Tankar om ting Vardagsuppdatering

låt mig berätta om en typisk lördag

Fanny spenderar dagen (i bästa fall, en bra lördag) ungefär såhär: hon börjar med att äta frukost framför nyhetsmorgon i lugn och ro, i sällskap av Mr. Några trevliga ord utbyts och diskberget får stå lite extra länge, eftersom det är just lördag.

Sedan bestäms lunch, och Fanny förbereder vad som kan förberedas : typ hackar lök och grönsaker, tinar/skär upp ev. ”djur” (dvs kycklingen, firren eller vad-som-nu-ska-ätas), ställer fram kryddor och konserverer (bönor, linser, kokosmjölk etc)

Ombyte, väskpackning och EEA påfyllning i flaskan innan avfärd mot gymmet. Ett pass, helst styrka och allra helst riktigt tungt, genomförs på dryga timmen. Raka vägen hem och igångsättande av matlagning. Ungefär här, endorfinhög och full av energi, slår tanken om utgång och krogdans Fanny. Hon blir lite småsugen och funderar ett slag på vem som kan tänkas vara intresserad av att slå henne följe till natten.

Efter lunchen är hon ännu mer taggad. Hon hör av sig till en vän och de preliminärbokar en helkväll. Fanny har nämligen lärt sig att inte superduper-stensäkert-boka sådant här längre, för hon vet att humör och mående kan skifta snabbare än snabbast. Så, preliminär, är vad planen kallas.

När Fanny sedan duschat, slöat i soffan, kanske gjort någon mindre utflykt med en ledig Mr. och ätit någon god fika, är det dags att se över outfit-alternativen. Allt eftersom tiden går och hon sliter ur mer och mer hår, drar allt häftigare i garderobens lådor, klädhögen på sängen växer på både höjden och bredden, så minskar det där suget att gå ut och ha kul drastiskt. Plötsligt är hon inte alls vidare intresserad av att festa natten lång som ”alla andra” 20:åringar, och blotta tanken på alkohol får henne att må illa. Med ens känner hon sig inte alls vidare pigg och sprallig och redo att dansa med händerna i luften timme efter timme… nä, istället känns benen plötsligt tunga som stockar och humöret dystert.

Hon ser sig i spegeln på garderobens dörr och noterar att hon har en fuldag dessutom. Alla kläder sitter fel. Inga jeans eller klänningar framhäver de rätta kurvorna, och ansiktet ser pluffsigt och slitet ut. Hon störtar med huvudet före ner på sängen och suckar högt ner i kudden. Varför blir det alltid såhär? Hon försöker motivera sig själv. Hon försöker föreställa sig drömscenariot av en utgång, med mycket skratt, dans och ståhej. Men… så glider tankarna vidare till en kväll i soffan… mumsande på något gott med datorn i knät och finsällskap bredvid… med en natts sömn och en hel dag att faktiskt vara vaken och pigg på därefter… träningen som inte kan blir av om hon går ut… pengarna som hon kommer slänga iväg och egentligen inte ens har att spendera… varför ville hon gå ut nu igen?

För att det är ”vad man gör”, när man är tjugo-something. Det är roligt. Det är att leva. Det är att vara social. Det är att vara normal. Och hon har verkligen haft roliga utgångar i sitt liv! Hon har många gånger stått på dansgolvet, skuttat som en o-organiserad duracell-kanin med en drink över huvudet och tänkt att ”fan vad jag mår bra just nu”. Hon blir inte heller vidare bakis, mår sällan illa och hon spenderar aldrig mer än några hundra på en kväll. Men, saker och ting förändras. Även om hon saknar det sociala och känslan av att bara flyta och vara varm inombords (hey, det kallas fylla, Fanny!) så väger det aldrig upp det andra. Hon är för trött idag. Några hundra kronor är för mycket. Dagen imorgon är för viktig.

