Nu börjar de så sakteligen närma sig även våra nordliga breddgrader, de där roliga nötsmören. Än så länge är väl det galnaste på marknaden här i Sverige typ pistagesmör, men we are getting there! I USA och runt om i världen finns det massa olika nötsmör med smaksättningar den ena mer udda och kul än den andra. Då majoriteten av de jag följer på Instagram är från antingen USA eller Australien så både inspireras och avundas jag dagligen – jag vill också kunna gå till närmaste matbutik och plocka hem lite Cinnamon Raisin Swirl Peanutt butter!
När jag var i Thailand i vintras hittade jag till min stora förtjusning ett par av smakerna från Peanut Butter & Co. Med mig hem tog jag 6 burkar och de tog slut snabbare än snabbast. För underbart goda! Min favorit blev just Cinnamon Raisin Swirl, vilket var rätt otippat då jag länge var skeptisk till smak-kombon och inte ens tänkte köpa den smaken alls…. tur att jag gjorde det! Nu för tiden kör jag ju kanelgröt + jordnötssmör till frukost varje dag, så frälst av den kombon blev jag helt klart.
Minns ni mina Choco Nutella Krispy Bars? De blev så sagolikt goda och jag har givetvis skissat idéer på andra smaksättningar sedan den laddningen ätits upp (vilket var en dag senare, går snabbt här!). Så, idag trotsade jag tröttheten och gjorde en ny variant, som blev minst lika lyckad som den senaste!
Krispy Bars med jordnötssmör, kanel och russin:
- 2 dl “peanutbutter puffs” (ni ser dem här, bakre förpackningen)
- 2 msk havregryn
- 1/2 msk linfrön
- en nypa salt
- 2 msk agave sirap
- 2 msk jordnötssmör
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 1/5 tsk smörextrakt
- 1 msk sukrin gold
- 1,5 tsk kanel
- 1 msk proteinpulver med vaniljsmak
- 1/4-1/2 dl russin (helt enkelt så mycket du vill ha)
Gör såhär:
- blanda puffar, havregryn, linfrön och salt i en stor bunke, ställ sedan åt sidan.
- I en mindre, microsäker skål, rör ihop sirap, nötsmör, sötning och de olika extrakten. Micra och rör var 30e sekund, tills du fått en rinnig konsistens. Tillsätt proteinpulvret och kanel och rör till en jämn smet.
- Häll smeten över den torra blandningen, tillsätt russin och arbeta ihop med händerna. Du kommer få en kladdig klump. Tryck ut antingen på en plan tallrik som du lagt bakplåtspapper på, eller i en form, då klädd i bakplåtspapper. Ställ in i kylen ett tag innan du skär ut bitar i önskad storlek.
De här krispy bar:erna är verkligen THE bomb, så fruktansvärt goda. Något jag gillar är som bekant kontraster, vilket dessa barer är fyllda av! Krispiga och lite sega, söta med lite sälta (om man önskar)… Vad har ni för smak-favoriter? Vilka smaker skulle ni vilja få in i en krispy bar? Ge mig gärna idéer och inspiration till nästa laddning 🙂
24 Kommentarer
Elinn
24 juni, 2013 at 10:46Ser fruktansvärt goda ut! Dessa ska jag verkligen testa. Min favoritsmak någonsin är nog jordnötssmör. Älskar det så sjukt mycket! Men sen älskar jag ju också blåbärs och päronsplit smaket (på proteinpulver då). Cholkad smaken är ju alltid en klassiker 😉 Men blåbärssmak skulle vara jätteroliga att få ett recept till 😀
Kram
Elinn
roethlisberger
24 juni, 2013 at 14:12ja jag har faktiskt en idé till blåbärs-variant, så håll utkik framöver 🙂 kram
Elinn
24 juni, 2013 at 10:46Ser fruktansvärt goda ut! Dessa ska jag verkligen testa. Min favoritsmak någonsin är nog jordnötssmör. Älskar det så sjukt mycket! Men sen älskar jag ju också blåbärs och päronsplit smaket (på proteinpulver då). Cholkad smaken är ju alltid en klassiker 😉 Men blåbärssmak skulle vara jätteroliga att få ett recept till 😀
Kram
Elinn
roethlisberger
24 juni, 2013 at 14:12ja jag har faktiskt en idé till blåbärs-variant, så håll utkik framöver 🙂 kram
emelie
24 juni, 2013 at 17:54Du kanske har skrivit det, men vart hittar jag jordnötspuffarna? De där från peanut butter o Co är mindre hälsosamma varianter va eller? Eller bra för själen är de väl om inteannat;)
roethlisberger
24 juni, 2013 at 20:27de finns lite överallt på vanliga matbutiker. jag köpte mina på en ica maxi, men har sett dem på en vanlig coop konsum också.. 🙂 och du menar jordnötssmören antar jag? de är inte ohälsosamma. de är naturliga och jättegoda 🙂
emelie
24 juni, 2013 at 17:54Du kanske har skrivit det, men vart hittar jag jordnötspuffarna? De där från peanut butter o Co är mindre hälsosamma varianter va eller? Eller bra för själen är de väl om inteannat;)
roethlisberger
24 juni, 2013 at 20:27de finns lite överallt på vanliga matbutiker. jag köpte mina på en ica maxi, men har sett dem på en vanlig coop konsum också.. 🙂 och du menar jordnötssmören antar jag? de är inte ohälsosamma. de är naturliga och jättegoda 🙂
emelie
25 juni, 2013 at 21:05är de? innehållet de inte en väldans massa socker? Eller tog jag fel på märke nu? Du skrev om några burkar som du hade beställt hem för ett tag sen, de lät så himla goda! Men inte kan väl de vara helt naturliga? Låter ju för bra för o vara sant 🙂
roethlisberger
26 juni, 2013 at 06:01nu betyder ju inte naturligt = hälsosamt, jag menar kokain är ju också ”naturligt” liksom.. socker med, och socker är inte heeemskt, man dör inte av lite socker. men till saken, fram hemsidan till peanutbutter & co : ”It contains no cholesterol, no trans fats, no hydrogenated oils, and no high-fructose corn syrup. It is also gluten-free, certified vegan, and certified kosher pareve by the Orthodox Union. ”
de jag skrev om förut, är ett annat märke och de innehöll kanske socker, jag minns faktiskt inte. men jag dog inte av att äta alla de 6 burkarena – sjukt gott! 😀
emelie
25 juni, 2013 at 21:05är de? innehållet de inte en väldans massa socker? Eller tog jag fel på märke nu? Du skrev om några burkar som du hade beställt hem för ett tag sen, de lät så himla goda! Men inte kan väl de vara helt naturliga? Låter ju för bra för o vara sant 🙂
roethlisberger
26 juni, 2013 at 06:01nu betyder ju inte naturligt = hälsosamt, jag menar kokain är ju också ”naturligt” liksom.. socker med, och socker är inte heeemskt, man dör inte av lite socker. men till saken, fram hemsidan till peanutbutter & co : ”It contains no cholesterol, no trans fats, no hydrogenated oils, and no high-fructose corn syrup. It is also gluten-free, certified vegan, and certified kosher pareve by the Orthodox Union. ”
de jag skrev om förut, är ett annat märke och de innehöll kanske socker, jag minns faktiskt inte. men jag dog inte av att äta alla de 6 burkarena – sjukt gott! 😀
Sara
26 juni, 2013 at 23:12Dina bakverk ser alltid fantastiskt goda ut, det känns ofta som jag själv sitter och fikar när jag läser din blogg! 😀
roethlisberger
28 juni, 2013 at 06:54hehe jag hoppas du bakar något gott fika till dig själv också! 😉 men tack!
Sara
26 juni, 2013 at 23:12Dina bakverk ser alltid fantastiskt goda ut, det känns ofta som jag själv sitter och fikar när jag läser din blogg! 😀
roethlisberger
28 juni, 2013 at 06:54hehe jag hoppas du bakar något gott fika till dig själv också! 😉 men tack!
Amanda Börjeson
18 september, 2013 at 16:49hur länge ska man micra? och på hur hög effekt? det som skulle bli ringt blev liksom smuligt.. (Dock smakar det VÄLDIGT gott) kram!
roethlisberger
19 september, 2013 at 11:18hmm märkligt, hur kunde din sirap- och nötsmörsblandning bli SMULIG…? prova igen, kan inte svara på varför… :/ bra att det smakade bra iaf 😉
Amanda
19 september, 2013 at 19:17Ja alltså det var liksom som om det blev mer bakat än smält i micron. Så liksom, hur länge värmde du?
roethlisberger
20 september, 2013 at 06:36jag värmde tills det var rinnigt.. minns inte hur lång tid det tog. Sänk värmen då och försök igen? Haha alltså jag är inte micro-expert 😉
Amanda Börjeson
18 september, 2013 at 16:49hur länge ska man micra? och på hur hög effekt? det som skulle bli ringt blev liksom smuligt.. (Dock smakar det VÄLDIGT gott) kram!
roethlisberger
19 september, 2013 at 11:18hmm märkligt, hur kunde din sirap- och nötsmörsblandning bli SMULIG…? prova igen, kan inte svara på varför… :/ bra att det smakade bra iaf 😉
Amanda
19 september, 2013 at 19:17Ja alltså det var liksom som om det blev mer bakat än smält i micron. Så liksom, hur länge värmde du?
roethlisberger
20 september, 2013 at 06:36jag värmde tills det var rinnigt.. minns inte hur lång tid det tog. Sänk värmen då och försök igen? Haha alltså jag är inte micro-expert 😉