Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

en liten avskedsmiddag : lax i ugn med krämigt, sött täcke

Även innan jag startade den här bloggen (även innan jag startade den förra bloggen, och den före det, och den före det), innan jag ens började leka med ingredienser och livsmedel för att förbättra näringsvärden och optimera hälsan, innan jag gav mig in i jakten på de perfekta förvandlingarna av godsaker till healthy godsaker – ja också många många år innan jag blev sjuk i anorexi så lagade jag mycket mat. Som 10 åring serverade jag trerätters och jag läste kokböcker och bakade sju sorters kakor till helgen. Men i och med sjukdomen förbjöds jag plötsligt att utöva mitt intresse och köket var ett område jag helst inte skulle befinna mig i. Förutom när maten skulle intas, förstås.

Mitt intresse för mat och matlagning dras det gärna nytta av när jag är här nere i Schweiz. Pappa lagar väl mat ungefär en gång om året (jag vet inte om jag någonsin ätit något han lagat, faktiskt) och hans fru har väl som alla andra lite dåligt med idéer ibland. Nog för att jag lagar mat minst en gång om dagen hemma – jag ställer mig gärna i köket även här. Om inte annat för att jag älskar att skämma bort andra med god mat och allt som hör till. Duka fint, tända ljus och lägga upp maten. Erbjuda rätter och smakkombinationer de aldrig tidigare ätit, visa nytt och kanske hjälpa dem hitta nya favoriter (pappa har förälskat sig i blomkålsris, av alla saker). Av mina 8 dagar här har jag nu lagat middag samtliga dagar utom en. Idag stod det still i huvudet och idéetorkan var ett faktum, så jag började gå igenom mina gamla recept jag testat, och tydligen gillat, eftersom jag sparat dem så fint.  Där hittade jag dagens fina avskedsmiddag som jag lekte om lite med från ursprungsreceptet, och åååh. Detta recept var sparat en den enkla orsak att det är så förbannat gott! Som om inte det vore nog klassar jag det även som enklast i världen att laga, ungefär. Bara att röra ihop, skjuta in i ugnen, vänta lite och sen äta! laxtacke1

För 3 portioner:

 • lax
 • 2-3 dl kokosmjölk (eller grädde, eller crème fraîche – eller vad du nu föredrar)
 • 2 msk sweet chilisås
 • 1 msk balsamvinäger
 • ca 2 cm röd chili, finhackad
 • 1 msk hackad dill
 • 2 msk hackad gräslök
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • lite salt och lite mer vitpeppar

Lägg fisken i en ungsform, blanda övriga ingridienser i en skål och häll över fisken. In i en 200 grader varm ugn i ungefär 25 minuter, koka under tiden ris att servera till. Klart!laxtacke2Detta blev verkligen ett perfekt avslut på en fin vecka. Pappa skrapade formernas kanter, och bad mig sedan ge hans fru receptet 😉 det kan ju bara betyda en sak… och hon har redan påmint mig om att skriva ner det tre gånger den senaste halvtimmen, så det var inte bara pappa som var nöjd inte!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar