Om jag utan förvarning skulle få frågan vilka mina favorit bakverk var, skulle jag nog svara chocolate chip cookie och brownie. Sådär på rak arm, liksom. No further explanation needed, va?
Så när denna idé kom till mig blev jag först mest förvånad att jag inte tänkt på det förr. Det är ju egentligen bara en kombination av mina favoritgrejer ; choklad och kakdeg. Kladdigt. Mjukt. Mer choklad. Intensiv och söt smak på samma gång. Och fint för ögat, dessutom! Roligt att bjuda på. Inte för att jag kommer hinna bjuda någon på dessa innan de är slut men… de hade varit en bra gosak att bjuda på!
Man kan givetvis använda på vilken kakdeg och brownie som helst. Jag improviserar alltid nya recept till cookie dough, men kikade på denna favorit när brownien gjordes. Det enda man bör tänka på är att man ska göra en brownie som är mer åt det kladdiga hållet och inte fluffig. Den formar sig bättre runt kakdegsbollarna nämligen, en för mjuk och luftig kaka blir inte bra till detta.
Jag har kasein i kakdegen. Det måste man inte ha. Byt ut mot mjöl av valfri sort, skeda i tills konsistensen är bra och smaken fin, helt enkelt. Och har man inte smörextrakt skippar man bara det. Jorden går inte under. Men smör smakar bra så man skulle ju kunna ha i en bit riktigt smör annars. Just sayin. Det dör man inte heller av.
Undrar du hur bollarna ser ut precis när man sticker ner gaffeln? Åh jag förstår. Såhär:
Börja med kakdegen:
- 220 g vita bönor
- 1 msk cashewsmör
- 4 msk mjölk
- 20 droppar stevia english toffee
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/4 smörextrakt
- 2 msk sötningsströ
- 30 g kasein
- 30 gram hackad choklad
Skölj bönorna noga och låt rinna av. Mixa sedan med resterande ingredienser (allt utom kasein och hackad choklad) till en slät smet. Blanda i kasein ordentligt, tillsätt hackad choklad och blanda lite till. Rulla till bollar och ställ in i frysen medan du gör brownien.
Brownie:
- 1 dl sötningsströ
- 40 g kakao
- 1 msk kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk salt
- 1,5 msk linfrö
- 3 msk mjölk
- 200 g svarta bönor
- 4 msk mosade hallon
- 1/2 msk olja (jag använder kokosolja)
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 1/2 tsk smörextrakt
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ner linfröna i mjölken i ett litet glass och låt svälla. Rör ihop de torra ingredienserna (de som står i första stycket) och ställ åt sidan. Skölj bönorna och låt rinna av ordentligt. Mixa sedan med resten av de blöta ingredienserna (de som står i andra stycket) men vänta med att tillsätta linfrö/mjölk-blandningen (den ska inte mixas). Rör ner linfrö/mjölk-blandningen med en sked och tillsätt sedan den torra blandningen i omgångar, lite i taget. Smeten blir tjock och så ska den vara! Bre ut på ett bakplåtspapper i ett ca 1-1,5 cm tjockt lager. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Den ska fortfarande vara lite mjuk och geggig i mitten, men inte lös. Låt svalna utanför ugnen.
När brownien svalnat, skär den i 8 bitar och ta ut cookie dough bollarna ur frysen. Ta en bit av brownien och platta till i handen, lägg en kakdegsboll i mitten och ”vik” ihop brownien runt den. Forma till en boll och se till att kakdegen är helt täckt av brownie. Upprepa med alla 8 brownie-bitar och ställ dem i frysen igen medan du smälter choklad i vattenbad. Täck bollarna i choklad med hjälp av två stora skedar, lägg på bakplåtspapper och ställ i frysen en sista gång för att stelna. När du är redo att mumsa låt tina några minuter utanför frysen, men förvara kallt annars blir det kladdigt!
26 Kommentarer
Josefine
26 augusti, 2013 at 13:46OJOJOJOJOJ! Det där låter ju hur gott som helst!!!! Om jag bara hade tiden att baka men med två snoriga barn och ont i halsen och nästan feber själv är det lite svårt att över huvud taget få dagen att fungera för tillfället. Men kanske, när de har somnat ikväll…
Kram
Josefine
26 augusti, 2013 at 13:46OJOJOJOJOJ! Det där låter ju hur gott som helst!!!! Om jag bara hade tiden att baka men med två snoriga barn och ont i halsen och nästan feber själv är det lite svårt att över huvud taget få dagen att fungera för tillfället. Men kanske, när de har somnat ikväll…
Kram
Mika
26 augusti, 2013 at 14:05Det här låter helt olidligt, orimligt gott!!!!! Vad använder du för smörextrakt?
Mika
26 augusti, 2013 at 14:05Det här låter helt olidligt, orimligt gott!!!!! Vad använder du för smörextrakt?
