Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Halvöppen, gratinerad fläskfilé

Jag har skrivit det förr, men jag äter i princip aldrig kött. Kött som i gris. Nöt slinker ner när det är extrapris på nötfärs, annars föredrar jag ändå kycklingfärs. Någon gång under grillsäsong bjuds det på entrecôte och då tycker jag inte om att vara besvärlig, så jag äter. Men hemma, är det kyckling i alla dess former (hel, filé, färs, vingar, klubbor…), saker från havet (främst lax och de vita kompisarna torsk och pangasius, men jag älskar skaldjur så ibland lyxas det till med sådant fint också) eller vegetariskt (gillar Kung Markattas sojagrytbitar, tycker de har grymkonsistens och jag gör ofta färs-såser med dem!).

I ALLA FALL. Någon gång för länge sen var det extrapris på fläskytterfilé på vår Ica och då köpte Mr. 3 stora filéer (han är ju ändå man, ni vet. Kött.) varav en blev liggande i frysen tills imorse då jag tyckte vi kunde äta upp den. Med några mjuka och saftiga nektariner och en stor bit fetaost i kylen bestämde jag mig för att kombinera sött och salt och låta allt tillagas långsamt i ugnen. Så snällt som möjligt för min ovan-vid-rött-kött-mage. Och jag får motvilligt medge att detta… var succé. Vet inte om jag någonsin ätit så mört kött?! Och fyllningen var fantastisk. Vackert var det dessutom också!flaskfile1

Tanken var från början att göra en rulle. Dvs en fläskfilé med fyllning. Men det blev lite mycket fyllning och lite lite kött att rulla 😉 så nödlösningen blev tandpetare lite varstans som höll ihop det hela som någon form av båt. Vilket gick lika bra det, ju! Till fläskfiléen serverades ris, grönsaker, frukt och en het sås gjord på kokosmjölk, sambal oelek, röd pesto, rödlök och vitlök. Bara smaka av, så får ni nog till något gott, jag måttade tyvärr inte… men det passade fantastiskt till den söta fyllningen.flaskfile2

För 2 portioner behöver du:

 • fläskfile
 • 50 gram fetaost
 • 1 nektarin
 • 2 nävar babyspenat
 • 1/2-1 tsk sambal oelek
 • salt och peppar

Gör såhär: Skär ett snitt längs med fläskfiléen, lägg den mellan två bitar plastfolie och ”hamra” den lite plattare. Typ med botten av en kastrull. Förslagsvis väntar du med att göra detta tills din fläskfilé är heltinad (om den som min varit fryst) då det är rätt klurigt att göra detta när mitten fortfarande är frusen. Jag vet vad jag talar om. 
Hacka nektarinen i småbitar och skär spenaten. Lägg i en skål tillsammans med sambal oelek, smula ner fetaosten och salta och peppra efter smak. Bre röran över fläskfilen, rulla ihop och ”fäst” med tandpetare, alternativt bind ihop hela paketet med steksnöre om du har sådant. Jag, som inte lyckades hamra ut min fläskfilé så bra, hade som sagt lite problem att ”rulla ihop” det hela, så det blev något knyte snarare än rulle kanske… smaken påverkades dock inte negativt så bryt inte ihop om du hamnar i samma sits. Hehe. Lägg sedan den fyllda (/halvöppna) fläskfiléen i en ugnsform, och skjut in i ugnen på 160 grader i ungefär 35 minuter. Mäter du innertemp ska den upp till ca 68-70 grader.flaskfile3

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  19 juli, 2013 at 16:20

  Ser verkligen gott ut! Måste nog testa detta någon dag. Dock rekommenderar jag dig att förlänga tiden i ugnen tills den är genomlagad. Griskött är nämligen som kyckling och kan bära på farliga sjukdomar.

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2013 at 11:11

   det var väldigt gott! 🙂 den var färdiglagad 🙂

   • Svara
    Frida
    20 juli, 2013 at 11:41

    Okej. Jag tycker bara att tiden låter väldigt kort + att den inte ser speciellt klar ut i mitten på bilden (jämför med det yttre lagret som däremot ser klart ut), men säger du att den är klar så är det ju bra :).

 • Svara
  Frida
  19 juli, 2013 at 16:20

  Ser verkligen gott ut! Måste nog testa detta någon dag. Dock rekommenderar jag dig att förlänga tiden i ugnen tills den är genomlagad. Griskött är nämligen som kyckling och kan bära på farliga sjukdomar.

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2013 at 11:11

   det var väldigt gott! 🙂 den var färdiglagad 🙂

   • Svara
    Frida
    20 juli, 2013 at 11:41

    Okej. Jag tycker bara att tiden låter väldigt kort + att den inte ser speciellt klar ut i mitten på bilden (jämför med det yttre lagret som däremot ser klart ut), men säger du att den är klar så är det ju bra :).

 • Svara
  Lisa
  18 augusti, 2013 at 15:00

  Tack för en underbar blogg!! Det här receptet på fläskfilén var underbart !! Det var sååå gott 🙂 t.o.m men min kille tyckte det va jätte gott fast det var frukt inblandat i maten 😉 du är fantastisk och dina recept med!!
  Kramar

  • Svara
   roethlisberger
   18 augusti, 2013 at 17:31

   åh vad roligt att höra, och tack!! Kul att din pojkvän uppskattade det också, det är alltid fint betyg på maten när män äter frukt och grönt haha. Kram

 • Svara
  Lisa
  18 augusti, 2013 at 15:00

  Tack för en underbar blogg!! Det här receptet på fläskfilén var underbart !! Det var sååå gott 🙂 t.o.m men min kille tyckte det va jätte gott fast det var frukt inblandat i maten 😉 du är fantastisk och dina recept med!!
  Kramar

  • Svara
   roethlisberger
   18 augusti, 2013 at 17:31

   åh vad roligt att höra, och tack!! Kul att din pojkvän uppskattade det också, det är alltid fint betyg på maten när män äter frukt och grönt haha. Kram

Lämna ett svar