Tankar om ting Vardagsuppdatering

Einstein.

Det här med att sätta mål. Samtidigt som man ska vara så himla nöjd hela tiden. Hur går det ihop, egentligen?

Jag tänker ofta på hur jag har två, helt olika, sidor. Det är som om en linje går rakt genom mig och delar upp mitt tankesätt, min handlingsförmåga och ja, mitt allmänna vett i två. Å ena sidan är jag bombsäker på hur våra tankar och känslor är totalt avgörande för vad som sker i våra liv. Hur vi med hjälp av dem kan bygga det liv vi önskar och förtjänar, eller tvärtom – hur de kan stjälpa oss och istället vrida ner oss i dumma spiraler av saker vi inte vill ha. Samtidigt, är jag uppvuxen med ett gäng ”realister”, som de förmodligen själva skulle kalla sig. Läkare. Lärda människor som alltid utgått från printade listor och tabeller, fakta och svartpåvitt. I en värld där man tror det man ser och får bevisat, där man vet att olyckor sker och då på grund av slumpen, dålig timing och orättvisa. En värld av antingen eller ; man är frisk eller sjuk, glad eller ledsen, smart eller dum. Mittemellan, eller lite av varje, finns inte. Delar vi upp saker i kategorier blir de kanske lättare att hantera och förstå?

Det är stundvis svårt för mig att liksom bestämma mig, vad tror jag på, då? Hur stor makt har jag i mitt liv, egentligen? Vem har rätt, finns ett rätt? Vem är jag, ?!?!

Saken är, att jag kan skratta och uppleva stunder av glädje och lycka – trots att jag kanske egentligen är rätt ledsen och mår ganska dåligt på många sätt. Av många skäl. Mina skratt är inte falska för det. Saken är också den, att jag kan vara nöjd med mycket jag har och är, men ändå vilja ha mer – utan att för den delen vara otacksam för allt det fina jag vet att jag har. Saken är dessutom den, att jag kan ha två sidor, vara både realist och optimist, utan att för den delen vara velig eller osäker.

Jag är inte mer än människa, och det är inte du heller. Man plockar fram olika mycket av olika delar av sig själv, vid olika tillfällen. Det är bara naturligt och det är så det funkar. Att tycka man är en dålig människa med brist av karaktär för det, ja inte gynnar det vare sig dig själv eller de du vill vara till lags (för ja, man får vilja vara andra till lags, i slutändan handlar det ju bara om att man vill göra andra glada, och därmed även sig själv).

Blev ni smartare av det här? Jag blev det då inte. Men jag fick skriva av mig, såhär en tidig morgon efter ett helt gäng sömnlösa nätter. Igår gick jag upp 03.41 för sängen kändes som en knölig grop och huvudet var för tungt för kudden ändå. Jag vet inte vad bristen av sömn beror på, och jag vet inte vad jag ska göra åt det heller. Det enda jag vet är att jag inte orkar grubbla över det, analysera och vad, konstatera att det inte är bra? No shit Sherlock. Istället lägger jag fokus på det jag måste och vill. Det räcker och blir över om jag fokuserar på det. Just nu, väljer jag att tro på min kraft och min förmåga att styra mitt liv – sömnen och livet kommer hänga på om jag bara visar vägen.484676_519608221410782_174639005_n

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Ellinor
  25 april, 2013 at 08:09

  Jag tycker det är lite sorgligt med människor som ser saker och uppfattar livet som antingen svart eller vitt. Det är fullt av nyanser och dimensioner. Ingen människa är någon annan lik och när det kommer till våra känslor känns det många gånger som om de ligger långt utanför vår greppbarhet. Nyfikenhet och viljan att förstå är en stark drivkraft, men ibland måste vi nog lära oss att acceptera att saker bara ”är”. Det är liksom lite det som ger skimmer och mystik åt livet.
  Nu blev det väldigt djupa tankar här och med risk för att trassla in mig i allt för snåriga filosofiska resonemang, sätter jag punkt här. Det jag ville ha sagt är bara att vi ibland får acceptera saker och ting som de är. Registrera, reflektera och därefter agera.

 • Svara
  Victoria :)
  25 april, 2013 at 09:24

  Åh! Klockrent, mitt i prick, som vanligt fina fina du! 🙂 Saknar dig!!

 • Svara
  Rund är också en form!
  25 april, 2013 at 11:43

  Nej, klokare blir vi nog inte. Men mycket tänkvärt. Tror många känner igen sig i det där!

 • Svara
  Minatraningstajts
  25 april, 2013 at 19:11

  Mycket bra skrivet! Allt ÄR inte svart eller vitt. De flesta av oss hajar det. Men kanske snarare när det gäller oss själv än när vi tittar på andra?

 • Svara
  Elin
  26 april, 2013 at 08:07

  Hej! Först och främst, jag älskar din blogg och instagram. Får så sjukt mycket inspiration av båda delarna. För det andra, dina texter stämmer så hiiimla bra in på hur jag själv upplever världen! Det kanske är helt tokigt att bara skriva såhär till dig och fråga en sån här sak men du behöver inte svara om du inte vill. Men, har du någon gång läst om StarkSköra människor? Eller som det egentligen heter ”highly sensitive personality”. Det är ett personlighetsdrag som vissa människor besitter som gör att man är extra stark och extra skör på samma gång. Jag läste om det första gången förra året och då gick ett ljus upp för mig, varför jag alltid hade så djupa funderingar, varför jag inte kunde förstå hur vissa människor bara kunde se saker ”svart eller vitt” och varför jag alltid grubblar mig halvt fördärvad över saker som jag tycker är fel eller orättvisa och har svårt att släppa taget om det.

  Till saken, du skriver så himla bra texter och det stämmer så himla bra in på hur jag upplever saker så jag funderade bara lite, kanske du också är StarkSkör?! Du vet, det är något unikt har jag fått höra nu. Man är inte knäpp i huvudet. (Som vissa tror när jag försöker förklara hur jag tänker).. Jaa, jag vet inte riktigt vart jag ville komma med det här men tack för en himla bra blogg i alla fall! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   26 april, 2013 at 08:14

   hej, och TACK! Jag har faktiskt aldrig hört talas om Starksköra människor, om det ”draget” överhuvudtaget 😮 vad intressant, ska googla direkt 😉 du har inget konkret tips på hemsida/bok/nåt annat forum där jag kan läsa på om detta? Tack!

   • Svara
    Elin
    26 april, 2013 at 09:41

    Det finns en bok som heter ”drunkna inte i dina känslor- en överlevnadsbok för sensitivt begåvade” skriven av maggan Hägglund och doris dahlin. En jättebra bok som i alla fall fick mig att bli lite mer klar i huvudet VARFÖR jag inte annars alltid känner mig så klar i huvudet… If that makes any sense? Haha 🙂 Men om du googlar på det kommer du få upp information om det också, och typiska kännetecken för de som är sensitivt begåvade 🙂 Var så lite!

 • Svara
  Rebecca
  26 april, 2013 at 13:57

  Åh, tack för det där inlägget! Kändes som att jag behövde läsa något sådant just nu. Att det faktiskt får finnas en hel massa nyanser av svart och vitt och alla möjliga färgklickar däremellan. Tack!

Lämna ett svar