Vera
26 augusti, 2013 at 15:16Ser ljuvliga ut Fanny. Jag är för lat dock..kan du göra några och bjuda mig? 🙂 Kram V
Vera
26 augusti, 2013 at 15:16Ser ljuvliga ut Fanny. Jag är för lat dock..kan du göra några och bjuda mig? 🙂 Kram V
Tanja
26 augusti, 2013 at 16:23Fanny…. aaaargh…. vad gööööör du? Seriöst? Försöker du ta livet av mig? Jag oooooooorkar inte gå till affären och sen göra det där ikväll. Vänta tills helgen säjer du? Men jag vill ju ha sånna NU! >:) Fattar du väl 😀 Jaja… jag får väl låtsas att vattenmelonen i kylskåpet smakar choklad… not… 😀
Tanja
26 augusti, 2013 at 16:23Fanny…. aaaargh…. vad gööööör du? Seriöst? Försöker du ta livet av mig? Jag oooooooorkar inte gå till affären och sen göra det där ikväll. Vänta tills helgen säjer du? Men jag vill ju ha sånna NU! >:) Fattar du väl 😀 Jaja… jag får väl låtsas att vattenmelonen i kylskåpet smakar choklad… not… 😀
Sofia S
26 augusti, 2013 at 23:05Jag undrar också om smörextrakt, vilket och var köper du det? Sen så undrar jag vilken typ av choklad du använder? Du är jätte duktig på det du gör så fortsätt så!!
roethlisberger
27 augusti, 2013 at 15:20smörextraktet är från thailand, men man kan beställa på internet från tex iherb 🙂 choklad använder jag mörk choklad i vanliga fall, 70 % räcker – mörkare blir för bittert tycker jag! Ibland sockerfri, men oftast inte. Ibland mjölk. Jag tar den jag har hemma bara 🙂 denna gång var det Green & Black’s 70%-iga 🙂
Sofia S
26 augusti, 2013 at 23:05Jag undrar också om smörextrakt, vilket och var köper du det? Sen så undrar jag vilken typ av choklad du använder? Du är jätte duktig på det du gör så fortsätt så!!
roethlisberger
27 augusti, 2013 at 15:20smörextraktet är från thailand, men man kan beställa på internet från tex iherb 🙂 choklad använder jag mörk choklad i vanliga fall, 70 % räcker – mörkare blir för bittert tycker jag! Ibland sockerfri, men oftast inte. Ibland mjölk. Jag tar den jag har hemma bara 🙂 denna gång var det Green & Black’s 70%-iga 🙂
Josefine
28 augusti, 2013 at 18:20Jamen en liten fråga till – vad använder du för mixer? Och hur många har du haft sönder innan du skaffade den? Själv kör jag smoothies, små satser bönkakor etc. med stavmixer – den är helt OK men inte till nötsmör, och till nötter och andra hårda grejer en gammal mixer från 1981 som faktiskt är riktigt bra, men det vore smidigt om det räckte med en. Och den inte är snordyr…
roethlisberger
29 augusti, 2013 at 06:46jag fick en kenwood-mixer i 20-årspresent förra året (DENNA), den använder jag till nötsmör och stora grejer. Till mindre saker använder jag stavmixer (OBH nordica, den där röda!) till dessa kakor funkade det bra med stavmixer (jag hade redan nötsmör klart, gjorde det inte från grunden nu)
en vacker dag hoppas jag ha en vitamixer eller annan riktigt kraftful mixer och blender… meeeen de kostar ju några kronor så ja, en vacker dag! 😉
Josefine
28 augusti, 2013 at 18:20Jamen en liten fråga till – vad använder du för mixer? Och hur många har du haft sönder innan du skaffade den? Själv kör jag smoothies, små satser bönkakor etc. med stavmixer – den är helt OK men inte till nötsmör, och till nötter och andra hårda grejer en gammal mixer från 1981 som faktiskt är riktigt bra, men det vore smidigt om det räckte med en. Och den inte är snordyr…
roethlisberger
29 augusti, 2013 at 06:46jag fick en kenwood-mixer i 20-årspresent förra året (DENNA), den använder jag till nötsmör och stora grejer. Till mindre saker använder jag stavmixer (OBH nordica, den där röda!) till dessa kakor funkade det bra med stavmixer (jag hade redan nötsmör klart, gjorde det inte från grunden nu)
en vacker dag hoppas jag ha en vitamixer eller annan riktigt kraftful mixer och blender… meeeen de kostar ju några kronor så ja, en vacker dag! 😉
Marcus
19 september, 2013 at 18:01Häftigt, nu ska det bakas! Eller någon kanske får baka åt mig, men ändå 🙂 Tack för receptet!
roethlisberger
20 september, 2013 at 06:37haha, att ha någon som bakar saker likt detta till en… åh lyx!! 😀
Marcus
19 september, 2013 at 18:01Häftigt, nu ska det bakas! Eller någon kanske får baka åt mig, men ändå 🙂 Tack för receptet!
roethlisberger
20 september, 2013 at 06:37haha, att ha någon som bakar saker likt detta till en… åh lyx!! 😀
Amanda
30 september, 2013 at 07:29Vilken smak på casein använder du?
roethlisberger
30 september, 2013 at 09:49här använde jag cookie dough 🙂
Amanda
30 september, 2013 at 07:29Vilken smak på casein använder du?
roethlisberger
30 september, 2013 at 09:49här använde jag cookie dough 🙂
Ella
9 februari, 2014 at 17:03Åh herreguuuuud så goda! Helt galet! Du är ett geni! ;D
Hade varken vita eller svarta bönor hemma, så gjorde halv sats och tog en burk cannelinibönor. Gick huuuur bra som helst. Och tog chokladkasein i kakdegen. Mums! Kommer göras om många gånger.. 😉 Kram!
Ella
9 februari, 2014 at 17:03Åh herreguuuuud så goda! Helt galet! Du är ett geni! ;D
Hade varken vita eller svarta bönor hemma, så gjorde halv sats och tog en burk cannelinibönor. Gick huuuur bra som helst. Och tog chokladkasein i kakdegen. Mums! Kommer göras om många gånger.. 😉 Kram!