Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

fredagsmiddag : pizza & pizzasallad

Gårdagens fredagsmiddag blev himla fin. Lyxig och ja, en aningens tidskrävande kanske, men inte alls svårt och helt klart värt tiden! Pizza, toppad med min nuvarande favvo-topping : rödbetor, päron, rödlök och purjolök. Två lager ost-sås på det och en snabb vända in om ugnen och smaklökarna tackade mig hjärtligt efter avslutad måltid.blomkalpizza1Till pizzan åts en kycklingklubba, hemmagjord grym pizzasallad (aldrig gjort för – varför?! undrar jag nu) och ännu mer grönt i form av babyspenat, kiwi och mango.
Jag har tidigare gjort diverse olika pizzor, med flera olika varianter av botten. Min absoluta favorit och mest lyckade är denna, med topping liknande den vi åt igår (faktiskt nästan identisk) och en botten på dinkel. Så himla god, recept finns i min ebok.

Igår körde jag på blomkål. Tricket är att få ur så mycket vätska som möjligt ur blomkålen (om man inte gillar fullständigt ohanterlig och lös pizzabotten, det vill säga, för det är vad o-utkramad blomkål annars resulterar i) och att ge degen tid. Den blir fortfarande mjuk och ja, förväntar man sig pizzeria-botten blir man besviken. Men vill man ha en low carb-botten som bara är neutral och låter toppingen spela huvudroll – this one gets the job done. Jag hade tänkt köra med ost igår, men orkade inte köra till affären igen när jag insåg att den glömdes under dagens tidigare besök. Så jag tog kvarg, vilket funkade bra.

 • 3 dl riven blomkål
 • 2 äggvitorg
 • 1,5 dl kvarg
 • 1 tsk oregano
 • salt and peppar
 • 1/2 dl fiberhusk

Mixa blomkålsbuketter till ris och måtta upp 3 dl. Pressa sedan ur blomkåls-riset, jag använde kaffe filter, som jag kramade i handen. Sedan lät jag det ligga och ”dra” i några timmar, medan jag gjorde annat (typ åkte till ica för att handla till middagen, och glömde typ huvudingrediensen..). Krama sedan ur blomkålen igen (eventuellt behöver du byta filter då ja, det blir blött och kan spricka) och släng ner i mixer med resterande ingredienser – förutom fiberhusk. När du har en jämn smet, strö över fiberhusk och mixa snabbt ihop. Över på bakplåtspappersklädd (pjuh, ordet!) plåt och bre ut. Det är lite klibbigt och kletigt. Grädda i 220 grader i 15-20 minuter. Toppa med valfri topping och grädda högt upp (gärna m grill) tills allt fått fin färg. Typ 10 minuter kanske?

3 dl riven blomkål blir rätt lite när vätskan är urkramad:

blomkalpizza2

Pizzasallad har jag som sagt aldrig förr vågat mig på. Har läst att det är svårt att få till den där perfekta pizzeria-pizzasallad-smaken, och då har jag låtit det va helt istället 😉 men – there’s a first time for everything och, eh, inte en dag för tidigt! Denna sallad var riktigt god och jag kommer framöver servera pizzasallad till lite allt möjligt tror jag…

 • 200g vitkål
 • 1 morot
 • 2 dl vatten
 • 2 msk vinäger (vit, jag använde äppelvinäger)
 • salt och peppar

Skär vitkålen tunt tunt, lägg i en stor plastbunke. Koka upp vatten och vinäger, häll över kålen, täck över och låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar. Häll sedan av vattnet och krama ur kålen så att överflödig vätska försvinner. Riv ner moroten och salta och peppra, klart!blomkalpizza3

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  14 april, 2013 at 01:30

  Måste bara säga att din blogg är asbra o sjukt inspirerande! 😀 men så till anledningen till att jag kommenterar, ett tips när man ska skära vitkål till pizzasallad är att hyvla den med osthyveln. Jag är säkert inte den första på vår runda planet till den iden, men det funkar verkligen! 😉
  Keep up the good work girl! 😀

 • Svara
  Lisa
  6 oktober, 2013 at 11:12

  Vad hade du för något till ostsås? Färdigköpt eller gjorde du egen? :O

Lämna ett svar