Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Morgonstund Recept Vardagsuppdatering

Bananbröd (/banankaka)

Igår när jag svängde förbi matbutiken såg jag att det var extrapris på ekobananer. Självklart översatte mitt huvud det till bananbröd. Eller ska jag kanske kalla det kaka, det är ju trots allt ett sött bröd. Fika-bröd i dess rätta bemärkelse! Men, ni vet, utan vitt mjöl, smör och strösocker… no need!
banankaka1Passar att äta till frukost, att ha med som mellis på språng eller som efterrätt när lunchen känns lite klen. Ät rakt upp och ned, eller bre över lite cream cheese. Toppa morgongröten, eller stek en skiva i kokosfett. Hacka ett gäng nötter och släng ner i smeten, eller varför inte ringla i lite jordnötssmör innan gräddning? Möjligheterna är oändliga. Och jag är kär!

För en banan kaka behöver du:

 • 200 g silkestofu
 • 200 g banan (vilket är typ 2 normalstora bananer)
 • 1 ägg + 3 äggvitor
 • 1 dl vatten
 • 1,5 dl kokosmjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • 2 nypor salt
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • 10 g vanilj kasein
 • 2,5 msk sötningsströ (eller socker) (eller strunta i det helt, beroende på hur sött du önskar ditt ’bröd’)

Gör såhär:
Mixa tofun helt slät med stavmixer. Mosa bananerna med en gaffel och rör ner i tofun tillsammans med äggen och vattnet. I en annan skål, blanda alla torra ingredienser. Sikta ner den torra blandningen i den blöta, och rör ihop till en jämn smet. Häll sedan smeten i en fettad (alternativt bakplåtspappersklädd) form och grädda i 170 grader i 45-50 minuter, beroende på hur ”kladdig” du önskar ditt bröd/din kaka.banankaka2Jag åt en skiva med grekisk yoghurt till kaffet efter standardgröten med kanel, banan och blåbärsfluff. Har kommit in i någon bananperiod, jag gillar i princip allt med banan – men skulle aldrig äta en banan rakt upp och ned. Det tycker jag fortfarande är äckligt. Men banangröt, bananbröd, banankaka, hackad banan i yoghurten, bananglass, banan på rostad macka med jordnötssmör… samtliga går ner och samtliga älskas.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Minna
  8 maj, 2013 at 12:57

  Tillhör ett av mina favoritbröd! Aliceaugusta la ut det här receptet för längesen fast utan kasein. Själv byter jag ut tofun mot kvarg och har testat att ha i både nötter, torkad frukt avokado och sötpotatis m.m 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   8 maj, 2013 at 13:58

   jag följer inte aliceaugusta, men det här är en storfavvo hos mig sedan länge, jääättegotttttt 😀

Lämna ett svar