BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Chocolate Chip Cookie Dough Brownie Bites

Om jag utan förvarning skulle få frågan vilka mina favorit bakverk var, skulle jag nog svara chocolate chip cookie och brownie. Sådär på rak arm, liksom. No further explanation needed, va?

Så när denna idé kom till mig blev jag först mest förvånad att jag inte tänkt på det förr. Det är ju egentligen bara en kombination av mina favoritgrejer ; choklad och kakdeg. Kladdigt. Mjukt. Mer choklad. Intensiv och söt smak på samma gång. Och fint för ögat, dessutom! Roligt att bjuda på. Inte för att jag kommer hinna bjuda någon på dessa innan de är slut men… de hade varit en bra gosak att bjuda på!cookiebrownieball4

Man kan givetvis använda på vilken kakdeg och brownie som helst. Jag improviserar alltid nya recept till cookie dough, men kikade på denna favorit när brownien gjordes. Det enda man bör tänka på är att man ska göra en brownie som är mer åt det kladdiga hållet och inte fluffig. Den formar sig bättre runt kakdegsbollarna nämligen, en för mjuk och luftig kaka blir inte bra till detta.

Jag har kasein i kakdegen. Det måste man inte ha. Byt ut mot mjöl av valfri sort, skeda i tills konsistensen är bra och smaken fin, helt enkelt. Och har man inte smörextrakt skippar man bara det. Jorden går inte under. Men smör smakar bra så man skulle ju kunna ha i en bit riktigt smör annars. Just sayin. Det dör man inte heller av. 

Undrar du hur bollarna ser ut precis när man sticker ner gaffeln? Åh jag förstår. Såhär:
cookiebrownieball2 cookiebrownieball1 cookiebrownieball3

Börja med kakdegen:

 •  220 g vita bönor
 • 1 msk cashewsmör
 • 4 msk mjölk
 • 20 droppar stevia english toffee
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1/4 smörextrakt
 • 2 msk sötningsströ
 • 30 g kasein
 • 30 gram hackad choklad

Skölj bönorna noga och låt rinna av. Mixa sedan med resterande ingredienser (allt utom kasein och hackad choklad) till en slät smet. Blanda i kasein ordentligt, tillsätt hackad choklad och blanda lite till. Rulla till bollar och ställ in i frysen medan du gör brownien.

Brownie:

 • 1 dl sötningsströ
 • 40 g kakao
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk salt
 • 1,5 msk linfrö
 • 3 msk mjölk
 • 200 g svarta bönor
 • 4 msk mosade hallon
 • 1/2 msk olja (jag använder kokosolja)
 • 1/2 tsk vaniljextrakt
 • 1/2 tsk smörextrakt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ner linfröna i mjölken i ett litet glass och låt svälla. Rör ihop de torra ingredienserna (de som står i första stycket) och ställ åt sidan. Skölj bönorna och låt rinna av ordentligt. Mixa sedan med resten av de blöta ingredienserna (de som står i andra stycket) men vänta med att tillsätta linfrö/mjölk-blandningen (den ska inte mixas). Rör ner linfrö/mjölk-blandningen med en sked och tillsätt sedan den torra blandningen i omgångar, lite i taget. Smeten blir tjock och så ska den vara! Bre ut på ett bakplåtspapper i ett ca 1-1,5 cm tjockt lager. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Den ska fortfarande vara lite mjuk och geggig i mitten, men inte lös. Låt svalna utanför ugnen.

När brownien svalnat, skär den i 8 bitar och ta ut cookie dough bollarna ur frysen. Ta en bit av brownien och platta till i handen, lägg en kakdegsboll i mitten och ”vik” ihop brownien runt den. Forma till en boll och se till att kakdegen är helt täckt av brownie. Upprepa med alla 8 brownie-bitar och ställ dem i frysen igen medan du smälter choklad i vattenbad. Täck bollarna i choklad med hjälp av två stora skedar, lägg på bakplåtspapper och ställ i frysen en sista gång för att stelna. När du är redo att mumsa låt tina några minuter utanför frysen, men förvara kallt annars blir det kladdigt!cookiebrownieball5

Du kanske gillar

26 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  26 augusti, 2013 at 13:46

  OJOJOJOJOJ! Det där låter ju hur gott som helst!!!! Om jag bara hade tiden att baka men med två snoriga barn och ont i halsen och nästan feber själv är det lite svårt att över huvud taget få dagen att fungera för tillfället. Men kanske, när de har somnat ikväll…
  Kram

 • Svara
  Josefine
  26 augusti, 2013 at 13:46

  OJOJOJOJOJ! Det där låter ju hur gott som helst!!!! Om jag bara hade tiden att baka men med två snoriga barn och ont i halsen och nästan feber själv är det lite svårt att över huvud taget få dagen att fungera för tillfället. Men kanske, när de har somnat ikväll…
  Kram

 • Svara
  Mika
  26 augusti, 2013 at 14:05

  Det här låter helt olidligt, orimligt gott!!!!! Vad använder du för smörextrakt?

 • Svara
  Mika
  26 augusti, 2013 at 14:05

  Det här låter helt olidligt, orimligt gott!!!!! Vad använder du för smörextrakt?

