångesten över missade träningspass pga av någon förkylning eller annat.

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  10 februari, 2013 at 20:12

  Super bra skrivet inlägg och det är sanning i varenda ord. Det var så bra skrivet att jag länkade till inlägget från min blogg i min kategori ”Veckans Hälsotips” som har en salig blandning.

  Det är verkligen inte hälsosamt om man kommer undvika all ”ohälsosamma” fenomen och maträtter som finns. Om man är olycklig när man äter så blir det automatiskt ohälsosamt anser jag. Jag menar när jag äter en påse chips så bli ju jag glad eftersom att det är en av mina favorit snacks i hela världen… =) …. en sån grej jag inte vill sluta äta. Om du frstår vad jag menar.

  Ha en finfin kväll. Hälsningar Sabine

 • Svara
  Rund är också en form!
  10 februari, 2013 at 20:42

  Bästa inlägget på länge!!! 🙂
  Hatar också ”Strong is the new skinny!”

 • Svara
  Marie
  10 februari, 2013 at 20:54

  Så skönt att någon äntligen skrev det här inlägget. Det behövdes. Tack.

 • Svara
  Linnéa Dahlin
  10 februari, 2013 at 21:01

  Kan bara säga; I love you for this!

 • Svara
  Josefine
  10 februari, 2013 at 21:04

  Diskuterade JUST detta med en kompis häromdagen… och jag håller med dig till 100%. Jag vill njuta av min mat, min träning – ja hela mitt liv – och om det då innebär att jag inte är totalt deffad, äter RAW food eller älskar alla min träningspass…well so be it. Bra skrivet!

 • Svara
  T
  10 februari, 2013 at 21:50

  Är inte du, och många andra träningsbloggar, med och skapar denna trenden?

 • Svara
  TB
  10 februari, 2013 at 22:36

  Punkt nummer två är en allvarlig och politisk punkt som inte ”förlöjliggas” på det sätt som du gör i ditt inlägg. Det, om något, är en punkt som fler borde försöka sätta upp som mål i sina liv.

  Problemet är att människor är lata och alldeles för vana vid att allt ska gå snabbt och smidigt. Raw food, exempelvis, kräver egentligen inte så mycket tid, särskilt inte när man väl har satt in sig i det. Hur man lyckas klara en viss livsstil beror ju på flera faktorer, det kan vara allt från moraliskt ställningstagande till att bara vilja vara smal. Är du vegan så har du inte pressat dig själv till det, du gör det av flera olika skäl och ditt val bidrar till mycket gott. Men tvingar du dig själv att springa 4 på morgonen OCH mår psykiskt dåligt av det, så är det bara kroppsvikten som vinner på det.

  • Svara
   TB
   10 februari, 2013 at 22:37

   *”som inte borde ”förlöjliggas””, ska det stå :p

   • Svara
    TB
    10 februari, 2013 at 22:39

    … Ja, sen det viktigaste!! Glömde skriva att jag annars tycker att allt annat var väldigt bra skrivet, kan inget annat än hålla med!

 • Svara
  Josefina
  10 februari, 2013 at 22:52

  Så sjukt bra skrivet!

 • Svara
  Petra
  11 februari, 2013 at 08:43

  Vilket bra inlägg! Slår huvudet på spiken hur b la jag känner det när jag ser alla inlägg och bilder på bloggar, instagram och fb. Känns som om alla som tränar har super energi och aldrig är trötta, medan en annan ibland får kämpa sig iväg till gymmet för att orka med ett pass efter en lång dag.

 • Svara
  Felicia
  11 februari, 2013 at 10:44

  Haha, åh, Fanny, jag bara älskar detta inlägget! Tack för att du just gjorde min förmiddag så mycket bättre!

 • Svara
  Alexandra
  11 februari, 2013 at 11:28

  DU gör EXAKT samma sak. Och du inser inte det. Flera gånger har du beskrivit hur du ätit rena sk proteiner, knappt kolhydrater för att rasa i vikt. Ortorektiskt enligt mig och många andra. Din insta är full av bilder på din mat, ”magutor” och annat som är i likhet med EXAKT det du beskriver. Ändå tycks du inte förstå att du är en av de som bidrar till denna hets. Jag skulle vilja påstå att du inte mår bra för fem öre och nu börjar fasaden av rena protein, ”finfina kolhydrater” spricka. All cred till att du gick ned din övervikt men mår du bra nu med dina muskler? Knappast.

