Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Sushibollar med ingefärs-sås med wasabi och lime

När jag kommer på nya recept och matidéer börjar det ofta med att jag är sugen på en viss smak eller en speciell krydda. Eller rent utav en specifik rätt, men som jag inte har allt hemma till, inte orkar laga eller av annat skäl bara inte kan äta just där och då. Så istället vidarutvecklar jag grundidéen, och gör något nytt.

Till exempel, ibland bara tänker jag på smakkombinationer jag gillar, som nektarin och fetaost (som blev detta) eller kantarell och curry (som jag lekt med både till en kanongod kycklingpaj, och en gryta med ärtor). Eller så minns jag något jag ätit borta, typ på restaurang, och försöker återskapa de smakerna (så kom min älskade currygryta till). Eller så är jag sugen på tacos, men inte på slabbet som uppstår när man varje-gång har för mycket fyllning i de alltid-för-små bröden… så då brer man fyllning på hela brödet, bygger ett torn och gräddar i ugnen för att sedan kunna äta tacotårta! För mig är alla dessa tankegångar gällande matlagning och hitte:pån fullständigt normala och vardag, många dagar är mitt problem främst att bestämma mig för vilken av mina idéer jag ska förverkliga, snarare än att ha några idéer alls.. 😉

Sen händer det ganska ofta att jag kommer på en sak som passar ihop med en annan som gör sig så himla bra med en tredje grej och så plötsligt blir det en salig blandning av smaker som antingen skapar matmagi, eller raka motsatsen. Fast, ni får ju aldrig ta del av sistnämna. Det måste inte vara avancerat, men ibland är man till exempel sugen på kanelbullar, har en pumpa i kylen och det är bara frukost-tid… då gör man ju pannkakor med pumpa och kanel-rippel, såklart! Eller så vill man ha cheesecake, cookie dough och choklad på en och samma gång – ja då gör man det, gör något som innehåller allt!

I alla fall. Nu var jag varken sugen på all världens godsaker i ett och samma bakverk, eller hade några smak-kombinationer jag vill bygga en helt ny rätt ifrån. Eller ja, såhär var det: jag hade tonfisk. Biffarna blev så himla bra sist så jag tänkte att ett gäng tonfiskbollar vore gott. Jag försökte komma på några goda rätter jag ätit förr med tonfisk, vad de varit kryddade med och serverade till… det första jag kom att tänka på var sushi. Jag har aldrig ens smakat sushi med tonfisk, men vet att det är en vanlig ”bit”, och goda måste de vara då de dessutom är min brors (aka världens främsta fisk-undvikare) favvo. Sååå, vad gör man med två burkar tonfisk när man vill få sushi-känsla? Man kletar ju inte gärna lite konserverad tonfisk på en risklump liksom… Jag tror inte ens att en klick wasabi på toppen skulle få det att bli aptitligt. Nä. Så jag gjorde helt enkelt ett gäng bollar med typiska sushi-smaker, så som wasabi, soya och ingefära. Till det ville jag lägga till ännu mer sushi-smak.. och vad äter man till sushi? Jo, inlagd ingefära. Så, en kall sås med ännu mer ingefära fick det bli till.sushibullar1Detta var verkligen en smak-kombo som gick hem! Både hos mig och Mr. Det var lite nervöst att servera honom tonfisk för andra gången inom loppet av några dagar… men jag sa inte vad det var förrän han slukat hela sin portion – och betyget var väl godkänt även hos honom! Det är ungefär så jag vet att maten är god, för jag gillar typ allt.sushibullar4
2 portioner ”sushi-bollar”:
 • 2 burkar tonfisk i vatten (2 x 185 g)
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 msk riven ingefära
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 msk japansk soya
 • 1/2 msk wasabi
 • 2 st äggvitor (3/4 dl)

Rör ihop wasabi, soya och äggvita. I en bunke, blanda tonfisken, vitlök, ingefära och wasabi/soya/äggblandningen. Tillsätt sist fiberhusk och låt ”färsen” stå till sig i kylen medan du gör såsen:

 • 1 dl kvarg (eller naturell yoghurt, variant tjock, exempelvis grekisk)
 • 1/2-1 msk riven ingefära
 • 1/2 tsk wasabi
 • saften från 1/2 lime
 • 4 tsk socker eller motsvarande mängd sötning

Rör ihop alla ingredienser och låt stå svalt till servering.

Ta ut tonfiskfärsen och rulla till bollar. Stek i stekpanna i olja/smör tills de har fått fina yta och blivit något fastare hela vägen igenom. Servera med den kalla såsen, grönsaker och ris. Det gjorde jag i alla fall, och ja… YUM. De är liksom härligt mjuka inuti – så långt ifrån torra man kan komma. Tonfisk på burk kan ju annars bli rätt… ja, torrt och trist, helt enkelt. Genom att göra bullar av den undviker man detta, och man kan dessutom smaksätta som man vill! Samtidigt får bollarna en härligt krispig yta när man steker dem.

sushibullar3sushibullar2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Denice
  20 augusti, 2013 at 13:19

  Tack för receptet!!
  Testade tonfiskbullarna fast utan wasabi idag, blev supergott verkligen! Serverades med hyvlad gurka, tomatskivor, matvete och tomatsås 🙂 Perfekt lunch/middag!

 • Svara
  Denice
  20 augusti, 2013 at 13:19

  Tack för receptet!!
  Testade tonfiskbullarna fast utan wasabi idag, blev supergott verkligen! Serverades med hyvlad gurka, tomatskivor, matvete och tomatsås 🙂 Perfekt lunch/middag!

 • Svara
  Fanny Nordström
  24 augusti, 2013 at 08:00

  Jag undrar varför du bara använder äggvitan och inte hela ägget när du bakar och lagar mat ibland? Är det för att du tycker den är onyttig?

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   24 augusti, 2013 at 11:07

   nej äggulan är bland det nyttigaste som finns! Det är där äggets fina näring, vitaminer och mineraler sitter! Så jag använder ofta äggulan till annat, eller har i hela ägg. Men ibland vill jag bara åt vitan. Så nej, det har inget med vad jag tycker är ”nyttigt” eller ej att göra 🙂

 • Svara
  Fanny Nordström
  24 augusti, 2013 at 08:00

  Jag undrar varför du bara använder äggvitan och inte hela ägget när du bakar och lagar mat ibland? Är det för att du tycker den är onyttig?

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   24 augusti, 2013 at 11:07

   nej äggulan är bland det nyttigaste som finns! Det är där äggets fina näring, vitaminer och mineraler sitter! Så jag använder ofta äggulan till annat, eller har i hela ägg. Men ibland vill jag bara åt vitan. Så nej, det har inget med vad jag tycker är ”nyttigt” eller ej att göra 🙂

Lämna ett svar