När man fotar godsaker innan frukost (eller egentligen när som helst man fotar det och motivet är fullständigt utsökt), kan det bli att man tar en bit (in the name of art, såklart. För er skull, för att visa): Efter en snabb bild blir man tvungen att ta en bit till, smakade det verkligen så ljuvligt som jag just tyckte?! Mmmm jaaaa…. heaven. On. Earth. Healthy heaven on earth. Ett liiitet smakprov till…Juste fota var det ja… äh, nu är det så lite kvar ändå… bäst jag äter upp den med!
Såja. Pre-breakfast. Går och sätter på gröten nu då.
Jag måste väl inte ens motivera ovanstående utspelade händelseförlopp? Detta är alltså vad som sker i 9 fall utav 10. Att jag äter kakor innan frukost äter det jag fotar snabbare än snabbast efter utfört arbete. Denna gång var det alltså dessa biskvier med perfekt seg botten av cashewnötter, len chokladfyllning med sting från chili och sötma från honung, doppade i mörk choklad, som slank ner…
När jag åt denna dessa bilder togs var biskvin fortfarande halvfrusen, därav det som på bilder ser ut som en ”mjölig” fyllning. Den är allt annat än mjölig, faktum är att den är sagolikt mjuk och… smörig. Utan smör, hokus pokus där va! Nej men jag förvarade dem (ja, dåtid, för nu är de slut. Allihop. Snabb åtgång är alltid bästa betyget) i frysen för jag gillar riktigt kalla godsaker. Framför allt choklad. Det blir liksom en blandning mellan mina två största kärlekar här i livet : choklad och glass. Men tar man fram dem en tio minuter innan munch-time så blir de perfekta, och föredrar man dem helt tinade (och då också lite ”lösare” i konsistensen) håller de sig givetvis bra i kylskåpet också. Botten sköter sig själv och är awesome vilket förvaringssätt du än väljer.
För 6 biskvier behöver du:
- 1,5 dl malda naturella cashewnötter
- 1 äggvita
- 1 msk sötningsströ
- 15 g vassle (förslagsvis choklad, annars kanske vanilj)
- 15 g kasein (choklad eller vanilj)
- 15 g kakao
- 1 msk sukrin melis (sötning i florsocker-konsistens)
- 70 g vita bönor (givetvis kokta, sköljda och avrunna)
- 1 msk honung
- 1 tsk sambal oelek
- 0,5-0,75 dl mjölk
- 60 g mörk choklad
Gör såhär:
- Börja med botten. Mal nötterna, rör ihop med äggvita och sötning. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt och skjut in i ugnen på 170 grader i ungefär 12 minuter. De ska bli fasta och få en lite gyllene yta (men inte bli skorpor. Så som vanligt – håll koll). Låt dem svalna och lägg sedan in dem i frysen medan du gör fyllningen.
- Rör ihop vassle, kasein, kakao och sukrin melis i en skål. Ha i honung, bönor och sambal oelek och mixa med stavmixer till en jämn smet. Tillsätt lite mjölk i taget, till konsistensen är bra – tänk på att kasein sväller och krämen kommer ”tjocka till sig” lite. Ställ in i kylen en halvtimme eller något.
- Smält chokladen i vattenbad, stäng av värmen och dra kastrullen från plattan. Ta ut bottnarna från frysen, klicka ut fyllningen på dem och doppa sedan i den smälta chokladen. Tillbaka in i frysen, eller i kylen, för att stelna.
- Ät. Njut. Doppa i kaffet. Gnid in i ansiktet. Gör vad du vill! Förslagsvis en kombination av de tre förstnämnda.
18 Kommentarer
sanna
6 maj, 2013 at 14:40Vad använder du för stevia pulver?
Tror du att Canderels gröna stevia är ok??
Tack för en kalasblogg!
Träningsglädje
6 maj, 2013 at 15:31åh, där kom det – ett recept med VITA bönor! det ser fantastiskt ut!!!
