Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Morgonstund Okategorierat Recept

kaksmet på burk, tack

Det är ofta jag står i köket och håller en slickepot med kladdig hand, och iakttar en precis inskjuten kaka i ugnen, och tänker ”va-va-vaföö gö ja på detta viiset?!”

Liksom när smeten blir så himla god, ni vet. När man ”råkar” få mycket färre muffins än receptet anger… när man är skeptisk till om det kanske behöver lite mer av det ena eller andra, och därför bara måste prova lite lite en gång till…

Så idag när jag blev sugen på att göra något gott (det är ju fredag och allt) … (ha, vem försöker jag lura : varje dag är gosaks-dag!) så sket jag i ugnen. Gjorde en kaksmet och lät det vara så. No more no less. Superenkelt och går att variera i all oändlighet. Typ, tillsätt smakextrakt, variera nötsmör och proteinpulver, ha ner en näve hackade nötter… själv hade jag velat slänga ner lite ”chocolate chip”s, men några sådana fanns inte hemma (ja, en tår brände bakom ögonlocket). Men precis rätt upp och ned som den är, såhär som jag gjorde idag, blir det gudagott ändå. Jag planerar att skeda i mig hela härligheten inom en mycket kort framtid. I ett nafs. kaksmet1Om du tycker det ser gott ut, har jag goda nyheter. Det smakar ännu bättre än det ser ut. Jo, true story. Jag använde paranötsmör, som jag gjort själv. Av paranötter och en nypa havssalt, helt enkelt. Man kan ta vilket nötsmör man vill, såklart 🙂

Kaksmet:

 • 230 g kikärtor, väl sköljda och avrunna
 • 2-3 msk nötsmör (jag hadde 3, paranöten är ganska mild)
 • 1/2 skopa (15 g) protein pulver (jag använde vanilj)
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 10 steviadroppar vanilj
 • 2 msk sötning (jag använde sukrin gold, vilket smakar som brunt socker)
 • ev. 1-2 msk mjölk

Bara mixa ihop med stavmixer. Och som sagt : anpassa efter egen smak och vad som finns att tillgå. Har man ett proteinpulver med kakdegs-smak (det finns!) så är det säkert suuupergott. Vill man inte använda PP alls så skippar man det. Steviadropparna är alltså sötning med vaniljsmak, givetvis kan man ersätta det med vilken sötning/socker som helst. Mjölk tillsätter du efter behov och önskemål, beroende på hur tjock/lös du vill ha din ”kaksmet”. Ner i burk och skeda i dig. Eller förvara i kyl. Som du behagar!kaksmet3 kaksmet2 kaksmet4

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  JOSEFIN
  30 augusti, 2013 at 18:44

  Din blogg är helt fantastisk! Du är verkligen en inspirationskälla.

 • Svara
  alyz
  1 september, 2013 at 15:33

  Idag blev en sådan dag där jag inte riktigt hann med någon lunch, och jag kom hem panikhungrig. Tyckte det var det perfekta tillfället att slänga ihop din kakdeg, och mums vad gott det blev! 😀 Åt upp nästan hela satsen haha… 🙂

 • Svara
  Maria
  1 september, 2013 at 17:49

  Åhhhh! Gjorde precis denna med mjölkchoklad PP, hasselnötssmör, vanilj steviadroppar, sukrin, kakao och mjölk!!! Så snuskigt gott! Tar man en sked av den så går det inte att sluta! Hjärnan bara skriker; MER MER MER!!! 😀 <3

 • Svara
  amanda
  1 september, 2013 at 23:39

  blev grymt sugen när jag såg denna, men hade inte kikärtor hemma för tillfället, så mitt recept blev såhär: kidneybönor, kvarg, vaniljpulver, steviadroppar vanilj och jordnötssmör. fantastiskt gott! åt det som pålägg på knäckemackan! wiho!

 • Svara
  Anna
  29 maj, 2014 at 20:16

  Hej! Måste börja med att skriva att du har väldigt intressanta recept. Jag är en sådan där som kan sitta och läsa recept lika gärna som vilken bok/tidning som helst och har nu bläddrat runt på din blogg sedan jag hittade den för några dagar sen. Du skriver också sen så roligt 🙂 Men till min fråga: Du använder ofta proteinpulver och det är något jag aldrig varken använt eller smakat. Men om jag nu skippar det i detta recept; ska jag ersätta med annat då? Funkar det ALLTID att skippa? Och istället för Stevia och olika smaksatta sötningsmedel (som jag aldrig någonsin sett i en affär på den lilla plats jag bor på), kan jag då ta agave eller vanlig honung? Tack på förhand!

 • Svara
  My
  2 februari, 2015 at 14:52

  Gjorde detta fast med svarta bönor, cashewnöttsmör, hade i kakao och proteinpulver med vitchokladsmak. MUMS! Så himla gott! Smakar som brownie eller kladdkaka smet! Alltså såååå gott!
  Tack för all inspiration Fanny du är verkligen grym!

  • Svara
   roethlisberger
   2 februari, 2015 at 15:08

   Men hörru det lät ju hur gott som helst! Ska prova, tack för att du tog dig tid att kommentera din lilla twist på receptet! Kram!

Lämna ett svar