  • Svara
   Hanna
   11 februari, 2013 at 19:25

   Helt enig.

 • Svara
  sara
  11 februari, 2013 at 11:49

  Jag kan också hålla med flera andra som har kommenterat – även du är faktiskt med och bidrar till denna hets. Det är jättebra att du skriver om psykisk hälsa, och faktiskt vågar skriva när du känner att ditt liv inte är helt tipp-topp (som du dock ofta verkar försöka utstråla). Jag har själv varit anorektisk, inlagd med dropp och sond och hela fadderulan, och jag vet hur oerhört svårt det kan vara att balansera sunda matvanor och träningsvanor, så att det inte går överstyr. Det är helt fantastiskt att du gick ner din övervikt, men det kan ibland kännas som att det gått för långt när jag läser här och ser bilder på dig.

 • Svara
  Ellinor Engström
  11 februari, 2013 at 13:05

  Precis liksom föregående talar kan jag inte annat än känna en slags befrielse när jag läser vad du skriver. Sätter man ihop allting (så som du gjort) blir alla hälsosamma mål och val helt plötsligt helt absurda. Saker och ting har dragits till sin extremitet och hälsa/välmående är idag en skakig balansgång, på gränsen till ohälsosamhet och sjukdom. Hoppas att många kan få upp ögonen för vad de faktiskt förespråkar och håller på med. I alla fall hos mig ringer en varningsklocka – tack!

 • Svara
  Jessica
  11 februari, 2013 at 13:08

  Tycker också det råder en viss dubbelmoral här. Även om Fannys syfte med bloggen inte är att hetsa så påverkas man ändå på sånt sätt när man läser den. Bor dessutom i samma lilla by som henne och när jag en dag såg henne röka kände man ju att snacket om att äta rent o kroppen är ett tempelsnack va aningen krystat

  • Svara
   roethlisberger
   11 februari, 2013 at 13:46

   det var kanske därför jag slutade röka..? men det är något man inte så lätt slutar med om man började för länge sedan, när man var ”på en annan plats” i livet och då började av en viss orsak som gör ont.. att man gör fyra bra saker övervägs väl inte av att man gör en dålig? eller? ska man skita i allt bra då? vem är du ens, i ”samma lilla by”?

  • Svara
   Alexandra
   11 februari, 2013 at 14:01

   HAHAHAHA. Bästa på länge. Jadu Fanny, fasaden börjar spricka va?

   • Svara
    roethlisberger
    11 februari, 2013 at 14:18

    alltså vad fan är ditt problem ”alexandra”? dina kommentarer säger mer om dig än mig. vem är du ens? du är sorglig och elak. hoppas du mår bättre av att skriva dessa kommentarer, för mig gör du faktiskt ledsen.

    • Svara
     Annmarie
     11 februari, 2013 at 14:58

     Heja dig Fanny!

     Om och hur man ska bemöta ”sårande” okunstruktiv kritik” tvistas det om, men i det här fallet tycker jag ditt svar var på topp. Tycker det är innerligt tråkigt att du bestämt dig för en paus men har hopp om en snar återkomst.

    • Svara
     sanna
     11 februari, 2013 at 22:45

     vem fan bryr sig om du tar en cigg ibland!!?!?!
     ändå den bästa bloggen,
     och vem fan har sagt att du gör allt perfekt?
     klart du måste få gå utanför linjerna ibland!!
     Du är väl bara människa som en annan?!
     Jag är m vältränad, men kan ibland äta godis till frukost eller ta en cigg efter träningen.
     Skit i det och fortsätt med det du är så himla bra på!
     Och Alexandra, ingen som säger du behöver följa Fannys blogg så bara stick istället!!!!!!!

     Kram
     Sanna

    • Svara
     Jossan
     12 februari, 2013 at 14:52

     Go Fanny!! Du är så mycket smartare än dessa idioter.

   • Svara
    Energeticas
    11 februari, 2013 at 15:55

    Alexandra! Vad är det som får dig att känna sådan skadeglädje och vad är det som får dig att må bra utav att en annan människa mår dåligt? Du borde kanske rannsaka dig själv och fundera över vad det är som gör att du agerar på detta sätt?

    • Svara
     Alexandra
     11 februari, 2013 at 16:51

     Röka, träna, bygga muskler- budord från bloggerskan själv. Bara jag som ser ironin?