Hon vill ju optimera allt just nu, hon vill göra allt i sin makt för att må bättre. Alla strider hon orkar ta ska handla om att hon ska få ut något positivt av det, må lite lite bättre. När hon orkar, vill hon träna för endorfinerna. När hon orkar, vill hon laga mat och baka för glädjen det ger henne. När hon träffar vänner, ska det vara de allra bästa. Att gå ut hamnar inte så högt upp på hennes prioriteringslista ändå, inser hon. Men hon hoppas bli starkare för varje sak som hon genomför och mår bättre av. Och om det leder till att hon är mer ”normal” och beter sig mer som sina jämnåriga så great! Då mår hon ju bra av det. Och gör det det inte – so what. Hon är ju inte som de flesta andra ändå :)))

Gårdagen var en typisk lördag. Och gårdagen slutade med att Fanny inte gick ut. Hon känner sig nu några hundra kronor, en söndag och ett gäng hjärnceller rikare. Se där!utgang

Du kanske gillar

20 Kommentarer

 • Svara
  Sandra
  11 augusti, 2013 at 07:57

  Hemmakvällar är ändå bäst. Där kan du samtala med alla i sällskapet i normalton, äter och dricker gott utan att betala var för sig eller dyra pengar. Vill du senare se på teve eller film går det också bra, eller ta frisk luft ute på balkongen eller altanen utan en massa människor som är överdrivet trevliga och närgångna p.g.a. den alkohol denne har fått i sig under kvällens gång.

  Nej, tacka vet jag en lugn hemmakväll framför på puben. 🙂 Kan hända att jag tycker detta just för att jag aldrig har varit något för att gå ut alls i min ungdom eller nutid.

 • Svara
  Sandra
  11 augusti, 2013 at 07:57

  Hemmakvällar är ändå bäst. Där kan du samtala med alla i sällskapet i normalton, äter och dricker gott utan att betala var för sig eller dyra pengar. Vill du senare se på teve eller film går det också bra, eller ta frisk luft ute på balkongen eller altanen utan en massa människor som är överdrivet trevliga och närgångna p.g.a. den alkohol denne har fått i sig under kvällens gång.

  Nej, tacka vet jag en lugn hemmakväll framför på puben. 🙂 Kan hända att jag tycker detta just för att jag aldrig har varit något för att gå ut alls i min ungdom eller nutid.

 • Svara
  Martina
  11 augusti, 2013 at 07:58

  Åh jösses, denna text handlar om mig…!

 • Svara
  Martina
  11 augusti, 2013 at 07:58

  Åh jösses, denna text handlar om mig…!

 • Svara
  Ida
  11 augusti, 2013 at 08:06

  Jag är precis likdan. Försöker intala mig själv att jag vill gå ut och att det är roligt men så fort jag är ute längtar jag hem till sängen och tänker på morgondagens måltider och träning. Tycker att det absolut bästa sättet att spendera fredags- och lördagskvällar är ensam i lägenheten med datorn i knäet och lite nötter i en skål alternativt en god fruktsallad. Att få komma i säng redan vid halv elva och sen vakna vid sju och ha hela dagen framför sig är underbart. Men… Man blir ju ensam. Av att alltid tacka nej till vännernas förfrågningar om klubbande och krogande, att försöka hitta på ”ursäkter” för att slippa gå ut. Igår gjorde jag ett undantag och följde med vännerna ut, första gången på över 10 veckor. Försökte intala mig själv att det var roligt och försökte ”tagga till” men icke, längtade likväl hem och gick hem relativt tidigt. Förlåt för ett långt inlägg men känner verkligen igen mig i flertalet av dina texter och kände att jag ville kommentera denna. Kram

