Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat PROTEINBAK Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

Kanelbullssnittar

Har du någonsin varit på fika-buffé? Eller bara ett hederligt födelsedagsfirande där det bjuds på cirka tusen smarriga bakverk och småkakor, och därmed är i princip samma sak; helt enkelt en buffé av godsaker. Jag tar för givet att du då, precis som jag, känt att du helst skulle vilja ta lite av allt? (eller ja, allt av allt) 

Varje gång jag är på kalas och det bjuds på lite FÖR många olika goda saker, och valet känns sådär orimligt och alldeles övermäktigt, är det nästintill gråtfärdigt jag önskar att det bara fanns ett alternativ som kort och gott var ”lite av varje, fast i ett”.

Efter alla de gånger jag stått där, vid fikabordet och velat mig sönder och samman, bestämde jag mig i förra veckan för att faktiskt göra något som var ”lite av varje, fast i ett”. Jag nöjde mig dock med två fika-favoriter att slå ihop i ett och samma bakverk denna gång (don’t worry, jag har givetvis planer på att avancera i framtiden) – kanelbulle och kolasnitt.

Med andra ord; jag gjorde kanelbulls-snittar. Jag vet, brilliant är vad det är. Brilliant!

kanelbullssnitt4

De smakar kanelbulle.

De smakar kolasnittar.

De smakar med andra ord väldigt väldigt gott.

kanelbullssnitt2

De går uppenbarligen betydligt snabbare att göra än kanelbullar, och känns kanske lite mer… tja, spännande än klassiska kolasnitt (även om just kolasnitt faktiskt är väldigt väldigt fina trots att de är rätt ospännande).

Jag utgick från mitt recept på kolasnitt, men ville göra en protein-variant denna gång, eftersom jag misstänkte att Tyngre’s vassleprotein i smaken kanelbulle skulle göra sig så himla fint här. Jag hade rätt, såklart.

kanelbullssnitt1

KANELBULLSSNITTAR

Du behöver: (för 2 längder, ca 24 småkakor)

 • 40g kokosolja, neutral
 • 50g (ca 3 msk) fibersirap gold
 • 50g (lite mindre än 1dl) fettreducerat mandelmjöl
 • 30g (ca 1dl) vassleprotein med kanelbulle-smak, jag använde Tyngre Kanelbulle
 • 1/3 tsk bikarbonat
 • 1/2-1 tsk kanel (efter smak, helt enkelt, jag hade nog närmare 1 tsk)
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
 3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
 4. Rör ihop allt, rulla degen till två längor som du lägger ut på en bakplåtspapperskläd plåt. Platta till (≈0,5-1cm) och grädda i 6-8 minuter.
 5. Låt svalna en aning, skär i sneda snittar och låt sedan kakorna svalna helt.

kanelbullssnitt3

Du kanske gillar

11 Kommentarer

 • Svara
  Jes
  4 juli, 2016 at 09:40

  Jag tål inte laktos och har även valt att utesluta allt mer animaliska produkter såsom casein, vassle, kvarg osv.
  Bästa tips på hur de går att ersätta, smak konsistens och näringsmässigt? Har ju läst igenom de flesta av inlägg, men tänker att det vore uppskattat både för veganer, allergiker och intoleranta att i samma inlägg se bra alternativ för liknande resultat 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   4 juli, 2016 at 10:48

   Jag håller faktiskt på och sammanställer flera olika ”guider” och omvandlingstabeller, de kommer snart finnas uppe här i bloggen under en egen, separat flik. Jag får nämligen frågor likt din här rätt ofta, och tänkte därför att det vore smidigast att ha svaren klara, enkla att hitta 🙂 Så snart kommer det upp!

 • Svara
  Julia Lundberg
  4 juli, 2016 at 14:09

  Alltså Fanny du är fan världens bästa bloggare! =) Detta recept har jag tänkt testa med en gång, men har du någon spontan idé om man skulle vilja tillägga något ”geggigt” i mitten? typ något kolasås/mandelklet/kardemummaswirligt? 😀

  Kram!

  • Svara
   roethlisberger
   4 juli, 2016 at 19:58

   Åh men vilken fin kommentar, gjorde mig superglad! Stort stort tack <3
   Självklart ska du (måste du.. hehe) testa dessa kakor! Jag funderade faktiskt själv på att göra något gottit att ha i mitten, men var för ivrig att testa själva kakorna så fick bli så denna gång.. 😉 nästa gång tänkte jag att det borde bli gott att göra min enkla kolasås och ”pimpa” den med kanel, för att sedan röra ut vanilj-vassle i litelite vatten till en glasyr att ringla över efter gräddning.. mmmm OK vill göra en ny laddning kakor såhär typ NU!? Kram!

 • Svara
  Linda
  4 juli, 2016 at 15:52

  OMG! Tack för detta recept! Det är fikabuffé på jobbet nästa vecka där alla förväntas bidra med något. Nu vet jag vad jag kan bjuda på och äta med bättre samvete.

  • Svara
   roethlisberger
   4 juli, 2016 at 19:55

   Ja gör gör gör! Och testa alla mina andra recept på snittar i olika varianter (de med salt kola-fyllning är to-die-for!!)

 • Svara
  Mona
  4 juli, 2016 at 16:47

  Åh älskar alla dina recept! Men du använder ju fiber sirap gold i så mycket haha och det är typ det enda av alla nyttighetsbakgrejer jag inte har hemma 🙁 tror du att man kan ersätta den i just detta recept på något sätt? Kram! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   4 juli, 2016 at 19:54

   Vad roligt att höra att du gillar mina recept! <3 Och haha jajo, jag tycker ju verkligen om fibersirap, både clear och gold.. man kan göra så mycket skoj med dem! Hihi. I det här receptet tror jag absolut att det kan vara värt att testa att byta fibersirapen rakt av mot någon annan sirap, spontant tänker jag att "vanlig" sirap borde funka bra! 🙂 Kram!

   • Svara
    Mona
    4 juli, 2016 at 22:17

    Tack för ditt svar! Tänkte mer på ngt ”nyttigt” alternativ, bakar själv mycket så förstår om det inte finns – men man kan ju alltid fråga o hoppas haha! Eller ta o beställa hem den jäveln någongång .. Kram igen 🙂

 • Svara
  Anna-Karin Nilsson
  6 juli, 2016 at 17:52

  Hej
  Älskar alla dina underbara recept 😉
  Tänkte baka dessa men insåg att jag köpt casein pulver och inte vassle i kanelbullssmaken!!!! Hur gör jag nu???
  Kram

 • Svara
  Ella
  9 juli, 2016 at 14:40

  Bakade detta för någon dag sen. Jag hade inte Kanelbulle-protein utan körde på Vaniljdrömmar istället. Men hade ändå i kanel. Fick byta fibersirap mot agave för hade bara det hemma. Men fasen vad bra dom blev! Man kan nästan inte sluta äta! 😀 Tack för ännu ett grymt recept! 😀 Kram

Lämna ett svar