     • sara
      11 februari, 2013 at 17:22

      Fast hon har väl ändå aldrig ansett det som något positivt att röka?

     • Linn
      13 februari, 2013 at 07:27

      Jag tränar och äter hälsosamt. Men vet du? Även jag är en normal MÄNNISKA med en LAST, och det är rökningen! Visste du exempelvis att alla inte är perfekta och är världen inte är svart eller vit? Nu gör du det i alla fall!

      Självklart är rökning skit och jag tror ingen tycker tvärtemot. Men under perioder och i yngre (dummare) dagar så tänker man inte lika rationellt och sen är man fast i skiten. Så länge man kommer till insikt och vill sluta så är det bara bra. Men den som inte röker vet absolut inte hur det är att vara så beroende!

     • roethlisberger
      13 februari, 2013 at 07:40

      tack, precis vad jag menar. Om man gör FEM hälsosamma saker, räknas inte det för att man gör EN inte så hälsosam? Fattar inte den tankebanan. Jag har nu varit rökfri nästan en månad, och superstolt!!! Med all rätt. Jag började av flera skäl, för många år sedan. Långt innan jag hittade dessa sunda tränings- och matvanor. Och nej, jag har aldrig varken trott eller hävdat att rökning är healthy, det har inte ens med saken att göra. Det suger och ingen tycker väl det mer än den som är fast i skiten?

 • Svara
  Maria Nielsen
  11 februari, 2013 at 13:47

  Jätte bra inlägg! Mycket tänkvärt på många sätt. Men det myntade begreppet ”lagom är bäst” är bra tillämpning. Det är extremiteterna som är ohälsosamma

 • Svara
  Ida
  11 februari, 2013 at 13:51

  Jag känner att man läser mellan raderna att det är mycket din egen ångest och de krav du ställer på dig själv som egentligen är problemet. Vi utsätts alla för media varje dag och blir bombarderade med bilder och påståenden om hur/var/när och varför vi ska agera eller reagera på vissa sätt. Vi måste alla filtrera och värdera denna information för att sedan utifrån det tillämpa det i vårt eget liv och vanor. Du är en ung kvinna som verkar väldigt mottaglig för all slags ”propaganda” just för att du ställer så höga krav på dig själv och vill ”passa” in. Om du granskar din egen blogg lite närmare så kommer du förstå varför folk här ber dig att inte kasta sten i glashus. Men jag förstår precis din smärta och oro och tro mig det blir lättare ju äldre man blir och ju tryggare man blir i sig själv. Det här är absolut inte kritik utan bara en iakttagelse så snälla ta inte illa vid dig utav mina ord.

 • Svara
  Johanna
  11 februari, 2013 at 14:25

  WORD Jag kunde inte sagt det bättre själv! Grymt bra skrivet Fanny 🙂

 • Svara
  Ida
  11 februari, 2013 at 18:13

  Mycket bra skrivet! Det känns som om det ska vara allt eller inget i dagens Sverige ( och den övriga världen). Jag håller med dig till fullo på det du skriver, och folk gör mer och mer drastiska saker.

 • Svara
  Johanna
  11 februari, 2013 at 18:31

  Ruggigt bra skrivet. Heja!

 • Svara
  Hanna
  11 februari, 2013 at 18:35

  Det ær ingen jævla trend att ha empati før djur och at bry sig om miljøn, Fanny. Så jævla trøtt på dig och ditt piss. Bra att du tar en bloggpaus. Kommer uansett aldrig læsa din blogg igen.

  • Svara
   Hanna
   11 februari, 2013 at 19:14

   Jag skiter i om du inte vill bli vegan eller raw foodare, efter att du rådfrågat både mig och mina vænner, men att nedværdera oss før att vi bryr oss om andra djur æn bara mænniskor och tro att vår livsstil ær en trend, nær 99,9% av alla raw foodare och veganer ær det før att de varit sjuk på olika sætt, før att de bryr sig om djur, vill ta vara på miljøn osv, då ær du ute på hal is. Att fler och fler blir vegetarianer ær FANTASTISKT!

   • Svara
    Jossan
    12 februari, 2013 at 14:50

    Hanna, varför är du överhuvudtaget inne på Fannys blogg om du nu hatar den så mycket??
    Otäckt hur taskig och elak du är. Om du har problem med det Fanny skriver så gå inte in på hennes blogg då.
    Stackars stackars Fanny som får läsa sånt här skit.

