Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER

att göra egen, himla god, hummus

Jag har svårt för ärtor, linser och bönor av alla de slag. Framför allt ”råa” i sallader och liknande, eller grytor. Fy, faller mig inte alls i smaken.

Men det finns undantag, hummus och falafel är stora favoriter hos mig. Så jag gjorde en laddning hummus i veckan, hälften åt jag som den var, och resten gjorde jag goda biffar av dagen därpå. Väldigt väldigt gott – och enkelt. Proteinrikt dessutom. Ett tillbehör helt i min smak, alltså!

 • ca 3 dl kokta och avrunna kikärtor
 • 2 msk tahini (sesampasta)
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 msk citronsaft
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk spiskummin
 • salt
 • ev. lite vatten för tunnare konsistens
Mixa alltihop, tillsätt vatten tills du är nöjd med konsistensen (jag gjorde min rätt ”stabbig” då jag visste att resterna skulle göras till biffar, annars får den gärna vara lite tunnare). Så, det var ju inte vidare knepigt va? Är du bekväm (lat) av dig som jag, köper du färdigkokta kikärter, och då går det ju på två sekunder. Passar strålande till typ allt, tycker jag. Kött, fisk, fågel, gärna kryddig mat och massor av färska grönsaker med balsamico-dessing!

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Malin
  10 juni, 2012 at 22:35

  Hej tjejen! Jag vet inte riktigt hur jag hamnade här om jag ska vara ärlig, men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Har bläddrat igenom flera sidor på din blogg och läst din historia. Vet inte om det är dumt av mig att skriva till dig nu, du kanske tycker jag är konstig som berättar detta, men jag kände igen mig i mycket du varit med om och jag kände att det vore skönt att prata med någon som vet och förstår vad jag menar, jag hoppas det är okej med dig. Jag är, sen bara någon månad tillbaka, i kontakt med en ätstörningsklinik, jag har för lågt BMI och är underviktig/har anorexi (vilket jag vissa dagar fortfarande inte tror på). Jag har precis som du fick, fått ett kostschema och nerskuren träning till max 3 gånger i veckan. Innan tränade jag 7 dagar i veckan och åt för lite, vilket ledde till att jag förbrände mycket av det som då var mina muskler. Jag vet att jag har en lång resa framför mig och jag är livrädd. Jag vill ha en stark och frisk kropp, men jag vet inte längre hur jag ska bygga muskler och jag känner mig så dum som sitter och googlar ”undeviktig vill bygga muskler” osv. Hur gjorde du? Vissa dagar känns allt meningslöst, hur orkade du? Hur tog du dig igenom det? Hur gjorde du för att återigen få tillbaks dina muskler? Jag vet inte om du kommer svara på detta, men jag hoppas. För jag önskar verkligen det fanns någon som förstår vad jag menar och undrar, på riktigt. Du ska vara riktigt stolt över dig själv, jag avundas din styrka och allt du gått igenom och jag kommer verkligen fortsätta att läsa din blogg. Vet inte om andra kommer kunna läsa detta nu och det gör mig lite nervös.. Kram Malin

 • Svara
  Malin
  10 juni, 2012 at 22:35

  Hej tjejen! Jag vet inte riktigt hur jag hamnade här om jag ska vara ärlig, men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Har bläddrat igenom flera sidor på din blogg och läst din historia. Vet inte om det är dumt av mig att skriva till dig nu, du kanske tycker jag är konstig som berättar detta, men jag kände igen mig i mycket du varit med om och jag kände att det vore skönt att prata med någon som vet och förstår vad jag menar, jag hoppas det är okej med dig. Jag är, sen bara någon månad tillbaka, i kontakt med en ätstörningsklinik, jag har för lågt BMI och är underviktig/har anorexi (vilket jag vissa dagar fortfarande inte tror på). Jag har precis som du fick, fått ett kostschema och nerskuren träning till max 3 gånger i veckan. Innan tränade jag 7 dagar i veckan och åt för lite, vilket ledde till att jag förbrände mycket av det som då var mina muskler. Jag vet att jag har en lång resa framför mig och jag är livrädd. Jag vill ha en stark och frisk kropp, men jag vet inte längre hur jag ska bygga muskler och jag känner mig så dum som sitter och googlar ”undeviktig vill bygga muskler” osv. Hur gjorde du? Vissa dagar känns allt meningslöst, hur orkade du? Hur tog du dig igenom det? Hur gjorde du för att återigen få tillbaks dina muskler? Jag vet inte om du kommer svara på detta, men jag hoppas. För jag önskar verkligen det fanns någon som förstår vad jag menar och undrar, på riktigt. Du ska vara riktigt stolt över dig själv, jag avundas din styrka och allt du gått igenom och jag kommer verkligen fortsätta att läsa din blogg. Vet inte om andra kommer kunna läsa detta nu och det gör mig lite nervös.. Kram Malin

 • Svara
  therese
  11 juni, 2012 at 11:11

  Åhh det som är så gott =) Borde jag också göra!

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2012 at 15:18

   supergott 😀 doet!

 • Svara
  therese
  11 juni, 2012 at 11:11

  Åhh det som är så gott =) Borde jag också göra!

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2012 at 15:18

   supergott 😀 doet!

 • Svara
  Louise
  15 juli, 2012 at 15:44

  Kan man frysa in hummus och hur tinar man det på bästa sätt sen? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   15 juli, 2012 at 19:31

   hm jag har faktiskt aldrig provat.. men du kan ju anpassa mängden du gör och helt enkelt alltid göra så mycket som du äter inom ett par dagar? (så den håller sig fint i kylen tills den är uppäten, helt enkelt!) och får du extra mycket över – ha i goda kryddor/hackade grönsaker/liknande och stek som kikärtsbiffar 🙂

 • Svara
  Louise
  15 juli, 2012 at 15:44

  Kan man frysa in hummus och hur tinar man det på bästa sätt sen? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   15 juli, 2012 at 19:31

   hm jag har faktiskt aldrig provat.. men du kan ju anpassa mängden du gör och helt enkelt alltid göra så mycket som du äter inom ett par dagar? (så den håller sig fint i kylen tills den är uppäten, helt enkelt!) och får du extra mycket över – ha i goda kryddor/hackade grönsaker/liknande och stek som kikärtsbiffar 🙂

Lämna ett svar