 • Svara
  Ida
  11 augusti, 2013 at 08:06

  Jag är precis likdan. Försöker intala mig själv att jag vill gå ut och att det är roligt men så fort jag är ute längtar jag hem till sängen och tänker på morgondagens måltider och träning. Tycker att det absolut bästa sättet att spendera fredags- och lördagskvällar är ensam i lägenheten med datorn i knäet och lite nötter i en skål alternativt en god fruktsallad. Att få komma i säng redan vid halv elva och sen vakna vid sju och ha hela dagen framför sig är underbart. Men… Man blir ju ensam. Av att alltid tacka nej till vännernas förfrågningar om klubbande och krogande, att försöka hitta på ”ursäkter” för att slippa gå ut. Igår gjorde jag ett undantag och följde med vännerna ut, första gången på över 10 veckor. Försökte intala mig själv att det var roligt och försökte ”tagga till” men icke, längtade likväl hem och gick hem relativt tidigt. Förlåt för ett långt inlägg men känner verkligen igen mig i flertalet av dina texter och kände att jag ville kommentera denna. Kram

 • Svara
  pilla
  11 augusti, 2013 at 08:31

  Haha! Sådär har nog de flesta känt någon gång!

 • Svara
  pilla
  11 augusti, 2013 at 08:31

  Haha! Sådär har nog de flesta känt någon gång!

 • Svara
  Linnea
  11 augusti, 2013 at 08:56

  Det var läskigt att läsa det där. Jag är mitt uppe i en jättetuff period med för mycket tårar, ångest och depressionstankar. Mer eller mindre varje dag. Och oftast står jag i detta ensam. Har ingen att vända mig till som förstår som jag vill att någon ska göra. Därför läser jag din blogg. Och det var läskigt men också väldigt skönt att läsa det här inlägget. För sådär är det för mig hela tiden med allt. Och mina vänner blir lika besvikna varje gång….

  Tack!!

 • Svara
  Linnea
  11 augusti, 2013 at 08:56

  Det var läskigt att läsa det där. Jag är mitt uppe i en jättetuff period med för mycket tårar, ångest och depressionstankar. Mer eller mindre varje dag. Och oftast står jag i detta ensam. Har ingen att vända mig till som förstår som jag vill att någon ska göra. Därför läser jag din blogg. Och det var läskigt men också väldigt skönt att läsa det här inlägget. För sådär är det för mig hela tiden med allt. Och mina vänner blir lika besvikna varje gång….

  Tack!!

 • Svara
  Uppochhoppa
  11 augusti, 2013 at 11:52

  Jag tycker det låter skönt, förutom den där delen med ångest om kläder och så!

 • Svara
  Uppochhoppa
  11 augusti, 2013 at 11:52

  Jag tycker det låter skönt, förutom den där delen med ångest om kläder och så!

 • Svara
  amanda
  11 augusti, 2013 at 19:34

  EXAKT det där hände mig igår kväll. hade känt sug att gå ut ett par dagar, bestämt med några polare att möta upp. men kroppen sade emot, trots att jag gjorde mig iordning. det kändes nästan destruktivt. så istället blev det middag och två glas vin hemma hos mamma med familjen. mycket mysigare! tacksam och glad att jag lyssnade på kroppen. tror detta beslut gynnande i detta välmående denna söndag 🙂 stor kram till dig fanny!

 • Svara
  amanda
  11 augusti, 2013 at 19:34

  EXAKT det där hände mig igår kväll. hade känt sug att gå ut ett par dagar, bestämt med några polare att möta upp. men kroppen sade emot, trots att jag gjorde mig iordning. det kändes nästan destruktivt. så istället blev det middag och två glas vin hemma hos mamma med familjen. mycket mysigare! tacksam och glad att jag lyssnade på kroppen. tror detta beslut gynnande i detta välmående denna söndag 🙂 stor kram till dig fanny!