  • Svara
   roethlisberger
   11 februari, 2013 at 20:02

   jag har bett dig sluta läsa i flera år, så det gör mig ingenting Hanna. Jag har ingenting emot vegetarianer, eller någon av ovanstående kosthållningar. Vet inte hur du fick det till att jag kallat det ”trend”?? Jag skrev hela denna lista med en anings ironi, att folk ska tagga ner lite. Må bättre. Oavsett hur. Jag tycker det är FANTASTISKT att folk blir vegetarianer av orsaker som tex du, jag är ALL FOR det verkligen.
   Vidare vet du inget om mina proteinshakes (haha) (för jag dricker väldigt sällan någon, om du undra), och varför, hur eller när jag tränar vet du också otroligt lite om.
   du är elak, vet du det? du är dömande och elak. såg ditt inlägg och det är (förutom skrattretande) ett bra exempel på varför jag slutar blogga. du har tagit något jag skrivit och förvrängt det HELT, du vill av någon orsak hata mig. så det ser du till att ha orsak att göra – även om det krävs att du hittar på någon förvriden story själv. helt sjukt.

   • Svara
    Hanna
    11 februari, 2013 at 20:30

    Okej kanske inte proteinshakes. Du stoppar det i alla kakor istället. Jag är inte elak. Däremot hatar jag när folk hänger ut veganer och när du vet att jag är det så borde du också veta vad du gör när du hånar folk för att dom bryr sig om feks kycklingar i den industrien du stöttar. Jag läser sällan din blogg för jag får inte ut då mkt av den. Jag tycker du har ett ohälsosamt sätt till både träning och mat och tycker du behöver hjälp med din ätstörning. Hata mig hur mkt du vill för det. du borde nog förtydliga att du skrivit detta inlägget med ironi. För det enda ironiska med det är att du lever på samma sätt som du skriver att du är emot. Iaf det liv du visar upp och beskriver här på bloggen.

    • Svara
     roethlisberger
     11 februari, 2013 at 20:58

     jaja, gå och gör vad du nu gör för vettigt. rädda världen eller nåt. du är så jäkla knäpp.

     • Hanna
      11 februari, 2013 at 21:06

      Tack.

     • sanna
      12 februari, 2013 at 10:35

      Fanny, helt seriöst.
      Skit i dom, det är TVÅ stycken människor med riktigt lite att göra som kan lägga sin energi någon annanstans.
      Tänk på alla de andra ca FEMTIOFEM personerna som istället tycker det du skriver är klockrent!!

    • Svara
     Alexandra
     11 februari, 2013 at 21:45

     ÅTERIGEN, BRA skrivet Hanna. Inse att den kritiken som riktas mot dig, är SANNING. Det är FLER än jag som tycker detta. ÖPPNA ÖGONEN.

     • sanna
      12 februari, 2013 at 10:32

      vem fan bryr sig om du tar en cigg ibland!!?!?!
      ändå den bästa bloggen,
      och vem fan har sagt att du gör allt perfekt?
      klart du måste få gå utanför linjerna ibland!!
      Du är väl bara människa som en annan?!
      Jag är m vältränad, men kan ibland äta godis till frukost eller ta en cigg efter träningen.
      Skit i det och fortsätt med det du är så himla bra på!
      Och Alexandra och Hanna, ingen som säger ni behöver följa Fannys blogg så bara stick istället!!!!!!!
      Jävligt onödigt att klanka ner på en människa som så många tycker gör något som är helt rätt, på sitt eget vis.
      Så helt seriöst, Hanna och Alexandra
      FUCK OFF och låt Fanny göra vad hon är bra på.

    • Svara
     Ellinor
     14 februari, 2013 at 01:46

     Åh det gör så ont att läsa det här Hanna. Det gör så ont att verkligen se hur dåligt du faktiskt mår. För någonstans så har alla människor i grund och botten en tanke om att man ska behandla folk som man själv vill bli behandlad (även om det inte riktigt syns hos alla). Att du då ger dig på en helt oskyldig tjej, som är den starkaste jag vet, och ger henne så mycket hat och faktiskt gör henne ledsen speglar väldigt tydligt hur ledsen du är och vilket hat du har mot dig själv. Kan det vara avundsjuka? Kan det vara att du försöker hitta rätt på något sätt i ditt liv?