Patrik
6 maj, 2013 at 15:46Ser riktigt gott ut 🙂
Rund är också en form!
6 maj, 2013 at 16:41Du är dessert-receptens drottning! MUMS! 😀
Anna
6 maj, 2013 at 17:43Förbaskad tur att jag inte gillar vita bönor. Räddad.
😉
roethlisberger
6 maj, 2013 at 18:42de smakar givetvis (!!) inte bönor, alls! Haha, fy det hade inte varit vidare aptitligt 🙂 jag gillar de vita så mycket just för att de inte smakar nåt 😀 bara tillför grym konsistens
Catharina
6 maj, 2013 at 18:52Hei! Hva er vassle? På norsk evt engelsk 😀
roethlisberger
6 maj, 2013 at 19:24whey protein powder 🙂
Anna
6 maj, 2013 at 21:09Tusen TACK för detta receptet, ska definitift testas snarast!
Som jag skrev på Instagram så är jag otroligt svag för beskvier och har länge klurat på en hälsosammare variant men inte tagit mig tillfället att exprimentera i köket, så dessa ska testas och det snart!
Dreglar bara jag tänker på det hihi, du är fantastisk Fanny! 🙂
roethlisberger
7 maj, 2013 at 12:17åh, tack vilken fin kommentar! Hoppas du testar snart och gillar dem lika mycket som jag gjorde 😀 kram!
Linda Mp
7 maj, 2013 at 18:40ser gott ut, om det är det vettefan. men chilli biskvi och cashew låter gott!!
Martina
7 maj, 2013 at 20:01Guud så gott det ser ut! Jag har läst igenom alla dina recept säkert två tre gånger och snålvattnet rinner varje gång. Och fastän jag inte bakat ett ända av dina gotte (studentplånboken är hindret) så blir jag helt lyrisk av dina förklaringar och bilder.
Jag fyller år snart och tänkte önska din bok som present av familjen (nån gång ska man väl få pengar över) så jag undrar; kan man få den till Finland? Kram fantastiska du!
roethlisberger
7 maj, 2013 at 21:05Hej! Vad roligt att du gillar bloggen och mina recept 😀 det finns en hel massa som inte kräver dyra ingredienser och tillbehör, du hittar säkert något ”studentvänligt” 🙂 jaa självklart kan du det, det är ju alltså en EBOK, inte en fysisk bok.. men det står ju rätt tydligt 🙂 jag har sålt böcker över hela världen så till Finland går också bra! Kram på dig
Martina
8 maj, 2013 at 07:32hahah ojdå, måste ha varit väldigt trött när ja skrev detta heh, visste att du hade skrivit en bok men tänkte inte på att det var en ebok. Aja köpt blir den!
roethlisberger
8 maj, 2013 at 08:18haha jag blev lite fundersam 😉 men ja jag hoppas du både köper och får glädje av den! 😀
Sofia
8 maj, 2013 at 13:43Gud … ser gott ut!! TACK för detta receptet!!!! Ska Testas
Jenny
11 maj, 2013 at 16:33Oh.My.God. Har precis bakat dessa och även provsmakat. Jag dog lite. Sjukt jävla gott!
Gick till och med hem hos pojkvännen som är hyfsat
skeptisk till allt annorlunda 😉 Till och med efter att jag sagt vad det var i smakade han, haha!
Jag hade dock mandlar istället eftersom jag inte tål nötter. Förstår att du tryckte i dig dom på studs! Jag har mina kvar i frysen förutom en då. Ska trycka dom efter kvällens middag :p
Tack!!
Grym blogg förresten! Har bara följt dig några veckor men jag blir helt klart kvar 🙂
Ha en go helg!
natalie
28 maj, 2013 at 14:37Tänkte prova ditt recept på chokladbiskvier senare idag, tror du att det fungerar med bara vassle pulver eller varför bör man blanda vassle och kasein?? Tacksam för svar 🙂