Vardagsuppdatering

hur man får magrutor

Jag har sagt förut att jag inte tränar mage. En utsago som i och för sig stämmer, i den mån att jag aldrig haft ett pass där jag enbart tränat just magen. Däremot har jag givetvis tränat core och bålstabilitet, men det i övningar som inkluderat hela kroppen (typ benböj, utfall, plankan). Hundra situps har liksom aldrig varit min grej, situps är något jag aldrig gör överhuvudtaget, faktiskt.

Igår var jag trött efter söndagens dubbelpass (1 mils pw/jogg på fm och ben/rumpa på em), för ja, i lördags var det halsonta så gott som borta och enbart en tre-tabletts-dos av smärtstillande behövdes 😉 jag höll mig dock i kragen och skippade träningen en dag extra ändå, åt 4 vändor Indisk buffé och godis istället. För att i söndags, ja, ha väldigt mycket spring i benen. Vilket i sin tur resulterade i 5 blåsor och lika många skavsår på fötterna då jag aldrig sprungit i dessa skor (nya och fina, meeen o-insprugna). Så igår blev det faktiskt ett rent core/bål-pass, eller kalla det mage om ni vill. Inget märkvärdigt alls men precis lagom och det är alltid bra att få in lite nytt, både för variationen och inspirationen

Just att inte nöta situps i hoppet om att ”få” magrutor känns rätt uttjatat, men uppenbarligen lever missuppfattningen om att det är nyckeln till sexpacket vidare, då jag ständigt får frågor ang. det och ser folk göra dem på gymmet. Typ oändligt många repetitioner. Typ varje dag. Men, återigen, saken är den att 1 – magmuskler har vi alla redan. Japp, även rutorna. En del av oss har även ett lager ”annat” som täcker dem. Vilket leder oss till nummer 2 syns gör rutorna när det ”andra”, dvs fettet, försvinner. Spinkiga människor har sexpack, men inte för att de gjort femtioelvatusen situps, nivet. Utan för att de är just spinkiga och saknar fett. Tyvärr är det också så att vi är olika : vissa måste i princip ner på sjukligt låg fettprocent och hålla väldigt strikt i kost-tyglarna för att ha synliga magmuskler, medan andra får rätt definierade rutor ”bara” de äter någorlunda cleant. Kan tyckas orättvist men ja, that’s life. Jag har muttrat och buttrat tillräckligt många dagar över denna brutala sanning 😉

Hur som helst. Vill man träna upp musklerna, få en starkare bål och därmed göra övrig träning (ja, all övrig träning) säkrare bör man absolut träna core/bål regelbundet. I särklass bäst är ju plankan. Den brukar jag klämma in både här och där under alla möjliga pass. Sedan är det viktigaste av allt att alltid alltid alltid tänka på att ha anspänd bål när du tränar, oavsett vad du kör. Både för att stärka den så kallade ”korsetten” och för att skona ryggen.photo Såhär såg mitt pass ut igår:
PW som uppvärmning
15 minuter

Thrusters – 3 set
i superset med
Plankan – 3 set

Thrusters – 3 set
i superset med
Hängande benlyft – 3 set

Magcirkel i 3 set:
Russian Twist
Toe Touches
Sidoplanka med höftlyft – vänster
Sidoplanka med höftlyft – höger

Sidolyft med vikt, höger – 4 set
i superset med
Sidolyft med vikt, vänster – 4 set

Cykel
5 km

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  fanny
  23 april, 2013 at 12:44

  Jag anser att det här ”alla har magrutor bara man har tillräckligt låg fett%” är bullshit. Eller, det är klart att det är så, precis som att alla har biceps- och tricepsmuskler som syns om man inte har så mycket fett över. Ju mer man tränar dessa muskler, desto högre fett% kan man ha och de syns ändå. Det är likadant med magrutorna.

  • Svara
   roethlisberger
   23 april, 2013 at 14:06

   ja, alla har alla muskler. med olika mängd fett över. men just mag-partiet är extra ”känsligt” för huruvida man har fett över eller ej. det finns INGEN (nej, ingen) som tränar sig till snygga rutor men är lite småfet. ingen.

   • Svara
    fanny
    23 april, 2013 at 16:16

    Absolut är det så och det säger jag inte emot 🙂 Men tränar man magmusklerna ordentligt och får dem väldefinierade kan de synas vid säg 15% istället för 12%, och som tjej kan ju de där sista procenten vara riktigt svåra att bli av med.

 • Svara
  Maria
  23 april, 2013 at 12:45

  Ehh, mördar-pass?!
  Hur många reps gör du per set? ;D

 • Svara
  Josefin
  24 april, 2013 at 20:50

  Alla vet väl att det inte är ”magövningar” som ska till för magrutorna egentligen. Men man det är samtidigt väldigt lätt att glömma. Det är hur bra som helst att bli påmind om. Själv har jag nojat lite sista tiden för att jag inte hunnit/orkat/Sett till att träna mage… Men å andra sidan, kör man helkroppsävningar får man ju coreövningen gratis. Men det är som sagt lätt att glömma 🙂

 • Svara
  Karin från Lerum
  29 april, 2013 at 17:29

  Så snyggt med en sådan mage!

Lämna ett svar