     För varför vara så negativ? Det kan inte inte vara kul att inte ha livsglädjen att gilla folk. Att acceptera människor som de faktiskt är. Skit bra att du har hittat dig själv som vegan och det stödjer både Fanny, jag och många fler, om du vill det! Men du måste du faktiskt acceptera lika väl att vissa väljer att inte vara det, som vi accepterar dig. Vi är alla olika och du är stor nog att förstå det. För du säger att ”jag hatar när folk hänger ut”, hehe. Ja, du fattar vart jag vill komma hoppas jag.

     Du måste förstå att med dina ord så sårar du. Du sårar bara för att du ska hävda dig. Det finns liksom ett snällt sätt att göra det också. Alla ska ju självklart säga vad de tycker, men också repetera andras åsikter.

     Du gör ett aktivt val att gå in på Fannys blogg. Du behöver inte det om du inte vill. Det är absolut ingen som tvingar dig 🙂
     Men nu är det ju försäg för sent. Du med nån annan har gjort henne så pass ledsen att hon la ner bloggen, som låg henne väldigt nära och något som det verkligen märktes att hon tyckte var roligt.

 • Svara
  milla
  11 februari, 2013 at 20:24

  Riktigt bra skrivet 🙂

 • Svara
  Carro
  12 februari, 2013 at 13:27

  Jag försöker sluta läsa alla dessa miljontals ”träningsbloggar” som ploppar upp, för jag känner mig just usel. Hur mkt jag än tränar så räcker det inte, hur bra jag än äter så duger det inte. Jag jämför mig med alla.

  Nu har jag istället tagit kontakt med en pt o kostrådgivare, för att få en personlig kost-och träningsplan. Då kan jag skita i allt annat. För jag vill fortf. vara hälsosam och må bra, och lite hjälp på vägen skadar inte. Jag gör detta långsiktigt.

  DOCK är ju en av bloggarna din… även den påverkar. Trots ett inlägg som detta, eftersom jag ju jämför mig, tycker att jag borde baka och laga massa konstiga hälsosamma saker som jag egentligen tycker smakar skit.
  Egentligen gillar jag bloggen i sig, men.. samtidigt inte. Förstår du? För mig bidrar du lite lite till hetsen. Men det är mitt problem.

 • Svara
  M
  12 februari, 2013 at 20:57

  Hej Fanny,
  tycker du är himla bra och fin. Jag har tagit del av recept och träningspepp genom din blogg, utan att för den delen känna mig pressad och stressad. Sedan är det klart att det finns dem som påverkas negativt ibland- men det gör man av det mesta här i samhället.

  Jag tycket det är så tråkigt att du tänker sluta blogga. När man läser här ovan märks det att du har hängivna läsare som älskar dig som ”bloggkarraktär”, jag hoppas du kan ta till dig av all denna positiva uppmärksamhet du får- och träna bort att ta åt dig av det negativa. För det märks tydligt att det är den negativa kritiken du känner dig (kanske) tvungen att bemöta- att försöka förklara saker för- och resonera med oresonliga människor är som att slå huvudet i väggen. Det gör bara ont.

  Ta din välförtjänta paus, vila, sug i dig av alla positiva kommentarer och hitta tillbaka till allt det där du älskar med att leva.

  Hoppas att få återse dig här, snart!
  /M

 • Svara
  Uppochhoppa
  12 februari, 2013 at 22:59

  Jag har en rekommendation till alla som inte gillar hälsohets, proteinshakes, artificiellt sötningsmedel eller magrutor. NI kan avfölja bloggar som skapar ångest, ni kan följa bloggar som handlar om röresleglädje. Som ger er något, som ger er glädje.

  Att blogga är svårt. Träningsbloggar man är det också lite meningen att det man bloggar har en röd tråd, som råkar vara träning. Det vi visar är en del, läsaren har ett ansvar, precis som den som skriver.

  Jag kan på sätt och vis förstå att vissa anser att Fanny bidrar, genom hård träning och xperment i köket. Men att ifrågasätta är första steget till insikt. Alla kan vi säkert känna att vissa dagar är man för mycket åt endera hållet, ett håll man inte vill åt. Det kan vara att man stressar fastän man sagt att man inte skulle. Åt kött fastän man tänkte man skulle ha meatfree monday etc.