 • Svara
  Emma
  12 augusti, 2013 at 14:28

  Tack för ditt inlägg!
  Detta var precis vad jag behövde läsa!
  Jag är precis som dig 20 år och sedan 2013 började har jag inte haft någon lust för alkohol eller utgångar. Det är en ganska jobbig fas att gå igenom för vilken ungdom dricker inte? Ibland känns det som att jag är den enda 20 åringen som hellre vill titta på film i pyjamas och äta lördagsgodis än dricka och dansa natten lång på ett dansgolv.
  Så tack fina du för att du delar med dig av dina egna tankar! Du är en förebild för mig inte bara i träningen utan även i det personliga du delar med dig av!

 • Svara
  Emma
  12 augusti, 2013 at 14:28

  Tack för ditt inlägg!
  Detta var precis vad jag behövde läsa!
  Jag är precis som dig 20 år och sedan 2013 började har jag inte haft någon lust för alkohol eller utgångar. Det är en ganska jobbig fas att gå igenom för vilken ungdom dricker inte? Ibland känns det som att jag är den enda 20 åringen som hellre vill titta på film i pyjamas och äta lördagsgodis än dricka och dansa natten lång på ett dansgolv.
  Så tack fina du för att du delar med dig av dina egna tankar! Du är en förebild för mig inte bara i träningen utan även i det personliga du delar med dig av!

 • Svara
  Amanda
  13 augusti, 2013 at 22:16

  Sjukt bra skrivet. Är EXAKT likadan. Har nu dessutom gått över till att jag tycker synd om dom som måste ut varje kväll. Jag ÄLSKAR myslördagar! Och jag ÄLSKAR att må bra dagen efter, vakna tidigt och gå en mysig pw. Det är fan livet

 • Svara
  Amanda
  13 augusti, 2013 at 22:16

  Sjukt bra skrivet. Är EXAKT likadan. Har nu dessutom gått över till att jag tycker synd om dom som måste ut varje kväll. Jag ÄLSKAR myslördagar! Och jag ÄLSKAR att må bra dagen efter, vakna tidigt och gå en mysig pw. Det är fan livet

 • Svara
  Maria
  15 augusti, 2013 at 10:10

  Jag har varit exakt likadan. Har velat gå ut och ha kul med mina vänner så många gånger, för att tillslut någon timma innan hitta på någon konstig ursäkt för att slippa. Varför? för att lusten försvinner. för att jag inte vill dricka massa skit och förstöra morgondagen. Vill hellre vara hemma och äta något gott i soffan.
  Tyvärr så kommer de flesta vännerna sluta fråga om du ska med, eftersom du ändå aldrig vill. Man måste ändå tänka att livet handlar om att ge och ta. Följ med dina vänner ut ibland, drick en ramlösa (man måste ju inte dricka alkohol) och nästa gång lagar ni en middag tillsammans hemma. Det kan väl vara skönt att bara släppa alla tankar på mat och träning och fokusera på.. ingenting. ha kul, skratta med dina vänner.
  Självklart ska man göra det man mår bra av, men jag tror att alla tycker det är roligt att träffa sina vänner.

 • Svara
  Maria
  15 augusti, 2013 at 10:10

  Jag har varit exakt likadan. Har velat gå ut och ha kul med mina vänner så många gånger, för att tillslut någon timma innan hitta på någon konstig ursäkt för att slippa. Varför? för att lusten försvinner. för att jag inte vill dricka massa skit och förstöra morgondagen. Vill hellre vara hemma och äta något gott i soffan.
  Tyvärr så kommer de flesta vännerna sluta fråga om du ska med, eftersom du ändå aldrig vill. Man måste ändå tänka att livet handlar om att ge och ta. Följ med dina vänner ut ibland, drick en ramlösa (man måste ju inte dricka alkohol) och nästa gång lagar ni en middag tillsammans hemma. Det kan väl vara skönt att bara släppa alla tankar på mat och träning och fokusera på.. ingenting. ha kul, skratta med dina vänner.
  Självklart ska man göra det man mår bra av, men jag tror att alla tycker det är roligt att träffa sina vänner.

Lämna ett svar