Inspiration och pepp Träning

saker att tänka på när man tränar på gym

Det blir inte så mycket om träning här, och ni kanske undrar varför. För det första finns det massa duktiga träningsbloggare som levererar både nytänkande och utmanande övningar och ton av inspiration när det kommer till träning. Jag är liksom inte intresserad av att upprepa det de skriver, och varför skulle jag? 🙂 Det jag däremot kan, är att vara mig själv och dela med mig av det jag gör som ingen annan gör. Typ mina recept, mina bilder och mina tankar.

Men, jag tränar ju också. Och även om jag inte är Sanna, Sara, Sofy eller Anna, så är jag rätt påläst ändå. Jag snöar in på saker… googlar, slår upp i böcker (ja, ni vet, sådana man läste innan internet:et) och pratar med människor. Och framför allt så testar jag, för vem kan jag prova grejer på om inte mig själv? 🙂 precis som med bakverk och gotten alltså – och jag är givetvis en glad och tacksam testkanin! Ingen kunskap är onödig kunskap.

Så, här tänkte jag dela med mig av lite jag lärt mig, genom undervisning, läsning, samtal och testande! Helt enkelt;

Ett par saker jag alltid tänker på när jag tränar (på gymmet):

 • tänkvilken muskel du vill träna – hur går rörelsen? Folk har en tendens att ”glömma” vad de faktiskt gör, och gör istället rörelser och övningar på rutin och är i tanken någon annanstans. Var där och var fokuserad! Gör du exempelvis en biceps curl, tänk på muskeln, se en bild framför dig hur muskeln kontraheras (förkortas) och sedan också extenseras (sträcks ut igen). Det finns studier som visar att om vi ser rörelsen framför oss och verkligen fokuserar på muskeln vi använder så blir träningen effektivare.
 • anspänd buk – alltid. alltid. alltid. Inget nytt under solen, så att säga, men oavsett övning och muskel du vill träna – alltid anspänd buk! Någon ska utan förvarning kunna komma fram och slå dig i magen och det ska bara baaaam, stonehard baby. Fast glöm inte att andas. Kan krävas lite övning att få till strongt buktryck och samtidigt kunna ta djupa andetag, så vad gör vi? Vi övar. Så öva.
 • träna ”lagom” tungt. Aldrig kompromissa med tekniken. Det tar emot för många, alla är vi lite viktkåta, men att plocka bort några kilon kan göra under för utförandet och i och med det blir också nedbrytningen av musklerna effektivare.
 • håll igång hela passet, även mellan set:en. Det vill säga, sitt inte bara i maskinen medan du vilar, stå inte bara och häng över hantlarna innan du kör nästa set. Utan kör exempelvis superset (google is your friend), eller hoppa på stället, gör en planka eller egentligen – vad som helst. Bara rör på dig. Det finns så många som går till gymmet, är där i 2 timmar och effektiv träningstid är ändå aldrig mer än 20 minuter. Man blir tröttare, starkare och väldigt mycket mer effektiv på gymmet om man ökar tempot mellan set:en. Fortfarande ska man vara fokuserad och hålla tekniken, såklart.
 • det kan vara en god idé att börja passen med de tyngsta och mest teknikkrävande övningarna, när man är pigg och allert. Förutom att utförandet blir som bäst när man är som piggast, starkast och mest peppad, så upplever många att det liksom ”kickar igång” kroppen lite. Fortsätt sedan i den ordningen, tyngst först, så du avslutar med den ”lättaste” övningen. För att helt enkelt vara starkast när det behövs som mest. Hela passet blir som en enda stor nedtrappning, och de känns 😉

2013-05-21 13.36.09

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Jeanna
  16 juni, 2013 at 10:41

  Bra tips, särskilt det första. Har själv tidigare fokuserat mer på vilka övningar jag ska göra, än hur utförande egentligen går till. Hur muskeln verkligen jobbar, liksom. Bra påminnelse!

 • Svara
  Annafia
  16 juni, 2013 at 19:51

  Jag fick ett tips av en kollega på gymet för hur man inte ska få ”dö-tid” mellan övningarna –> Kör dem två & två! Funkar kanske inte när man gör allt i maskin och det är fullt, men gör du saker med t.ex. hantlarna så kör de reps du ska göra med t.ex. biceps, sen går du direkt på triceps (eller vad du nu tänkt göra) och så ett varv till. Sen blir det automatisk vila om du skriver upp det du gjort, plockar undan om du inte ska göra nåt mer med hantlar/boll eller vad du nu har för material. Funkar iaf för mig =)

  • Svara
   roethlisberger
   16 juni, 2013 at 20:55

   ja precis, det är det som kallas super-set, mina pass består till 90 % av sådana 🙂 roligt, tidseffektivt och bra träning!

   • Svara
    Annafia
    17 juni, 2013 at 17:44

    Jahaa, haha, så påläst var jag ^^

 • Svara
  Uppochhoppa
  17 juni, 2013 at 18:28

  Fina tips Fanny. Jag blir dock enormt ledsen av att se bilden. Ta hand om dig!

Lämna ett svar