  Att ifrågasätta är bra. Att prata om problemen vi ser i samhället är nödvändigt. Jag välkomnar debatten.
  Och för de som någon gång har känt igen sig i tanken
  ”Fasen, om jag tränade lite hårdare och skärpte till maten kunde jag ha magrutor …för att i nästa stund lägga till – fast varför skulle jag jag trivs utmärkt med muskler under huden, och med att kunna äta glass!” – Välkomna till uppochhoppa.

  Fanny – andas in och andas ut, greppa tag i tankarna, ta dig genom. Läs kommentarerna igen, v är många som har en stöttande hand på din rygg. Kram!

 • Svara
  erika m
  13 februari, 2013 at 06:16

  Tack! Du satte ord på precis ALLT som jag också uppfattar när det gäller denna hälsohets. Tråkigt att du tar paus, kom snart tillbaka!! Du inspirerar mig.

 • Svara
  Lisa
  13 februari, 2013 at 13:20

  Håller verkligen med, bra skrivet!

 • Svara
  Cecilia
  13 februari, 2013 at 14:30

  Håller med! Grymt bra skrivet!

 • Svara
  helene
  14 februari, 2013 at 21:37

  Det där var ett roligt inlägg, skriv gärna fler sånna! Och jag håller verkligen med… Minns i somras; då blev jag så stressad i min strävan efter den fina vältränade kroppen att jag tillslut gav upp, började konditionsträna som en tok för att bli smal, för det går ju åtminstone snabbare än att bli vältränad… Och visst gick jag ner… Jodå. Sen fattade jag ju att det egentligen inte var vad jag ville, utan bara ett uttryck för min frustration. Nu ha jag börjat köra styrka regelbundet igen, och försöker äta det som ska ge mig bäst resultat. Jag hoppas att jag inte ska vara lika otålig denna gång, utan låta det ta sin tid.

 • Svara
  Rebecca
  15 februari, 2013 at 17:16

  Jag älskar det här inlägget – så klockrent och så sant.
  Tycker absolut att du ska skicka in det till någon tidning som en krönika och låta fler få läsa det här för det är faktiskt en riktig wake-up call.
  Åh, vet inte hur jag ska förklara hur underbart det här inlägget är. Är helt tagen, ska läsa det igen.
  Kram!

 • Svara
  Cezette
  16 februari, 2013 at 10:09

  Du är så spot on med det här inlägget att det är skrämmande, väldigt bra skrivet!

 • Svara
  Linda Mikaelsson
  17 februari, 2013 at 17:29

  SJUKT BRA SKRIVET!

 • Svara
  Olivia - young on the road
  18 februari, 2013 at 00:06

  SÅ sant. Folk verkar inte förstå att muskel-hetsen (hesten, hehe) är fan lika jobbig som smalhets. Det är en hets fortfarande!

  Kan inte alla bara vara sunda och nöjda. Träna för att MÅ bra, ACCEPTERA ens utseende, och äta bra mat för att få vitaminer och ’glowing skin’ men ändå kunna unna sig godmat just för att det är GOTT. Jag vill inte leva i en värld där jag inte får äta något onyttigt.

  Som man brukar säga, ”if this is is wrong then I don’t want to be right”

  Köttaaa pååååå Fanny =)

  http://youngontheroad.com

 • Svara
  Jonna - Project Healthy Body
  21 februari, 2013 at 00:52

  härlig blogg!

 • Svara
  elin
  22 februari, 2013 at 10:45

  Helt klockrent inlägg, bra formulerat!

 • Svara
  Alicia
  26 februari, 2013 at 23:27

  Hej!

  Jag gjorde en googling på ”nyttiga brownies” och hamnade till slut på din blogg, något jag är glad över eftersom den är väldigt inspirerande. Jag kände då ingen hets eller prestationsångest genom att läsa dina inlägg – jag blev bara inspirerad av dina recept och fina bilder.

  Hoppas på en återkomst inom kort, tills vidare ska jag prova några av dina gamla recept.

  Kram!

 • Svara
  Matilde
  9 mars, 2013 at 21:35

  Har suttit och letat efter hälsosamma alternativ till glass. Som är en utmaning för mig eftersom jag länge har lidit av en ätstörning. Har kollat upp kesella varianter och bär varianter och är arg på mig själv för att jag inte har gått på gymmet den här veckan pga min dumma förkylning.
  För det är en sak till som dessa hets-bloggare inte har i sin värld: förkylning och sjukdomar. De skippar aldrig gymmet för att de har ont i halsen och är täppta i näsan i fyra dagar.