 • Svara
  Vera
  26 augusti, 2013 at 15:16

  Ser ljuvliga ut Fanny. Jag är för lat dock..kan du göra några och bjuda mig? 🙂 Kram V

 • Svara
  Vera
  26 augusti, 2013 at 15:16

  Ser ljuvliga ut Fanny. Jag är för lat dock..kan du göra några och bjuda mig? 🙂 Kram V

 • Svara
  Tanja
  26 augusti, 2013 at 16:23

  Fanny…. aaaargh…. vad gööööör du? Seriöst? Försöker du ta livet av mig? Jag oooooooorkar inte gå till affären och sen göra det där ikväll. Vänta tills helgen säjer du? Men jag vill ju ha sånna NU! >:) Fattar du väl 😀 Jaja… jag får väl låtsas att vattenmelonen i kylskåpet smakar choklad… not… 😀

 • Svara
  Tanja
  26 augusti, 2013 at 16:23

  Fanny…. aaaargh…. vad gööööör du? Seriöst? Försöker du ta livet av mig? Jag oooooooorkar inte gå till affären och sen göra det där ikväll. Vänta tills helgen säjer du? Men jag vill ju ha sånna NU! >:) Fattar du väl 😀 Jaja… jag får väl låtsas att vattenmelonen i kylskåpet smakar choklad… not… 😀

 • Svara
  Sofia S
  26 augusti, 2013 at 23:05

  Jag undrar också om smörextrakt, vilket och var köper du det? Sen så undrar jag vilken typ av choklad du använder? Du är jätte duktig på det du gör så fortsätt så!!

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2013 at 15:20

   smörextraktet är från thailand, men man kan beställa på internet från tex iherb 🙂 choklad använder jag mörk choklad i vanliga fall, 70 % räcker – mörkare blir för bittert tycker jag! Ibland sockerfri, men oftast inte. Ibland mjölk. Jag tar den jag har hemma bara 🙂 denna gång var det Green & Black’s 70%-iga 🙂

 • Svara
  Sofia S
  26 augusti, 2013 at 23:05

  Jag undrar också om smörextrakt, vilket och var köper du det? Sen så undrar jag vilken typ av choklad du använder? Du är jätte duktig på det du gör så fortsätt så!!

  • Svara
   roethlisberger
   27 augusti, 2013 at 15:20

   smörextraktet är från thailand, men man kan beställa på internet från tex iherb 🙂 choklad använder jag mörk choklad i vanliga fall, 70 % räcker – mörkare blir för bittert tycker jag! Ibland sockerfri, men oftast inte. Ibland mjölk. Jag tar den jag har hemma bara 🙂 denna gång var det Green & Black’s 70%-iga 🙂

 • Svara
  Josefine
  28 augusti, 2013 at 18:20

  Jamen en liten fråga till – vad använder du för mixer? Och hur många har du haft sönder innan du skaffade den? Själv kör jag smoothies, små satser bönkakor etc. med stavmixer – den är helt OK men inte till nötsmör, och till nötter och andra hårda grejer en gammal mixer från 1981 som faktiskt är riktigt bra, men det vore smidigt om det räckte med en. Och den inte är snordyr…

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 06:46

   jag fick en kenwood-mixer i 20-årspresent förra året (DENNA), den använder jag till nötsmör och stora grejer. Till mindre saker använder jag stavmixer (OBH nordica, den där röda!) till dessa kakor funkade det bra med stavmixer (jag hade redan nötsmör klart, gjorde det inte från grunden nu)
   en vacker dag hoppas jag ha en vitamixer eller annan riktigt kraftful mixer och blender… meeeen de kostar ju några kronor så ja, en vacker dag! 😉

 • Svara
  Josefine
  28 augusti, 2013 at 18:20

  Jamen en liten fråga till – vad använder du för mixer? Och hur många har du haft sönder innan du skaffade den? Själv kör jag smoothies, små satser bönkakor etc. med stavmixer – den är helt OK men inte till nötsmör, och till nötter och andra hårda grejer en gammal mixer från 1981 som faktiskt är riktigt bra, men det vore smidigt om det räckte med en. Och den inte är snordyr…

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 06:46

   jag fick en kenwood-mixer i 20-årspresent förra året (DENNA), den använder jag till nötsmör och stora grejer. Till mindre saker använder jag stavmixer (OBH nordica, den där röda!) till dessa kakor funkade det bra med stavmixer (jag hade redan nötsmör klart, gjorde det inte från grunden nu)
   en vacker dag hoppas jag ha en vitamixer eller annan riktigt kraftful mixer och blender… meeeen de kostar ju några kronor så ja, en vacker dag! 😉

 • Svara
  Marcus
  19 september, 2013 at 18:01

  Häftigt, nu ska det bakas! Eller någon kanske får baka åt mig, men ändå 🙂 Tack för receptet!

  • Svara
   roethlisberger
   20 september, 2013 at 06:37

   haha, att ha någon som bakar saker likt detta till en… åh lyx!! 😀

 • Svara
  Marcus
  19 september, 2013 at 18:01

  Häftigt, nu ska det bakas! Eller någon kanske får baka åt mig, men ändå 🙂 Tack för receptet!

  • Svara
   roethlisberger
   20 september, 2013 at 06:37

   haha, att ha någon som bakar saker likt detta till en… åh lyx!! 😀

 • Svara
  Amanda
  30 september, 2013 at 07:29

  Vilken smak på casein använder du?

 • Svara
  Amanda
  30 september, 2013 at 07:29

  Vilken smak på casein använder du?

 • Svara
  Ella
  9 februari, 2014 at 17:03

  Åh herreguuuuud så goda! Helt galet! Du är ett geni! ;D
  Hade varken vita eller svarta bönor hemma, så gjorde halv sats och tog en burk cannelinibönor. Gick huuuur bra som helst. Och tog chokladkasein i kakdegen. Mums! Kommer göras om många gånger.. 😉 Kram!

 • Svara
  Ella
  9 februari, 2014 at 17:03

  Åh herreguuuuud så goda! Helt galet! Du är ett geni! ;D
  Hade varken vita eller svarta bönor hemma, så gjorde halv sats och tog en burk cannelinibönor. Gick huuuur bra som helst. Och tog chokladkasein i kakdegen. Mums! Kommer göras om många gånger.. 😉 Kram!

Lämna ett svar