  Men detta inlägget var så himla, fantastiskt bra. Jag behövde det verkligen och det är så viktigt för dagens kvinnor att få läsa mer sånt här. Så, keep up! Du verkar vara en himla klok kvinna.

 • Svara
  Louise
  14 mars, 2013 at 20:37

  De enda som tycker det är ”häftigt” med att vara jättesmal och kunna äta hur mycket som helst utan att gå upp är dem som är mulliga och har lätt att lägga på sig. Jag är en av dem som kan. Tror ingenting om mig själv pga ut av det. Sedan vill jag veta vart ifrån det jag stoppar i mig kommer ifrån för att jag vill ha kontrollen över att inte stoppa i mig vilken skit som helst. Inte fan är det sjukt, snarare jävligt eftertänksamt och SUNT. Varför ska man gå som en i mängden i ekorrhjulet och inte ställa krav på vad man äter och bara stoppa i sig vad fan som helst som är förpackat snyggt på Ica. DET är sjukt.

  • Svara
   roethlisberger
   14 mars, 2013 at 20:44

   jag vet inte vad du ville ha ut av denna kommentar. Var det meningen att vara något jag/nån ska besvara/bemöta? Eller va? Du låter mest otrevlig så hoppas det inte var meningen 🙂

   • Svara
    Louise
    15 mars, 2013 at 06:57

    Besvarade med egna erfarenheter när det gäller valet av mat vad gäller din trendanalys som f.ö var väldigt ironisk. Vill poängtera att det inte är ohälsosamt att vara väl medveten om vad man äter. Det är klokt och även sunt. Kommentaren godkänd med syfte nu?

    • Svara
     roethlisberger
     15 mars, 2013 at 07:11

     det svåra är, och min poäng var, att det är en klurig balansgång mellan att vara just medveten och att vara fixerad. Det är, givetvis, bara bra att ge kroppen bra föda. No shit, det tror jag dessutom alla vet, precis som att de flesta är medvetna om att mindre bra och näringsfattig mat inte är bra för kroppen. Liksom den baskunskapen har nog alla, att det finns bra vs dåligt. Typiskt att det ska hakas upp på det när det inte var min poäng. Men men

 • Svara
  Louise
  15 mars, 2013 at 10:12

  balansgången när det gäller i vilken mån man ska ’äta nyttigt’ kan jag definitivt hålla med om, när man räknar, väger, får skuldkänslor och hetsar varje dag exempelvis. Men att vara medveten om djuren och att handla ekologiskt är oavsett alltid något att sträva efter. Och det ska alltid vara en trend tycker jag. Tack för ordet, det var inte meningen att låta otrevlig.

 • Svara
  Åsa
  15 mars, 2013 at 14:49

  Kan bara hålla med. HUR kan du få skit för det här inlägget?!
  Jag har 2 barn (3&4 år) och har fullständigt panik över att jag inte är i samma klass som bodybuilding tjejerna på luciapokalen.

  Så ja, en hets finns definitivt 😉
  Följer dig på instagram och du är grym (och ja, är litt avis på din kroppshydda 😉

 • Svara
  Ellen
  23 mars, 2013 at 22:21

  Rent ut sagt…. så jäkla bra skrivet alltså, älskar och träna och är mycket det du skrev men du fick en verkligen att tänka till. Har inte vart på gymmet på två veckor nu för jag orkar verkligen inte gå dit och sätta på mig ett leende och låtsas som jag tycker det är jätte roligt och jag är så duktig och bla bla bla. Jag mår mycket bättre av att gå dit när jag vill och när jag känner för det, inte för att jag måste för att se ut som tjejen i bar överkropp i tidningen med den ”perfekta” kroppen. Så himla rätt skrivet, om det går bra så vill jag gärna kopiera detta och lägga upp i min blogg och såklart kommer jag att referera detta till dig och din blogg om det går bra? Tack för detta alltså, gjorde min dag! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 mars, 2013 at 22:23

   självklart får du det 🙂 hoppas du snart hittar träningsglädjen igen, oavsett hur den tar sig form! 🙂 kram

Lämna ett svar